Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Επαναφέρουν οι δανειστές το σχέδιο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ


Μέχρι τώρα στη διαπραγμάτευση η στρατηγική της κυβέρνησης γύρω από τις ενεργειακές εκκρεμότητες ήταν ότι δεν υπάρχει κάποιο μείζον εμπόδιο, παρά μόνο τυπικές διευθετήσεις τεχνικού χαρακτήρα, για τις οποίες δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τη συμφωνία.
Από την περασμένη Τετάρτη ωστόσο έχει εκτυλιχτεί ένα θρίλερ, καθώς μετά από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις στην Αθήνα, τόσο σε επίπεδο κλιμακίων, όσο και σε επίπεδο υπουργού ενέργειας και τρόικας, οι θεσμοί έθεσαν επιτακτικά το θέμα της πώλησης του 40% του λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού δυναμικού της ΔΕΗ. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση, ζήτησε και πέτυχε την απόσυρση του σχεδίου της μικρής ΔΕΗ, που προέβλεπε την πώληση του 30% των μονάδων, δεσμευόμενη ότι θα ανοίξει την αγορά με άλλη μέθοδο που δε θα περιλαμβάνει πωλήσεις.
Ωστόσο η μέθοδος αυτή (δημοπρασίες ΝΟΜΕ) εμφανίζει δύο βασικά προβλήματα: πρώτον δεν αποδίδει καρπούς καθώς ήδη από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, οι
στόχοι που προβλέπονταν δεν εκπληρώθηκαν. Δεύτερον οι δημοπρασίες υπονομεύτηκαν και υπονομεύονται από την ίδια τη ΔΕΗ.
Αυτά τα δύο επιχειρήματα, άλλωστε, μπήκαν στο τραπέζι των πρόσφατων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Ένα ακόμη επιχείρημα της πλευράς των δανειστών στην απαίτησή τους για άμεση πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι η απόφαση του καλοκαιριού του 2014 η οποία επισφραγίζει τη παλαιότερη καταδικαστική απόφαση για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες καθώς και η πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ και χειραγώγηση της αγοράς.
"Το Ενεργειακό έχει καθυστερήσει όχι επειδή έχουμε τις παλαιές διαφορές, αλλά επειδή μεσολάβησε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού που πρέπει να τη μελετήσουμε και να την διαχειριστούμε" ανέφεραν σχετικά με το θέμα χθες το βράδυ μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων πηγές του υπουργείου Οικονομικών συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης.
Πολιτική διαχείριση και πιθανή ήττα
Είναι σαφές πάντως ότι το ενεργειακό αναδεικνύεται σε μείζον αγκάθι για το κλείσιμο της αξιολόγησης, κάτι που επ’ ουδενί δεν ήθελε η κυβέρνηση καθώς πράγματι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην πρόοδο του ανοίγματος της αγοράς και το κυριότερο το θέμα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί "ταμπού" όχι μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τον κυβερνητικό του εταίρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΑΝΕΛ καταγράφουν τα μεγαλύτερα ποσοστά τους στη Δ. Μακεδονία, την περιοχή δηλαδή όπου βρίσκεται το ενεργειακό παραγωγής κέντρο της ΔΕΗ. Επίσης να σημειωθεί ότι εντός ΔΕΗ ένα σημαντικό τμήμα των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ έχει μετακομίσει στους ΑΝΕΛ, οι οποίοι φυσικά είχαν ταχθεί κατά της περίφημης μικρής ΔΕΗ επί κυβέρνησης ΝΔ.
Αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ σημαντικός αριθμός βουλευτών έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που θα περιλαμβάνει πωλήσεις μονάδων, απειλώντας με μπλοκάρισμα συνολικά το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Για αυτό άλλωστε η ελληνική πλευρά πιέζει και έχει διατυπώσει τη θέση ότι οι αποφάσεις για το μέλλον της αγοράς και για τα διαρθρωτικά μέτρα που θα ληφθούν για το άνοιγμά της θα πρέπει να εξεταστούν και να αξιολογηθούν στο τέλος του έτους. "Εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους" ανέφερε εξερχόμενη από τις διαπραγματεύσεις πηγή του ΥΠΕΝ. Οι δανειστές ωστόσο εμφανίζονται ανυποχώρητοι και ζητούν την άμεση πώληση μονάδων γεγονός που έφερε και τη διαφωνία στις χθεσινές διαπραγματεύσεις.
"Ελπίζω ότι θα βρούμε λύση μέχρι τη Δευτέρα" ανέφερε η ίδια πηγή του ΥΠΕΝ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και άλλες επαφές, που αποκάλυψε ότι επιχειρείται να βρεθεί μια διατύπωση που θα καλύπτει και τις δύο πλευρές στο MOU.
Κάποιες άλλες πληροφορίες, πάντως, ανέφεραν ότι αναζητείται πολιτική λύση και ότι έχει γίνει ενημέρωση για το θέμα και την εμπλοκή και στον πρωθυπουργό, ώστε να σταθμίσει ο ίδιος τα δεδομένα.

www.capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου