Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Νέα αναβολή στην εκδίκαση από το ΣτΕ της υπόθεσης για το ειδικό τιμολόγιο προσωπικού της ΔΕΗ

Γιάννα Παπαδημητρίου

Αναβλήθηκε για ακόμα μια φορά από το Συμβούλιο της Επικρατείας η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης των ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ΠΟΣ-ΔΕΗ για την καταγγελόμενη μονομερή κατάργηση από την ΔