Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Χωρίς λευκό καπνό στα ενεργειακά - Επιμένουν οι δανειστες σε πώληση μονάδων της ΔΕΗ


Δίχως να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές φαίνεται ότι έληξε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τα ενεργειακά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δανειστές επέμειναν ότι στο κείμενο της συμφωνίας πρέπει να περιγραφούν επακριβώς τα εναλλακτικά δομικά μέτρα (δηλαδή η πώληση μονάδων) εφόσον δεν φέρουν τελικά τα αναμενόμενα στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ οι δημοπρασίες, για τις οποίες λέγεται ότι εξέφρασαν την άποψη πως δεν λειτουργούν αποτελεσματικά.
Στην πράξη η τηλεδιάσκεψη έληξε δίχως να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στα ενεργειακά, με τις δύο πλευρές να παραμένουν οχυρωμένες στις γνωστές τους
θέσεις, και ενώ από σήμερα τη σκυτάλη παίρνουν τα τεχνικά κλιμάκια.
Η μεν κυβέρνηση επιδιώκει η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δημοπρασιών και της πορείας μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ (88,5% το Φεβρουάριο με στόχο το 75,24% στο τέλος του 2017), αντί για τον Ιούνιο όπως ζητά η τρόικα, να μετατεθεί για το Δεκέμβριο, προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Γνωρίζει ότι διαφορετικά η απόκλιση θα είναι μεγάλη και άρα θα τεθεί θέμα αυτόματης έναρξης εφαρμογής των σκληρών δομικών μέτρων από τον Ιούλιο. Ποντάρει στο γεγονός ότι αν το αίτημά της γίνει αποδεκτό, είναι εφικτό, έστω και αρκετά δύσκολα, να καλυφθεί η διαφορά του 13,26% που πρέπει να έχει χάσει η ΔΕΗ ως τον Δεκέμβριο, με ένα μέσο μηνιαίο ρυθμό απώλειας μεριδίου της τάξης του 1,32%.
Ανθρωποι πάντως που παρακολουθούν τη διαπραγμάτευση δεν αποκλείουν να υπάρξει ένας συμβιβασμός των δύο θέσεων και η αξιολόγηση του στόχου μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ να τοποθετηθεί χρονικά το φθινόπωρο, όχι ότι επί της ουσίας αλλάζει κάτι δραματικά. Τούτο θα συμβεί μόνο εφόσον οι δανειστές δεχθούν τα δομικά μέτρα να μην συγκεκριμενοποιηθούν και να μην ονοματιστούν στο κείμενο της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Δηλαδή να υπάρξει μια γενικόλογη αναφορά, ότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος μείωσης μεριδίου της ΔΕΗ, το θέμα θα επανεξεταστεί, δίχως αναφορά σε πώληση μονάδων. Η ερμηνεία για μια τέτοια εκ μέρους τους υποχώρηση μπορεί να σχετίζεται με την εκτίμηση ότι την όποια λύση θα την δώσει η εν εξελίξει έρευνα της DG Comp στη ΔΕΗ, και άρα δεν συντρέχει λόγος τα ενεργειακά να δημιουργήσουν πρόβλημα στην αξιολόγηση.
Άλλωστε η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει διαμηνύσει στους θεσμούς ότι σημαντικός αριθμός κυβερνητικών βουλευτών, κυρίως από τους νομούς της Δ. Μακεδονίας έχει δηλώσει ρητά ότι δεν θα ψηφίσει συμφωνία, που θα περιλαμβάνει πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ.

(liberal.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου