Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Τρία ανοιχτά κεφάλαια λίγο πριν οριστικοποιηθεί το SPA για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ – Ενεχυριασμένες οι μετοχές της Αχλάδας!

Θοδωρής Παναγούλης
Ως μηνύματα που περιπλέκουν, παρά ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, εκλαμβάνουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την απόσυρση ή μη των μονάδων του Αμυνταίου, παράγοντες που συμμετέχουν στη διαδικασία αποεπένδυσης της ΔΕΗ.
Μιλώντας στο energypress θεωρούν ότι το θέμα τους ποιές και πόσες λιγνιτικές μονάδες θα είναι αύριο ανταγωνιστικές των υπό πώληση μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, είναι καθοριστικό για τη στάση ενός εκάστου εκ των διεκδικητών.
Λίγες μέρες πριν οριστικοποιηθεί το SPA, και με δεδομένο ότι το πολύ σημαντικό θέμα των ΑΔΙ που θα δικαιούνται ή δεν θα δικαιούνται οι μονάδες δεν φαίνεται να λήγει εντός των προθεσμιών, οι επενδυτές αναμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε τρία βασικά ζητήματα:

·         Πρώτον, σε ότι αφορά την υιοθέτηση μηχανισμού επιμερισμού κινδύνου, συμμετοχή δηλαδή της ΔΕΗ στα κέρδη και τις ζημίες των μονάδων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μετά από παρέμβαση της Κομισιόν, μια τετοια ρύθμιση δεν μπήκε στο σχετικό νόμο που ψήφισε πρόσφατα το ΥΠΕΝ, υπήρχε όμως η διαβεβαίωση ότι θα προβλέφθεί στη συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών (SPA).
Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν συνεχίζει να βλέπει αρνητικά ένα τέτοιο μηχανισμό και γιαυτό επιδιώκεται να οριστούν άλλοι όροι που να παράγουν ένα σχετικό αποτέλεσμα. Το θέμα σε κάθε περίπτωση δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει.
·         Δεύτερον, σε ότι αφορά την τροφοδοσία της μονάδας της Μελίτης με σταθερό (και οικονομικό) τρόπο. Για το θέμα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας», ενώ ρόλο «μεσολαβητή» έχει αναλάβει ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.
Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε σύσκεψη του κ. Σταθάκη με τους τοπικούς φορείς και βουλευτές της Φλώρινας, με τη συμμετοχή και του ιδιοκτήτη της «Αχλάδας» αλλά χωρίς συμμετοχή της ΔΕΗ. Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση του παραχωρησιούχου για άρση των εκατέρωθεν οικονομικών διεκδικήσεων, προκαταβολή της ΔΕΗ περί τα 5 εκατ. ευρώ για να γίνει η απαλλοτρίωση του πρώτου οικισμού και αλλαγή της Σύμβασης ώστε να υπάρχει σταθερή τιμή πώλησης του λιγνίτη.
Η ΔΕΗ δεν έχει συμφωνήσει και ζητάει χαμηλότερη τιμή ανά τόνο. Ωστόσο η όλη υπόθεση φαίνεται ότι είναι ακόμα πιο περίπλοκη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» που διαπραγματεύεται με τη ΔΕΗ και είναι ο κατά 70% προμηθευτής της Μελίτης με λιγνίτη, βρίσκεται με... ενεχυριασμένες τις μετοχές της.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» χρωστάει ένα μεγάλο ποσό (διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ) στην κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ, η οποία είχε αναλάβει εργολαβικά την εκμετάλλευση του Ορυχείου μέχρι και το τέλος του 2015. Έναντι αυτών των χρεών οι μετοχές της εταιρείας έχουν ενεχυριαστεί στην κοινοπραξία.
·         Τρίτον, σε ότι αφορά την τύχη των παλαιών υπό απόσυρση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και συγκεκριμένα εκείνων του Αμύνταιου. Η κίνηση του Μανόλη Παναγιωτάκη να εντάξει στην ημερήσια διάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ την προηγούμενη Παρασκευή εισήγηση για σβήσιμο των μονάδων μετά τις 32.500 ώρες, εισήγηση που ποτέ δεν συζητήθηκε, αντί να ξεκαθαρίσει, ενέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θέλησε να στείλει ένα σινιάλο προς τους υποψήφιους επενδυτές των πωλούμενων λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, που θα λειτουργούσε ως κίνητρο. Ωστόσο, το γεγονός ότι το θέμα δεν συζητήθηκε και η απόφαση δεν ελήφθη, σύμφωνα με τους επενδυτές δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Ότι δηλαδή ουδείς γνωρίζει τι πραγματικά θα γίνει στο τέλος.

 https://energypress.gr/news/tria-anoihta-kefalaia-ligo-prin-oristikopoiithei-spa-gia-tis-lignitikes-tis-dei-enehyriasmenes


Αρχειοθήκη ιστολογίου