Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

«Μπλόκο» στις μετακινήσεις καταναλωτών ρεύματος από προμηθευτή σε προμηθευτή βάζουν οι νέες διαδικασίες αλλαγής παρόχου


Θοδωρής Παναγούλης

Μερικές χιλιάδες καταναλωτών ρεύματος εμποδίστηκαν να αλλάξουν πάροχο και να μετακινηθούν από μια εταιρεία σε άλλη τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριο) και το ίδιο συνεχίζεται και τον Οκτώβριο.

Αυτό βεβαιώνουν προμηθευτές με τους οποίους μίλησε το energypress, αναφερόμενοι στη νέα διαδικασία δήλωσης εκπροσώπησης που εφαρμόζει από την αρχή του προηγούμενου μήνα ο ΔΕΔΔΗΕ συντασσόμενος με κατεύθυνση που είχε δοθεί από τη ΡΑΕ επί προηγούμενης διοίκησης.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, όταν ένας καταναλωτής συμφωνήσει με μια νέα εταιρεία προμήθειας να ενταχθεί σε αυτή, δίνεται η δυνατότητα στον προηγούμενο προμηθευτή να «μπλοκάρει» τη μετακίνηση, εάν ο καταναλωτής έχει οφειλές.

Παρά το γεγονός ότι οι προμηθευτές επιζητούσαν να υπάρχει έλεγχος των προηγούμενων οφειλών κάθε μετακινούμενου πελάτη, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των ενεργειακών... τουριστών, η τωρινή διαδικασία φαίνεται ότι έχει πάει στο άλλο άκρο, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει κατά πολύ τη μετακίνηση ακόμα και πελατών που δεν είναι μπαταχτσήδες.

Παρατηρούνται δηλαδή πολλές περιπτώσεις όπου «μπλοκάρει» η μετακίνηση ενώ ο καταναλωτής δεν έχει καν λάβει το νέο λογαριασμό, ή έχουν περάσει μόλις λίγες μέρες από τη λήξη του, ή έχει καταβάλει εγγύηση μεγαλύτερη από την οφειλή του, ή ακόμα ακόμα, δεν έχει κανένα πρόβλημα αλλά ο παλιός προμηθευτής δηλώνει «απαγορευτικό» προσδοκώντας ότι θα καταφέρει να τον μεταπείσει.

Είναι γεγονός, δε, όπως αναφέρουν στελέχη των εταιρειών προμήθειας, ότι και το παραμικρό εμπόδιο στη φάση της αλλαγής εκπροσώπησης είναι ικανό πολλές φορές να αποτρέψει τον καταναλωτή από το να μετακινηθεί.

Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι την περίοδο αυτή που υπάρχει πράγματι έντονη κινητικότητα, όχι μόνον από τη ΔΕΗ προς εναλλακτικούς, αλλά και από τη μια ιδιωτική εταιρεία στην άλλη, οι μετακινήσεις θα ήταν πολύ περισσότερες εάν δεν μεσολαβούσε η νέα αυτή προβληματική διαδικασία.

Οι προμηθευτές σημειώνουν ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση για το θέμα, με αποτέλεσμα να έχει αρνητικές συνέπειες μια ρύθμιση που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. «Ας γίνει και τώρα διαβούλευση, έστω ολίγων ημερών, ώστε να γίνουν προτάσεις από εκείνους που ζουν την αγορά και να υπάρξουν διορθώσεις στη ρύθμιση. Να κρατήσουμε την ανάγκη ελέγχου αλλά να θέσουμε κατάλληλες και ρεαλιστικές δικλείδες που να μην βάζουν φρένο στην υγιή κινητικότητα και τον ανταγωνισμό» λέγεται χαρακτηριστικά.

 

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου