Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΔΕΗ: Η ετεροχρονισμένη υποβάθμιση της S&P και ο υπαρκτός κίνδυνος ρευστότητας

Χρήστος Στεφάνου
Εδώ και περίπου ένα μήνα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poors έχει προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ, με βαθμό CCC- και ταυτόχρονα τοποθέτησε όλο το χρέος της εταιρείας στην κατηγορία Credit Watch, με αρνητικές επιπτώσεις, επισημαίνοντας τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο σε σχέση με την αναχρηματοδότηση των δανείων της εταιρείας.
Σύμφωνα με τον οίκο η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες γύρω από τη ΔΕΗ τους επόμενους 12 μήνες και την αίσθηση της ολοένα μειούμενης υποστήριξης της εταιρείας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο οίκος στην ανάλυσή του ζητά περισσότερες διευκρινίσεις τόσο για την ανανέωση του ομολογιακού με τις
ελληνικές τράπεζες όσο και για το ποσό και τη διαδικασία πληρωμής του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ για την απόκτηση του 25% του ΑΔΜΗΕ.
Ωστόσο ακριβώς τις ίδιες ημέρες που ο οίκος έκανε λόγο για αδυναμία της ΔΕΗ να εξασφαλίσει ρευστότητα, η ΔΕΗ έκλεινε το δάνειο με τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες. 
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος η ΔΕΗ να ξεμείνει από ρευστό τους επόμενους 3 μήνες κάτι που θέτει σε κίμνδυνο την εκπλήρωση των βασικών υποχρεώσεών της μέσα στο 2017 στις οποίες περιλαμβάνεται και η ωρίμανση του ευρωομολόγου που λήγει το Μάιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της S&Ps.
Πάντως με δεδομένο ότι πλέον δεν υπάρχει ζήτημα με τις ελληνικές τράπεζες, η αποπληρωμή του ομολόγου το Μάιο αποκτά ιδιαίτερη αξία για τη ΔΕΗ, η οποία καλείται να διαψεύσει τις Κασσάνδρες, βγαίνοντας παράλληλα από την κατηγορία της επιτήρησης στην οποία τοποθετήθηκε από την S&Ps.
Όπως αναφέρει η έκθεση υποβάθμισης, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας είναι CCC- ενώ το χρέος της ΔΕΗ χαρατηρίζεται Creditwatch negative, ωστόσο η Standard and Poors έχει την πρόθεση να άρει την επιτήρηση, όταν η εταιρεία θα είναι σε θέση να αντλήσει τα 200 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Επιπλέον η S&Ps θα αξιολογήσει την ικανότητα της Δεη να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της, κυρίως σε σχέση με την αποπληρωμή του ευρωομολόγου αλλά και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της στο υπόλοιπο του 2017, κυρίως μετά την πώληση του ΑΔΜΗΕ.
Σημειώνεται ότι η S&Ps αναμένεται εντός των ημερών να επανεξετάσει την αξιολόγηση της ΔΕΗ, πιθανόν για να άρει την κατηγορία επιτήρησης. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου