Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Σιγή Σταθάκη στη Βουλή για την πιθανή πώληση μονάδων - Αντεγκλήσεις με Μανιάτη για ΝΟΜΕ και "μικρή ΔΕΗ"

Επίκαιρη ερώτηση για την κατάσταση της ΔΕΗ και για πολλά ακόμη ζητήματα ενεργειακής επικαιρότητας, όπως υδρογονάνθρακες, ενεργειακή φτώχεια, το «εξοικονομώ», τα νησιά και ο ΔΕΣΦΑ, απηύθυναν σήμερα στη Βουλή βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο αρμόδιος υπουργός, κ. Σταθάκης, απέφυγε να απαντήσει για τις πληροφορίες που θέλουν τους θεσμούς να ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αν και μίλησε αναλυτικά για τα υπόλοιπα θέματα.
Αρχικά μίλησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και έκανε λόγο για 3 δις. ευρώ ανείσπρακτων οφειλών προς τη ΔΕΗ, για πιστοληπτική υποβάθμισή της τα τελευταία χρόνια και για απώλεια 12% των πελατών της. «Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη μικρή ΔΕΗ ήταν αναπτυξιακή και όχι ένα απλό πωλητήριο», τόνισε σχετικά για να σταθεί στη συνέχεια στο επιτυχημένο παράδειγμα της ιταλικής
Enel, που ακολούθησε αυτή την τακτική.
«Εσείς θέλατε να το καταργήσετε… Η πρότασή σας περιλάμβανε τα ΝΟΜΕ. Συμφωνήσατε σε 50% πελατεία για τη ΔΕΗ, ενώ εμείς της δίναμε 70% και το 30% στους ιδιώτες. Στους ετήσιους στόχους μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ που βρισκόμαστε σήμερα; Θα τους πετύχετε ή θα πάτε σε πωλητήριο; Που βρίσκεται η διαπραγμάτευση;» ρώτησε.
Μανιάτης: Αληθεύει ότι ζητήσατε παρέμβαση Τσίπρα για τη ΔΕΗ;
Σχετικά με το επείγον θέμα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τη ΔΕΗ, ο κ. Γ. Μανιάτης ρώτησε τον κ. Σταθάκη τα εξής:
«Ο Παναγιωτάκης γιατί λέει πάντα ότι η ΔΕΗ κινδυνεύει με χρεοκοπία; Μήπως έχει στο μυαλό του τη Βενεζουέλα και το πώς χρεοκόπησε η χώρα λόγω της χρεοκοπίας του ενεργειακού τομέα; Κυκλοφορεί η φήμη για πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Αληθεύει ότι ζητήσατε παρέμβαση Τσίπρα;»
Ο κ. Μανιάτης πρόσθεσε:
«Ποτέ στο παρελθόν δεν απαιτούσαν τράπεζες να εκχωρηθούν απαιτήσεις από πελάτες. Εκεί κατάντησε η κυβέρνηση τη ΔΕΗ. Εσείς δίνετε το 50% της ΔΕΗ με μηδέν ευρώ, ενώ εμείς δίναμε το 30% έναντι αρκετών δις. ευρώ».
Απαντώντας, ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, μίλησε αρχικά για τα θέματα που αφορούν την αξιολόγηση και το μέλλον της ΔΕΗ:
«Λέτε τα ίδια επιχειρήματα με τους θεσμούς. Στην κυβέρνησή σας υπήρχε σχέδιο για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα στο σύνολό του. Θέλατε να φύγει άμεσα το 30% της ΔΕΗ, να πουληθεί και το 17%, άρα να χάσει το Δημόσιο την οποιαδήποτε επιρροή, να πουληθεί η ΔΕΠΑ και όλα. Εξαίσια η στρατηγική σας».
Συνέχισε λέγοντας ότι «εμείς συμφωνήσαμε ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος. Πρέπει να ενισχυθούν οι αγορές και έχουμε κάνει βήματα. Από τα μέσα του 2018 θα λειτουργήσει το target model. Δεσμευτήκαμε ότι είναι παράδοξο να παράγει η ΔΕΗ το 54% και να έχει στη λιανική 87,5%. Αν ακολουθούσαμε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, η ΔΕΗ θα είχε το 2020 25%. Εμείς την κραταμε στο 50% στην παραγωγή, τεράστια διαφορά.
