Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης: Επιπλέον 10% ενίσχυση από ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακό για αιολικά, φωτοβολταϊκά, έξυπνα δίκτυα και έργα εξοικονόμησης

energypress.gr

Γιώργος Φιντικάκης

«Bonus» ενίσχυσης έως και 10% θα μπορεί στο εξής να λαμβάνει κάθε επενδυτής, μεταξύ των οποίων και για ενεργειακά project, που θα εντάσσεται στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης. Κάθε ιδιωτική επένδυση σε περιοχή που καλύπτει το σχέδιο, από τη Μεγαλόπολη και τη Δ.Μακεδονία, έως τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αλλά και τη Κρήτη, θα μπορεί εφεξής να λαμβάνει εως και 10% επιπλέον ποσοστό ενίσχυσης από το ΕΣΠΑ ή τον Αναπτυξιακό, διευκολύνοντας έτσι περαιτέρω την υλοποίησή του.

Το έκανε γνωστό με ανάρτησή του, ο συντονιστής του σχεδίου Κωστής Μουσουρούλης, μετά την έγκριση από την Κομισιόν του πρώτου προγράμματος του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) μέσω του οποίου η Ελλάδα θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους 1,63 δισ. ευρώ για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής και κλιματικής μετάβασης στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Ότι κάθε ιδιωτικό project που θα γίνει στις παραπάνω περιοχές, από ξενοδοχεία και αγροτουριστικές μονάδες έως αιολικά πάρκα, μεγάλα φωτοβολταϊκά, έξυπνα δίκτυα και έργα εξοικονόμησης, θα έχει δικαίωμα ενίσχυσης με ένα επιπλέον ποσό χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ, του Αναπτυξιακού ή άλλων πηγών, πέραν όσων ήδη δικαιούται. Το γεγονός δηλαδή ότι τα παραπάνω νησιά και οι περιοχές έχουν όλα καλυφθεί από εδαφικά σχέδια Δίκαιης Μετάβασης δίνει αυτόματα τη δυνατότητα σε έργα που θα ενταχθούν, για παράδειγμα, στον Αναπτυξιακό Νόμο να εισπράξουν επιπλέον ενίσχυση από αυτήν που προβλέπεται. 

Η είδηση έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης από τη Κομισιόν η οποία ενέκρινε τα πρώτα 1,63 δισ ευρώ για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής και κλιματικής μετάβασης στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Το ελληνικό σχέδιο θα επωφεληθεί από επιχορηγήσεις ύψους 1,38 δισ. ευρώ από το ΤΔΜ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κρατική συμμετοχή με ενισχύσεις, ύψους 700 εκατ ευρώ. Συνολικά, τα 50% από τα 1,63 δισ πρόκειται να χρηματοδοτήσουν την επιχειρηματικότητα μέσω υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων, επιχειρηματικών υποδομών και ισχυρότερων δεσμών μεταξύ επιχειρήσεων και έρευνας και καινοτομίας.

Ενα μικρότερο ποσοστό, το 20,4% του συνόλου, πρόκειται να ενισχύσει τους ανθρώπινους πόρους και τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού στις επηρεαζόμενες περιοχές (απόκτηση δεξιοτήτων, αναβάθμιση δεξιοτήτων, επανειδικευση), προκειμένου να στηριχθεί η απασχόληση. Η στήριξη του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στοχεύει επίσης στην ενεργειακή μετάβαση, την προσαρμογή της χρήσης γης και την κυκλική οικονομία μέσω χρηματοδότησης για επενδύσεις σε ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα), ενεργειακές αναβαθμίσεις, ενίσχυση της ιδιοπαραγωγής μέσω ενεργειακών κοινοτήτων, ηλεκτροκίνηση και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Η Ελλάδα, όπως ανέφερε χθες και η Επίτροπος Φερέιρα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Καλαμάτας, γίνεται η πρώτη χώρα στην ΕΕ με εγκεκριμένο Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές και τα εξαρτημένα από το πετρέλαιο νησιά μας -βλ. Ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

Στις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την ενεργειακή και κλιματική μετάβαση, το πρόγραμμα θα στηρίξει την απανθρακοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη και στους παρακείμενους δήμους και τη σταδιακή κατάργηση των σταθμών παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στα νησιά Βορείου-Νοτίου Αιγαίου και στην Κρήτη. Τα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης εκθέτουν τις προκλήσεις σε κάθε περιοχή, καθώς και τους στόχους που πρέπει να έχουν επιτευχθεί έως το 2030. Προσδιορίζουν επίσης τα είδη των προβλεπόμενων δράσεων παράλληλα με ειδικούς μηχανισμούς διακυβέρνησης.

Η έγκριση των εδαφικών σχεδίων δίκαιης μετάβασης ανοίγει την πόρτα για ειδική χρηματοδότηση στο πλαίσιο των δύο άλλων πυλώνων του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης (ΜΔΜ): Ενα καθεστώς δίκαιης μετάβασης στο πλαίσιο του InvestEU και μια δανειακή διευκόλυνση του Δημόσιου για δίκαιη μετάβαση που συνδυάζει επιχορηγήσεις της Κομισιόν με δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Αρχειοθήκη ιστολογίου