Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Σταθάκης σε ΓΕΝΟΠ: Δεχόμαστε πιέσεις για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων

Ολοκληρώθηκε προ ολίγου η συνάντηση που είχε ο υπουργός ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, με τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την πιθανή πώληση μονάδων.
Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, το ΥΠΕΝ επιβεβαίωσε ότι ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της εταιρείας. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς σαφείς δεσμεύσεις σε σχέση με τις πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ. 
Μια ακόμη παράμετρος που έγινε γνωστή από τις επαφές του κ. Σταθάκη με τη ΓΕΝΟΠ είναι ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν έχει πέσει μόνο η πώληση παλιών μονάδων (πχ Αμύνταιο) αλλά και πιο σύγχρονων μονάδων. 
Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση επιμένει στη θέση ότι δεν πωλούνται
υδροηλεκτρικές μονάδες.
Θυμίζουμε, τέλος, ότι η ΓΕΝΟΠ έχει προαναγγείλει κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης με συλλαλητήριο που θα διοργανωθεί άμεσα. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γ. Αδαμίδης, έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποδεχθεί πωλήσεις, τότε θα ξαναζήσουμε μέρες του 2014 όταν θυμίζουμε η απεργία είχε οδηγήσει στην επιστράτευση των εργαζομένων.
Οπως τόνισε ο κ. Αδαμίδης με αφορμή τη συνάντηση, η ΓΕΝΟΠ θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Παράλληλα, η ομοσπονδία προχώρησε στην εξής ανακοίνωση:
"Με τη διάψευση των προσδοκιών ότι η κυβέρνηση θα αντισταθεί στις πιέσεις των δανειστών και θα προστατέψει τη δημόσια περιουσία και το βασικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας , ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με τον αρμόδιο υπουργό Γ.Σταθάκη.
Η τακτική της κυβέρνησης η οποία οδηγεί όχι μόνον στην απώλεια μιας επιχείρησης στρατηγικού χαρακτήρα αλλά - κυρίως -  στην απώλεια ενός καθοριστικού μοχλού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προκαλεί απογοήτευση και έντονο προβληματισμό για την ικανότητα της πατρίδας μας να «σηκώσει κεφάλι» μετά το ξεπούλημα επιχειρήσεων με κομβικό ρόλο , όπως η ΔΕΗ.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση
- έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της αλλά και τη ρητορική του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος χαρακτήριζε «εθνικό έγκλημα την εκποίηση της ΔΕΗ»
- εγκαταλείπει θεαματικά τη θέση που είχε υποστηρίξει μαζί με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την ανάγκη διενέργειας δημοψηφίσματος
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γνωρίζει ότι δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση - όταν μάλιστα οι τωρινές της αποφάσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές της θέσεις  (9/2015) - να προχωρήσει σε ενέργειες που υπονομεύουν το οικονομικό μέλλον της χώρας.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και οι 18.000 εργαζόμενοι που εκπροσωπεί θα αγωνιστούν -όπως έκαναν και το 2014 – μαζί με την κοινωνία, τον κλήρο και τις κοινωνικές και επαγγελματικές οργανώσεις για να αποτρέψουν ένα «εθνικό έγκλημα» που μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του «Ποταμιού», φαίνεται πως έχει «οικουμενική» στήριξη!"

 http://energypress.gr/news/stathakis-se-genop-dehomaste-pieseis-gia-polisi-lignitikon-kai-ydroilektrikon-monadon

2 σχόλια:

  1. Κύριε Σταθάκη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας Το καλοκαίρι του 2014 (τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση) την πώληση της ΔΕΗ την χαρακτήρισε ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!!!!!!!!!!.Σήμερα πώς αισθάνεστε;Μήπως εξαπατήσατε τον Ελληνικό Λαό;Η άποψη μου είναι καλύτερα να μείνει (όλος ο Ελληνικός Λαός) νηστικός, παρά να κάνετε αυτή την κακουργηματική πράξη. Μην γίνεστε είλωτες των ξένων.Κύριε Σταθάκη!!!!!!. Η ΔΕΗ για να δημιουργηθεί από τον Ελληνικό Λαό χρειάσθηκε 67 χρόνια.Χύθηκε πολύ αίμα μέχρις να ολοκληρωθεί αυτός ο κολοσσός.Εάν πάμε και λίγο πιο πίσω στο Κερατσίνι έπεσαν νεκροί από τους κατοχικούς τότε Γερμανούς.Έτσι και εσείς εάν πέσετε στις πιέσεις των ξένων,αργότερα δεν υπάρχει δικαιολογία ότι κάνατε λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου