Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Τρεις ενέσεις ρευστότητας στη ΔΕΗ – Προκαταβολή του δημοσίου, ξεχασμένες ΥΚΩ και τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών


Κωνσταντίνος Φιλίππου 
Τρεις πηγές παροχής οικονομικής ενίσχυσης για τη ΔΕΗ ανοίγουν το προσεχές διάστημα δίνοντας σημαντικές ανάσες ρευστότητας στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε χθες στη Διαύγεια η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία γίνεται γνωστό ότι στις 7 Μαρτίου εκταμιεύτηκε κονδύλι 550,7 εκ. ευρώ για την προπληρωμής της φετινής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των φορέων της γενικής κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμούς. Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης μέρος αυτού του ποσού, της τάξης των 150 εκ. ευρώ θα διατεθεί για τη συμπλήρωση μέρους του ποσού των 350 εκ. ευρώ που πρέπει να δώσει για την αποπληρωμή λήξεων του ομολόγου στο τέλος του Απριλίου. Τα υπόλοιπα 200 εκ. ευρώ θα αντληθούν από γραμμής τραπεζικής χρηματοδότησης.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο ποσό που απομένει από τα 550,7 εκ. ευρώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.
Η δεύτερη ένεση ρευστότητας αναμένεται να έλθει από τη διαδικασία τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών της δημόσιας εταιρίας. Πηγές θέλουν να ετοιμάζονται δύο «πακέτα» που θα δοθούν ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση. Τις δύο εκδόσεις  διοργανώνουν η Deutsche Bank και η Finacity. Η εταιρία αναμένεται να αντλήσει τουλάχιστον 300 εκ. ευρώ από αυτές τις εξόδους στις αγορές. Το κέρδος από αυτές τις χρηματοδοτήσεις είναι και η εκκαθάριση του ισολογισμού της δημόσιας εταιρίας.
Η τρίτη πηγή παροχής ρευστότητας έρχεται από παλιά ποσά για την παροχή ΥΚΩ το 2011. Όπως έγραψε χθες το energypress, η ΔΕΗ διεκδικεί περί τα 700 εκ. ευρώ, τα οποία της είχαν στερηθεί με νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα έχει επανέλθει στο προσκήνιο και είναι σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις της δημόσιας εταιρίας με τη ΡΑΕ και την κυβέρνηση. Κι αυτό καθώς απαιτείται νομοθετική παρέμβαση για την απεμπλοκή των ΥΚΩ της συγκεκριμένης περιόδου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ένα μέρος αυτών να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως δηλαδή συνέβη με τα 360 εκ. ευρώ που εισέπραξε τον Δεκέμβριο του 2017 για τα ΥΚΩ της περιόδου μετά το 2012.   


 https://energypress.gr/news/treis-eneseis-reystotitas-sti-dei-prokatavoli-toy-dimosioy-xehasmenes-yko-kai-titlopoiisi

Αρχειοθήκη ιστολογίου