Οι αλλαγές θα γίνουν με συντεταγμένο τρόπο. Τα ΝΟΜΕ είναι ένα εργαλείο μείωσης του μεριδίου στη ΔΕΗ. Ανοικτοί είμαστε σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση που θα εξασφαλίζει τη ΔΕΗ ως βασικό πυλώνα και θα οδηγήσει σε ανταγωνιστικό πλαίσιο».
Στη δευτερολογία του, ο κ. Σταθάκης τόνισε αναφορικά με το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» τα εξής:
«Που θα ήταν η ΔΕΗ σήμερα αν είχαμε πουλήσει το 30%; Ποιο ήταν το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ και πως είχε αποφασιστεί; Πως ήταν ο δανεισμόςκαι πως αντιμετωπίστηκε με βραχυπρόθεσμα μέτρα; Πολύ υγιή επιχείρηση είχατε φτιάξει. Από πού προέκυψαν τα έσοδα 5 δις. ευρώ; Ποια είναι η αριθμητική των μονάδων που θα ιδιωτικοποιούσατε; Από ποιο θεσμικό πλαίσιο θα διασφαλιζόταν η αγορά ενέργειας; Η δέσμευση ΝΔ-Συμπαράταξης ήταν σαφης: Ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα εντός τριών ετών».
Κατέληξε λέγοντας: «Ο ενεργειακός τομέας θα αλλάξει εκ των πραγμάτων. Τα μερίδια της ΔΕΗ στη λιανική θα μειωθούν. Η ΔΕΗ μπορεί με συστηματικά βήματα να αναδιαρθρωθεί και να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Είναι πρόκληση να εμφανίζονται στο κοινοβούλιο καταστροφολογικές αντιλήψεις για μια τέτοια εταιρεία». 
Αναφορικά με την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε μια ιδιωτικοποίηση που σε δύο κρίσιμα σημεία είχε ακυρωθεί από την Κομισιόν. Η Κομισιόν είπε ότι πρέπει να είναι πλήρης ο διαχωρισμός και πρέπει ο παραγωγός να είναι μόνο παθητικός μέτοχος. Αυτό οδήγησε σε αναδιάταξη. Επίσης, έγινε ευθυγράμμιση με την κοινοτική νομοθεσία για τον υπολογισμό των τιμολογίων. Σήμερα εξαγγέλθηκε ο νέος διαγωνισμός».
Για το πρόγραμμα «εξοικονομώ», ο κ. Σταθάκης δήλωσε:
«Ήταν ένα πρόγραμμα για ένα τομέα όπου η Ελλάδα υστερεί. Η στρατηγική μας είναι ενταγμένη στις ευρωπαϊκές επιλογές για 2020 και 2030. Το Εξοικονομώ θα συνεχιστεί βελτιωμένο. Το πρώτο πρόγραμμα δέσμευσε πόρους, υπήρξε κακός σχεδιασμός, έμεινε πίσω μια μεγάλη ουρά. Εμείς καταφέραμε να εντάξουμε ένα σημαντικό αριθμό 6.500 από αυτούς που είχαν μείνει έξω. Προχωράμε στο σχεδιασμό ενός προγράμματος αντιγραφειοκρατικού με ελαχιστοποίηση της τραπεζικής χρηματοδότησης, θα έχει αντικειμενική διαδικασία επιλογής και θα ενεργοποιηθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2017. Η ευρύτερη προσπάθεια για εξοικονόμηση θα περιλάβει και μεγάλες πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση σε μεταφορές, τουρισμό, βιομηχανία, παραγωγή κτλ.»
Σχετικά με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ο υπουργός τόνισε ότι «όσον αφορά το καλώδιο με Κρήτη, το α’ στάδιο προχωρά ήδη και θα εξασφαλίσει ενέργεια από τη Μεγαλόπολη. Το β’ στάδιο είναι υπό συζήτηση, θα ολοκληρωθεί το 2023 με βάση το σχεδιασμό. Στη σύνδεση με τις Κυκλάδες, προχωρά η α’ φάση, στα νησιά όμως σε συνεργασία με Κομισιόν, ήδη εξαγγέλθηκε ένα μεγάλο ενεργειακό πρόγραμμα με 32 νησιά. Τον Ιούνιο θα γίνει η σχετική συνάντηση στα Χανιά».


 http://energypress.gr/news/sigi-stathaki-sti-voyli-gia-tin-pithani-polisi-monadon-antegkliseis-me-maniati-gia-nome-kai

Αρχειοθήκη ιστολογίου