Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Αμετάβλητα τα τιμολόγια διανομής ηλεκτρικού ρεύματος - Σκέψεις για μοντέλο ΑΔΜΗΕ

Χρήστος Στεφάνου
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα τιμολόγια διανομής του 2019, για τα οποία ο Ρυθμιστής θα πρέπει μέσα στο προσεχές διάστημα να λάβει απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η σκέψη να υιοθετηθεί και για το ΔΕΔΔΗΕ όπως συνέβη και με τις χρεώσεις μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, 4ετής ρυθμιστική περίοδος βάσει της οποίας θα καθορίζονται τα προς ανάκτηση ποσά για το διαχειριστή του δικτύου και κατ᾽ επέκταση τα τιμολόγια της διανομής για τους καταναλωτές. 

Ωστόσο το μοντέλο αυτό δε θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2019 αλλά ίσως από την επόμενη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση με βάση τα φετινά προς ανάκτηση ποσά, οι αλλαγές δε φαίνεται να είναι σημαντικές και τα τιμολόγια αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα.
Αναμένεται να υπάρξουν μόνο κάποιες μικρές μεταβολές σε επιμέρους χρεώσεις μεταξύ κατηγοριών πελατών, λόγω της μεταβολής της συνεισφοράς τους στη διαμόρφωση της ζήτησης από έτος σε έτος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα τιμολόγια της βιομηχανίας θα εμφανίσουν μικρή μείωση λόγω ανακατατανομής μεριδίου. 
Πάντως σε σχέση με τις χρεώσεις της διανομής θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει καταγραφεί σε προηγούμενες χρήσεις, υποανάκτηση σημαντικών ποσών του ΔΕΔΔΗΕ. Ωστόσο, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οδηγείται η ΡΑΕ στη λύση της τετραετούς ρυθμιστικής περιόδου, τα ποσά αυτά θα ανακτηθούν από το διαχειριστή σταδιακά τα επόμενα χρόνια, ώστε να αμβλυνθούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν εντελώς οι επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου