Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Δεκτά έκανε το ΣτΕ τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ - Συνεχίζεται το σίριαλ με τους έξυπνους μετρητές

Γιώργος Φιντικάκης



Δεκτή έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της κοινοπραξίας ΟΤΕ- Intrakat- Intrasoft International κατά της απόφασης του ΔΕΔΔΗΕ να ανακηρύξει προτιμητέο μειοδότη την εταιρεία Intracom Telecom στον διαγωνισμό για τους 200.000 πρώτους έξυπνους μετρητές.
Στην απόφαση που δημοσιοποιήθηκε χθες, η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, δέχεται την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της κοινοπραξίας, και αναστέλλει την απόφαση του Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ που στις 12 Ιανουαρίου είχε απορρίψει την προδικαστική προσφυγή του σχήματος κατά του διαγωνισμού. 
Η αναστολή ισχύει μέχρι και την έκδοση οριστικής απόφασης από το ΣτΕ επί της αίτησης ακυρώσεως, την οποία και θα πρέπει να ασκήσει η κοινοπραξία ΟΤΕ- Intrakat- Intrasoft International. Τούτο σημαίνει ότι όσο διαρκούν τα ασφαλιστικά μέτρα, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την δυνατότητα να επιληφθεί εκ νέου της προσφυγής της κοινοπραξίας και να αποφανθεί επ’ αυτής με νέα αιτιολογημένη
κρίση.
Στην απόφαση του το ΣτΕ υποστηρίζει ότι δεν συνυπολογίστηκαν στο τελικό τίμημα τα ποσά που αφορούν στην προμήθεια και εγκατασταση για 50.000 μετρητές (25.000 ανά πενταετία). Εν προκειμένω, παρ’ ότι, όπως λέει το ΣτΕ, έχει προσφερθεί τιμή ανά μετρητή και συνολικό κόστος για την εγκατάσταση 25.000 παροχών ανά πενταετία, το κόστος αυτό δεν έχει αθροιστεί στα λοιπά κόστη συντήρησης και λειτουργίας στον συνολικό πίνακα τιμών. Με άλλα λόγια δεν έχει συμπεριληφθεί στο συνολικό προσφερόμενο τίμημα για την συντήρηση και λειτουργία του εργου.
Το επίμαχο θέμα αφορά μεσοσταθμική τιμή 62,51 ευρώ ανά μετρητή και 15,81 ευρώ ανά κιβώτιο, δηλαδή 1.562.872 ευρώ συνολικό τίμημα ανά 5ετία για τους 25.000 μετρητές, και 395.154 ευρώ συνολικό τίμημα ανά 5ετία για τα 25.000 κιβώτια.
Στην ουσία, το ΣτΕ αποδεχόμενο την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητά από το ΔΕΔΔΗΕ εξηγήσεις και τεκμηρίωση ως προς το γιατί πρότεινε ως προσωρινό μειοδότη την Intracom Telecom. Η τελευταία έχει δώσει έκπτωση 46,56%, έναντι έκπτωσης 27,91% της κοινοπραξίας.
Υπενθυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του μειοδοτικού διαγωνισμού για τους 200.000 έξυπνους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ ήταν 86,5 εκατ. ευρώ, και σύμφωνα με τις πληροφορίες, όταν τον περασμένο Νοέμβριο αποσφραγίστηκαν οι οικονομικές προσφορές, το τίμημα της κοινοπραξίας ΟΤΕ- Intrakat- Intrasoft International ήταν 62 εκατ. ευρώ, έναντι 46 εκατ ευρώ της Intrakom Telecom.
Οπως γίνεται σαφές και από την απόφαση του ΣτΕ, το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς των προσφορών οφείλεται στο χαμηλότερο τίμημα παροχής υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης όπου περιλαμβάνεται και η κατασκευή 25.000 συν 25.000 νέων παροχών με μεσοσταθμική τιμή. Οσο για την απόκλιση ανάμεσα στο τίμημα της προσφοράς και του προϋπολογισμού, το δικαστήριο θεωρεί ότι δικαιολογείται λόγω του πιλοτικού χαρακτήρα του έργου, της μεγάλης πτωτικής εξέλιξης του κόστους καινοτόμων τεχνολογιών, και της μείωσης του εργατικού κόστους.

 http://energypress.gr/news/dekta-ekane-ste-ta-asfalistika-metra-kata-toy-diagonismoy-toy-deddie-synehizetai-sirial-me-toys

Αρχειοθήκη ιστολογίου