Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Ζύμωση στους βουλευτές για να δεχθούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ



Θοδωρής Παναγούλης 
www.news247.gr
Να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και της τοπικής κοινωνίας στη Δυτική Μακεδονία επιχειρεί η κυβέρνηση. Πώς θα είναι η αγορά ηλεκτρισμού την επόμενη μέρα. Τη στιγμή που ο υπουργός Εσωτερικών (και πρώην Ενέργειας) Πάνος Σκουρλέτης κάνει ηχηρή παρέμβαση με σημερινό άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντισταθεί στον κανιβαλισμό της ΔΕΗ, ο νυν υπουργός Γιώργος Σταθάκης προσπαθεί να προετοιμάσει κόμμα και τοπική κοινωνία για την δρομολογούμενη πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. 
 Τις βασικές πτυχές του σχεδίου που φαίνεται να διαμορφώνεται αναμένεται να παρουσιάσει αύριο ο κ. Σταθάκης στους πέντε βουλευτές Δυτικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ (Μ. Δημητριάδη, Θ. Μουμουλίδη, Ι. Θεοφύλακτο, Γ.Ντζιμάνη, Κ.Σέλτσα), αλλά και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδη, με τους οποίους και θα έχει συνάντηση στην Αθήνα, ώστε να τους
ενημερώσει για τις εξελίξεις στα ενεργειακά. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο αυτό; Σύμφωνα με το κείμενο που συνέταξε η ελληνική πλευρά, ανακεφαλαιώνοντας τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης των Βρυξελλών: 
Παραπομπή σε ευθετότερο χρόνο της πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων, εκποίηση παλαιών και νέων λιγνιτικών, καθώς και συνέχιση των δημοπρασιών ενέργειας ΝΟΜΕ, όχι μόνο ως υποχρέωση της ΔΕΗ, αλλά και εκείνων των ιδιωτών που θα αγοράσουν από αυτήν λιγνιτικά εργοστάσια. Βεβαίως τίποτα δεν έχει ακόμη κλείσει. Διαβάζοντας κανείς το κείμενο, πάντως, προκύπτουν δύο νέα κομμάτια στο “παζλ” για τη μορφή που θα έχει η αγορά ηλεκτρισμού την επόμενη ημέρα, σύμφωνα πάντα με την ελληνική εκδοχή. Αφενός η εξαίρεση, προς ώρας τουλάχιστον, από πώληση για τα υδροηλεκτρικά, αφετέρου η υποχρέ
ωση παράλληλα με την διάθεση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, να συνεχίσουν να τρέχουν και οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, όχι μόνο για τον δεσπόζοντα παίκτη, αλλά και για όσους αποκτήσουν από αυτόν σταθμούς. Αναφορικά με το πρώτο, τα υδροηλεκτρικά, μένουν για την ώρα στον “πάγκο”, καθώς παρ' ότι τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων από τους θεσμούς, τελικά δεν εντάχθηκαν στο κείμενο που συνέταξε η ελληνική πλευρά ως βάση συζήτησης (άλλωστε σε αυτό περιλαμβάνονται τα σημεία που θεωρείται ότι υπάρχει συμφωνία). Τούτο φυσικά δεν σημαίνει ότι η πώληση υδροηλεκτρικών έχει φύγει από το παιχνίδι. Το ζήτημα προφανώς θα επανέλθει εφόσον στο market test του Σεπτεμβρίου αποδειχθεί ότι το προς πώληση πακέτο μονάδων της ΔΕΗ δεν συγκεντρώνει επενδυτικό ενδιαφέρον. 
Τα πάντα μέχρι τότε θα παραμένουν ανοικτά, χώρια που η Κομισιόν, η οποία μελετά χρόνια τώρα την ελληνική αγορά, είναι της άποψης ότι άρση των στρεβλώσεων θα επιτευχθεί μόνο όταν η ΔΕΗ πάψει να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο των νερών. Αναφορικά με το δεύτερο θέμα, αυτό των ΝΟΜΕ, υπάρχει ειδική πρόβλεψη στο κείμενο για μια ομαλή μετάβαση στο καθεστώς της επόμενης ημέρας, προκειμένου να μην προκύψει άνισος ανταγωνισμός ανάμεσα σε όσους αγοράσουν μονάδες και σε όσους δεν πάρουν. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να δεσμευτούν όσοι αποκτήσουν εργοστάσια της ΔΕΗ να διαθέτουν και εκείνοι στην αγορά, μέρος της παραγόμενης ενέργειας μέσω των ΝΟΜΕ, όπως ακριβώς κάνει η κρατική επιχείρηση.
 Το σκεπτικό είναι ότι με τον τρόπο αυτό, θα έχουν πρόσβαση στο ίδιο φθηνό μείγμα ενέργειας και οι υπόλοιποι προμηθευτές που δεν ανήκουν σε ομίλους, οι οποίοι απέκτησαν λιγνιτικούς σταθμούς. Στην πραγματικότητα, η συζητούμενη συμφωνία προσομοιάζει όλο και περισσότερο στην πρόταση που είχε υποβάλει το 2012 προς την Κομισιόν ο τότε υπ. Ενέργειας Γιώργος Παπακωσταντίνου για πώληση μονάδων δυναμικότητας περίπου 1.100 MW και παράλληλη διάθεση προς ενοικίαση (μέθοδος drawing rights) μονάδων ισχύος περί τα 500 MW. 
Η διαφορά, πέραν των λιγνιτικών μεγαβάτ που ουδείς ξέρει αυτή τη στιγμή τον ακριβή αριθμό τους, είναι ότι η ενοικίαση μονάδων έχει δώσει την θέση της στα ΝΟΜΕ που είναι ένα συγγενές μοντέλο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου