Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Αντιπαλεύουμε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση, παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο φορέα ενέργειας

Συνάδελφοι - σες. 
 Συνεχίζονται οι συζητήσεις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους εκπροσώπους των λεγόμενων θεσμών για τις "ουρές" της πρώτης "αξιολόγησης". Η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, η προετοιμασία της νέας επίθεσης στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα (μείωση μισθών, παρεμπόδιση απεργιών, εργοδοτικές ανταπεργίες - λοκ άουτ, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων κλπ σε αναμονή και της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) επιβεβαιώνουν ότι ο "οδικός χάρτης είναι μονόδρομος" όπως εξήγγειλε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ, έχει διέξοδο μόνο για το κεφάλαιο και τα κέρδη του και όχι για το λαό και τις ανάγκες του. Τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης σχετίζονται κυρίως με τις ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά δικαιώματα & συντάξεις: 

 · Δημιουργία του νέου «υπέρ-ταμείου» ιδιωτικοποιήσεων “αξιοποίησης της περιουσίας για 99 χρόνια”. 
 H στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου στο οποίο την πλειοψηφία θα έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών. · Νομοθετική ρύθμιση για τη μεταφορά όσων πρώην ΔΕΚΟ δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί στο «υπέρ - ταμείο». 
 · Ολοκλήρωση των διαγωνισμών για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, της Εγνατίας Οδού και των 24 περιφερειακών αεροδρομίων που δεν ιδιωτικοποιήθηκαν μαζί με τα 17 του προηγούμενου ξεπουλήματος. 
 · Περαιτέρω «απελευθέρωση» των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με δεσμεύσεις που περιέχονται στο τρίτο “αριστερό μνημόνιο”. 
 · Αύξηση των ειδικών τελών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και της Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων που πληρώνεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα ενταχθούν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, οι «Κτιριακές Υποδομές», η «Αττικό Μετρό» η ΕΛΒΟ, μαζί με τον ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, και ΟΑΚΑ που είχαν προηγηθεί το καλοκαίρι. 
Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι τα κυβερνητικά μέτρα αποτελούν μια βάναυση ταξική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ του κεφαλαίου, το οποίο όχι μόνο μένει στο απυρόβλητο, αλλά ενισχύεται με πρόσθετα προνόμια, χαριστικές ρυθμίσεις, “νέους αναπτυξιακούς νόμους”.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέχτηκε να κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου και της ΕΕ, γιατί σε αυτή τουλάχιστον τη φάση κατέχει καλύτερα από τις παραδοσιακές αστικές πολιτικές δυνάμεις, την τέχνη της εξαπάτησης και χειραγώγησης του λαού. Γιατί πάνω από όλα είναι ικανός στο να αδρανοποιεί, να ακινητοποιεί το ριζοσπαστισμό, να καλλιεργεί τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια σε λαϊκό κόσμο, ο οποίος στήριξε ελπίδες και προσδοκίες στο ΣΥΡΙΖΑ, απογοητεύτηκε, διαψεύστηκε και σήμερα είναι ακόμη σε αμηχανία. Σιγουριά και... αισιοδοξία εκφράζει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για σύντομη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο γύρω από τα θέματα της Ενέργειας.
 Οι «αντιστάσεις» τους αφορούν με ποιο τρόπο και με ποιες ισορροπίες θα υλοποιηθούν αυτά που ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κλπ δορυφόροι ψήφισαν στο Μνημόνιο και αφορούν: Στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική και χονδρική αγορά σε ποσοστό κάτω από το 50% μέχρι το 2020 (από 95,24%). Στο σχέδιο για τις δημοπρασίες ισχύος (ΝΟΜΕ) προβλέπει κλιμακωτή μείωση ανά έτος, 
Η πρώτη δημοπρασία θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 με διάθεση ποσοστού 8% και οι φυσικές παραδόσεις να γίνουν από τη ΔΕΗ εντός του 4ου τριμήνου του 2016. Ήδη ανακοινώθηκε η τιμή διάθεσης της πρώτης δημοπρασίας που είναι πολύ κάτω από την οριακή τιμή του Συστήματος ΟΤΣ. · Σε ότι αφορά τον ΑΔΜΗΕ υλοποιείται το σενάριο που η ΔΕΗ προβλέπεται να διαθέσει:
 Ø ποσοστό 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού. Ήδη οι τρεις επίδοξοι αγοραστές έχουν λάβει γνώση των περιουσιακών στοιχείων του ΑΔΜΗΕ, έχουν επισκεφθεί εγκαταστάσεις του, έχουν ενημερωθεί από στελέχη του ΑΔΜΗΕ. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν στο τέλος του Οκτώβρη. 
 Ø το 51% των μετοχών της στον ΑΔΜΗΕ σε Εταιρεία Συμμετοχών (HOLDING CO), που θα συστήσει η ίδια, θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο και της οποίας το 51% θα ανήκει στο Δημόσιο και το 49% στους λοιπούς μετόχους της ΔΕΗ.
 Ø Το υπόλοιπο ποσοστό (25% σε μια νέα ΑΕ έχει ήδη συσταθεί με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ) και θα μπει στην ομπρέλα του υπερταμείου. Αυτός είναι ο ...δημόσιος έλεγχος που ευαγγελίζονται, μάλλον αυτό εννοούσε ο τσίπρας προεκλογικά στην έδρα του ΑΔΜΗΕ (ροσινιόλ) όταν μιλούσε για ΔΕΗ δημόσια, ενιαία καθετοποιημένη . 
Όλα λοιπόν στο σφυρί της ιδιωτικοποίησης-πώλησης για την αξιοποίησή τους για 99 χρόνια όπως λένε οι ξεπουλημένοι της κυβέρνησης. 
Συνάδελφοι, δεν θα κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε τις εγκληματικές, διαχρονικές ευθύνες της πλειοψηφίας του συνδ. Κινήματος (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ και των απογόνων τους) τόσο γενικότερα, όσο και στον χώρο της ΔΕΗ που με τις λογικές της αποδοχής των Οδηγιών της ΕΕ, του ..υγιούς ανταγωνισμού, του μικρότερου κακού κλπ έστρωσαν και χωρίς ντροπή συνεχίζουν να στρώνουν το χαλί της ιδιωτικοποίησης. 
Αλλά και τις ψευδαισθήσεις που έσπειραν για την ... πρώτη και δεύτερη ...αριστερή κυβέρνηση. Σε υλοποίηση των ΣΣΕ 2012 και 2015 που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ (αποδοχή του μνημονιακού Ν-4024/11, πλαφόν 65%-35%) προετοιμάζονται να γίνουν περικοπές στα μεταβλητά, στα ειδικά επιδόματα, στο …τροφείο και ετοιμάζονται οριζόντιες περικοπές μισθών και πάγωμα ωριμάνσεων (κλιμάκια τέλος). Έμμεσος τρόπος ενσωμάτωσης νόμων της αγοράς καταργώντας κανονισμούς προσωπικού και ΣΣΕ προετοιμάζοντας τις νέες άμειβες κυρίως για τους νέους εργαζόμενους χωρίς καμιά μισθολογική εξέλιξη. 
 Παρεμβαίνουν για μια φορά ακόμα στον βασικό πυρήνα του μισθού που επηρεάζει και την σύνταξη Έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει ότι με την πολιτική της υποταγής και συμπόρευσης του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού με τους εχθρούς, το όποια «καρότα-τερτίπια-τροφεία» αργά ή γρήγορα θα αποτελούν ανάμνηση, όπως και το μπόνους ..θυμάστε?. 
Η Αγωνιστική Συνεργασία, το ΠΑΜΕ αναδεικνύουν και προβάλλουν αγωνιστικά ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να οργανώσει την αντεπίθεσή του, με αφετηρία την απαίτηση να ανακτηθούν οι απώλειες της περιόδου της κρίσης. Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανακούφιση για τους εργαζόμενους χωρίς την ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, χωρίς την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου που φυλάει σαν κόρη οφθαλμού και το προωθεί η σημερινή κυβέρνηση. 
 Δεν νομιμοποιούμε τα αντιλαϊκά μέτρα, συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στα νέα που έρχονται. Διεκδικούμε κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων και φόρων, ανάκτηση των απωλειών, μόνιμη και σταθερή δουλειά, αποκλειστικά δημόσια υποχρεωτική Ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι της κρίσης, να φορολογηθεί το κεφάλαιο. Αντιπαλεύουμε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση, παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο φορέα ενέργειας που θα σχεδιάζει με κριτήριο την συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την ασφάλεια και όπου οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής η.ε. θα αποτελούν λαϊκή περιουσία.

Αρχειοθήκη ιστολογίου