Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

ΔΕΔΔΗΕ: «Παράθυρο» για καθορισμό του WACC απο τη ΡΑΕ έως τέλος του έτους


ΔΕΔΔΗΕ: «Παράθυρο» για καθορισμό του WACC απο τη ΡΑΕ έως τέλος του έτους
Τροπολογία του ΥΠΕΝ, με στόχο ένα σταθερό περιβάλλον που θα προσελκύσει επενδυτές για τον Διαχειριστή του δικτύου διανομής
Με στόχο την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έως το τέλος του χρόνου, αλλά και τη διευκόλυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΛΑΡΚΟ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, καταθέτει στη Βουλή μια σειρά τροπολογιών που αφορούν τις ενεργειακές ιδιωτικοποίησης.

Η πλέον ενδιαφέρουσα από αυτές αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ και την έκδοση από τη ΡΑΕ του ρυθμιστικού πλαισίου για τον τρόπο υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου του Διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρισμού. Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει ότι η ΡΑΕ θα πρέπει ως τις 31 Οκτωβρίου να έχει εκδώσει τη μέθοδο υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου του Δικτύου θα αφορά στην περίοδο 2021-2024.

Εξάλλου λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που χρειάζεται για την υποβολή και αξιολόγηση όλων των στοιχείων για το Ρυθμιζόμενο Έσοδο και συνολικά για το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου για την περίοδο 2021-2024, η τροπολογία προβλέπει ότι η έκδοση της Ρυθμιστικής Απόφασης Διανομής μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2021.

Αναδρομική ισχύ από τις αρχές 2021

Περαιτέρω, δίνεται η ευελιξία στη ΡΑΕ να καθορίσει νωρίτερα (και μέχρι 31.12.2020) με απόφασή της, κατόπιν εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ, ειδικά την παράμετρο που αφορά στην απόδοση κεφαλαίου.
Με άλλα λόγια η τροπολογία προβλέπει ότι η ΡΑΕ θα δώσει έως το τέλος Οκτωβρίου τα αναγκαία σήματα προς τους υποψήφιους επενδυτές για τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ την περίοδο 2021-2024 και έως το τέλος του έτους για το ύψος της απόδοσης κεφαλαίου (WACC).

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα σταθερό περιβάλλον που θα προσελκύει επενδυτές, ενώ παράλληλα δίνεται χρόνος στη ΡΑΕ να ολοκληρώσει πλήρως το έργο της έως το τέλος Μαρτίου και οι αποφάσεις της να ισχύσουν αναδρομικά από την αρχή του 2021.

Έως τέλος Οκτωβρίου οι διαγωνισμοί για τη ΛΑΡΚΟ

Ως το τέλος Οκτωβρίου θα προκηρυχθούν συντονισμένα οι δύο διαγωνισμοί, του δημοσίου και του ειδικού εκκαθαριστή, για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, προαναγγέλλοντας την κατάθεση τροπολογίας που αποσαφηνίζει διαδικαστικά ζητήματα.

Ο δρόμος για τον διπλό διαγωνισμό άνοιξε μετά την έκδοση της απόφασης της Διαιτησίας, σύμφωνα με την οποία το Μεταλλευτικό Συγκρότημα της Λάρυμνας ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Η τροπολογία θα επιτρέψει τον συντονισμό των διαγωνισμών που διεξάγει το Ελληνικό Δημόσιο και ο Ειδικός Διαχειριστής.

Προβλέπει ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να ανατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός που θα διενεργήσει το Ελληνικό Δημόσιο και να προσδιοριστούν οι όροι της συνεργασίας μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ-Δημοσίου και της σύμπραξης του Ειδικού Διαχειριστή.

Στόχος είναι να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι δύο διαγωνισμοί με παράλληλες ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων, του Ταμείου και του Ειδικού Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ. Όπως δήλωσε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βολής ο κ. Χατζηδάκης, «Στη ΛΑΡΚΟ μπαίνουμε στην τελική ευθεία, καθώς στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία να ξεκινήσει εντός του μήνα».


www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου