Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Σενάριο για σπάσιμο του δικτύου ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ


Η επαναλαμβανόμενη φράση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη περί «μερικής ιδιωτικοποίησης» του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας φαίνεται ότι δεν κρύβει μόνο το σενάριο εισόδου στρατηγικού επενδυτή ενδεχομένως σε μικρό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου.
Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τη διοίκηση της ΔΕΗ και την κατάτμηση του δικτύου ανά γεωγραφική περιοχή στα πλαίσια άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Δηλαδή τη δημιουργία ξεχωριστών εταιριών και στη συνέχεια διενέργεια διαγωνισμών για την είσοδο διαχειριστών - επενδυτών σε αυτά, οι οποίοι θα έχουν υπό την ευθύνη τους το τοπικό δίκτυο διανομής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το σημερινό οργανόγραμμα αλλά και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης, αυτό είναι χωρισμένο σε πέντε γεωγραφικές περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Μακεδονίας και Θράκης, Πελοποννήσου και Ηπείρου, Κεντρικής Ελλάδας καθώς και Νήσων. Με τον τρόπο αυτό είναι εφικτή η σύσταση αντίστοιχων εταιριών και στη συνέχεια η επιλογή ορισμένων εξ αυτών για την ιδιωτικοποίηση τους.
Πάντως, σύμφωνα με πηγές, το θέμα της επιλογής του τρόπου ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ θα εξαρτηθεί και από τις μελέτες των συμβούλων που θα αναλάβουν την αποτίμηση του δικτύου καθώς και την απόσχιση των παγίων από τη μητρική εταιρία, τη ΔΕΗ.

Το ευρωπαϊκό μοντέλο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εξεταζόμενο μοντέλο της ιδιωτικοποίησης δικτύων διανομής λειτουργεί στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Δεν υπάρχει ένας Διαχειριστής αλλά πλειάδα σε κάθε κράτος. Σύμφωνα με στοιχεία του Joint Research Centre στη Γερμανία υπάρχουν 896 Διαχειριστές Συστημάτων Διανομής εκ των οποίων μόλις οι 75 έχουν στην κυριότητα του δίκτυο που εξυπηρετεί άνω των 100.000 πελατών ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ιταλία δραστηριοποιούνται 135 Διαχειριστές με δύο εξ αυτών να διανέμουν ρεύμα σε περισσότερους από 100.000 καταναλωτές. Στην Ισπανία ο αριθμός τους είναι 349, στη γειτονική Βουλγαρία 4 και από αυτούς 3 διανέμουν ρεύμα σε περισσότερους από 100.000 καταναλωτές. Στη Ρουμανία, όπου θήτευσε και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ως επικεφαλής της Enel υπάρχουν 8 διαχειριστές συστημάτων διανομής. Και οι οκτώ έχουν άνω των 100.000 πελατών.
Οι μόνες χώρες που έχουν από έναν έως δύο Διαχειριστές, είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιρλανδία.
Το σενάριο της κατάτμησης και του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε γεωγραφικές περιοχές, δεν είναι βέβαιο κατά πόσο μπορεί να τρέξει άμεσα, όπως επίσης και οι διαγωνισμοί ή ο διαγωνισμός για την είσοδο των επενδυτών.
Πάντως, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το μοντέλο της Ευρώπης έχει βοηθήσει στην πραγματοποίηση επενδύσεων δισεκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναπόσβεστη αξία του δικτύου διανομής του ΔΕΔΔΗΕ (γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης, υποσταθμοί, μετρητές) υπολογίζεται σύμφωνα με την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ σε 3,6 δισ. ευρώ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, επίσης, έχει μπροστά του ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα προς υλοποίηση, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών και συστημάτων τηλεμέτρησης ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Κεφάλαια τα οποία δεν μπορεί να διαθέσει από μόνος του ο Διαχειριστής.
Άρα το παιχνίδι του μοντέλου ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ έχει μεγάλο ενδιαφέρον… για ξένους και εγχώριους παίκτες, τόσο Διαχειριστές όσο και εταιρίες που κατασκευάζουν συστήματα τηλεμέτρησης.

(του Χρήστου Κολώνα, euro2day.gr)


energypress.gr/news/senario-gia-spasimo-toy-diktyoy-reymatos-toy-deddie

Αρχειοθήκη ιστολογίου