Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Συνθήκες στενότητας στην χονδρεμπορική αγορά – Για ποιο λόγο οι τιμές έφτασαν έως και 105 ευρώ η μεγαβατώρα

 

Χρήστος Στεφάνου

Ιδιάζουσες συνθήκες επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στη χονδρεμπορική αγορά καθώς μια σειρά από συγκυρίες δημιούργησαν συνθήκες στενότητας για την επάρκεια ισχύος. Τι ακριβώς έχει συμβεί; 

Καταρχάς εντός του εγχώριου συστήματος παραγωγής τέσσερις μονάδες αερίου βρίσκονται για διάφορους λόγους εκτός λειτουργίας. Πρόκειται για τις μονάδες ΕΝΘΕΣ (Elpedison), Heron CC, Λαύριο 4 και Protergia. 

Την ίδια στιγμή εκτός των συνόρων υπάρχουν επίσης έκτακτες συνθήκες καθώς βρίσκονται εκτός λειτουργίας 1000MW από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι. Η ελληνοβουλγαρική γραμμή λειτουργεί ως transit προς τη Β. Μακεδονία, καθώς η γραμμή Βουλγαρίας Β. Μακεδονίας είναι εκτός λειτουργίας. Τέλος εκτός λειτουργίας είναι και η γραμμή Ελλάδας Ιταλίας. 

Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της εικόνας τις τελευταίες ημέρες; 

Υπήρξε πρόβλημα επάρκειας με αποτέλεσμα να μπουν στο σύστημα ακόμη και μονάδες που σπανίως λειτουργούν όπως η μονάδα ανοικτού κύκλου του Ήρωνα ή η Συμπαραγωγή (σε πλήρη ισχύ). Ως αποτέλεσμα για κάποιες ώρες η οριακή τιμή του συστήματος βρέθηκε κοντά στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. 

Χθες για παράδειγμα, ημέρα κατά την οποία μπήκε στο σύστημα η μονάδα ανοικτού κύκλου του Ήρωνα, η οριακή τιμή του συστήματος εκτινάχθηκε στα 105 ευρώ η μεγαβατώρα. Για να καλυφθούν οι ανάγκες του συστήματος, προστέθηκαν στην αγορά τρεις λιγνιτικές μονάδες ο Άγιος Δημήτριος 2,3 και η Μελίτη, ενώ στην αγορά συμμετείχαν επίσης οι μονάδες αερίου της ΔΕΗ  Αλιβέρι 5, Λαύριο 5, Κομοτηνή, Μεγαλόπολη 5 και από τις ιδιωτικές εκτός του Ήρωνα, η Θίσβη, και η Κόρινθος Power. 

Για σήμερα πάντως η αγορά φαίνεται να εξομαλύνεται και οι τιμές να διατηρούνται σε σχετικά καλά επίπεδα (μέση ΟΤΣ στα 44,49 ευρώ) κυρίως εξαιτίας της σημαντικής συνεισφοράς των ΑΠΕ που καλύπτουν πάνω από το 50% της συνολικής ζήτησης των 123,993GWh. Οι λιγνίτες που λειτούργησαν χθες θα παραμείνουν σβηστοί (Άγιος Δημήτριος 2 και 3) πλην της Μελίτης. 

Ως προς την ΟΤΣ οι μονάδες αερίου της ΔΕΗ όρισαν στο 25% της ζήτησης 10 ώρες στα 42,8 ευρώ η μεγαβατώρα, τα αέρια των ιδιωτών στο 13% της ζήτησης όρισαν τιμή για μία ώρα στα 54,3 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ οι εισαγωγές στο 5% της ζήτησης όρισαν τιμή για 7 ώρες στα 48,3 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι ΑΠΕ κάλυψαν όπως προαναφέρθηκε το 54% της ζήτησης. 

 

 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου