Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Δυσλειτουργίες και πρόσθετες επιβαρύνσεις "βλέπει" ο ΔΕΔΔΗΕ στην πρόταση αναθεώρησης του Κώδικα Μεταφοράς - Που διαφωνεί με ΑΔΜΗΕ


Μιχάλης Μαστοράκης

Την διαφωνία του σχετικά με την προτεινόμενη αναθεώρηση του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΔΕΣΜΗΕ) εξέφρασε με επιστολή του ο ΔΕΔΔΗΕ, στα πλαίσια της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης.

Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι συγκεκριμένες διατάξεις του νέου Κώδικα μεταφέρουν στο Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής ευθύνες και αρμοδιότητες του ΑΔΜΗΕ και μάλιστα δίχως να έχει προϋπολογιστεί το κόστος και κατ’ επέκταση η αμοιβή του Διαχειριστή.

Η μέτρηση που μέχρι τώρα ήταν απαιτητό να λαμβάνεται στο όριο του Συστήματος, μεταφέρεται (με την προτεινόμενη αναθεώρηση του Κώδικα) εντός των ορίων των εγκαταστάσεων των συνδεόμενων Παραγωγών, Πελατών και φυσικά εντός των ορίων του Δικτύου Διανομής, χωρίς να επιβάλλεται κάτι τέτοιο από κάποιον κανονισμό ή λόγω της ύπαρξης τεχνικών ιδιαιτεροτήτων. Μάλιστα, αναφέρεται πως η παραπάνω πρόταση έρχεται σε αντίθεση και με το νέο άρθρο 213 του Κώδικα.

Σύμφωνα με την επιστολή του ΔΕΔΔΗΕ, η προτεινόμενη τροποποίηση από τον ΑΔΜΗΕ δύναται να επιφέρει αλλαγή κυριότητας, η οποία με τη σειρά της προκαλεί μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών μεταφέροντας την αρμοδιότητα από τον ΑΔΜΗΕ στον διαχειριστή του δικτύου διανομής.

Μάλιστα, επισημαίνει πως η αναθεώρηση συγκεκριμένων διατάξεων (μετρητική διάταξη) θα επιφέρει δυσλειτουργία με τις όποιες επιπτώσεις στις μετρήσεις και τη λειτουργία της αγοράς. Επιπρόσθετα των παραπάνω, αναφέρει πως δεν έχει προηγηθεί ανάλογη συζήτηση με τον ΔΕΔΔΗΕ ως προς την ετοιμότητά του για την ανάληψη μιας τέτοιας αρμοδιότητας και δευτερευόντως του κόστους, λαμβάνοντας υπόψη και την έλλειψη ανθρωπίνων πόρων.

Για τους λόγους αυτούς, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει να απαλειφθούν οι προβλέψεις που αφορούν στο διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων, σε ότι αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ και να παραμείνει η προηγούμενη διατύπωση του άρθρου 270 ως παρακάτω:

«Οι μετασχηματιστές τάσης και έντασης για την εκκαθάριση της ενέργειας εγκαθίστανται μεταξύ των αποζευκτών ζυγών και του διακόπτη που βρίσκεται στην πλευρά υψηλής τάσης του μετασχηματιστή ισχύος και αποτελούν μέρος του Συστήματος. Εξαίρεση αποτελούν οι ακόλουθες περιπτώσεις:».

Δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή του ΔΕΔΔΗΕ και εδώ την σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ. 

 

 https://energypress.gr/news/dysleitoyrgies-kai-prosthetes-epivarynseis-vlepei-o-deddie-stin-protasi-anatheorisis-toy-kodika

Αρχειοθήκη ιστολογίου