Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

ΔΕΗ: Το παιχνίδι των... ελιγμών με την απόσυρση του ΑΗΣ Αμυνταίου

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Με έκπληξη την περασμένη Παρασκευή 5 Απριλίου τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ κατά την έναρξη της συνεδρίασης ανώτατου οργάνου της επιχείρησης διαπίστωσαν να απουσιάζει από την ημερήσια διάταξη το θέμα της απόσυρσης του ΑΗΣ Αμυνταίου.
Αν και στην  ενημέρωση που έλαβαν την προηγούμενη μέρα συμπεριλαμβανόταν, εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες,  όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος Μανόλης Παναγιωτάκης, απαιτούταν η διενέργεια κάποιας πρόσθετης μελέτης και οπότε το θέμα δεν ήταν έτοιμο να συζητηθεί. Μετατέθηκε η λήψη απόφασης.

Αυτά συνέβησαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και η είδηση της πρόθεσης της διοίκησης της ΔΕΗ να φέρει στο τραπέζι το κλείσιμο του ΑΗΣ Αμυνταίου κι ενώ οι εναπομείνασες ώρες λειτουργίας λήγουν περί το 2021, πυροδότησε αντιδράσεις. Πρώτα  στο στρατόπεδο της ΓΕΝΟΠ με τους συνδικαλιστές να ανακοινώνουν έκτακτη συνέντευξη Τύπου, η οποία και πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Πτολεμαϊδα. Αντιδράσεις, όμως, προφανώς και πρέπει να προκλήθηκαν και στην κυβέρνηση καθώς αν μη τι άλλο μόνο την απόφαση κλεισίματος ενός εργοστασίου με 1.000 θέσεις εργασίας δεν θα ήθελε να έχει στο δρόμο προς τις εκλογές.
Από την άλλη μεριά ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, όπως εκτιμούν παράγοντες, δεν προέβη τυχαία σε αυτόν τον ελιγμό. Ως πρώην συνδικαλιστής της Ομοσπονδίας και προερχόμενος πολιτικά από το χώρο της Αριστεράς ξέρει εκ των προτέρων τις αντιδράσεις μίας τέτοιας απόφασης. Θέλησε, όμως, να στείλε ένα σινιάλο προς τους υποψήφιους επενδυτές των πωλούμενων λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Αυτό της υπόσχεσης του κλεισίματος μίας ανταγωνιστικής μονάδας δίνοντας άλλο ένα κίνητρο στους «μνηστήρες» και επιδιώκοντας να ανεβάσει τον πήχη των προτεινόμενων τιμημάτων.
Παράλληλα, θέλησε, λένε οι ίδιες πηγές, να στείλει κι ένα μήνυμα συμμόρφωσης προς την Ευρ. Επιτροπή, η οποία έχει κινήσει διαδικασίες κυρώσεων σε βάρος της χώρας μας για την παράνομη παράταση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου πέραν των 17.500 ωρών λειτουργίας, οι οποίες κι έληξαν στις αρχές του χειμώνα.   
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της δημόσιας εταιρίας αναμένεται να φέρει το θέμα ξανά μετά τη διενέργεια των περιφερειακών, δημοτικών και ευρωπαϊκών εκλογών. Τότε και εφόσον έχει κλείσει θετικά η πώληση της Μελίτης και της Μεγαλόπολης θα σβήσουν και οι τσιμινιέρες του ΑΗΣ Αμυνταίου, ως επιβεβαίωση της υπόσχεσης που έδωσε.
Το θέμα, βέβαια, είναι, όπως σημειώνουν παράγοντες, κατά πόσο οι υποψήφιοι επενδυτές εξέλαβαν ως πραγματικό δείγμα αποφασιστικότητας της διοίκησης της ΔΕΗ τον ελιγμό ή ως ατολμία…
Η ΓΕΝΟΠ
Πάντως χθες αργά το απόγευμα το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ πλαισιωμένο και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο και Παντελή Καραλευθέρη παραχώρησαν έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην Πτολεμαϊδα.
Εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση τους απέναντι στην πρόθεση για κλείσιμο του ΑΗΣ Αμυνταίου ακόμη και μετά τη λήξη των 21.000 ωρών λειτουργίας. Απαίτησαν τη συνέχιση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις δύο μονάδες του μέχρι και το 2028 – 2030 οπότε κι εκτιμάται ότι θα εξαντληθούν τα λιγνιτικά αποθέματα.
Τάχθηκαν κατά των κυβερνητικών επιλογών για την πώληση λιγνιτικών μονάδων όπως και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με το μέτρο των ΝΟΜΕ.
Οι συνδικαλιστές κάλεσαν τους απερχόμενους αλλά και τους υποψήφιους Περιφερειάρχες και δημάρχους των περιοχών όπου βρίσκονται οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ να πάρουν θέση απέναντι στο κλείσιμο του ΑΗΣ Αμυνταίου και την απανθρακοποίηση. 

 https://energypress.gr/news/dei-paihnidi-ton-eligmon-me-tin-aposyrsi-toy-ais-amyntaioy-paramenei-i-prooptiki-na-svisoyn-oi

Αρχειοθήκη ιστολογίου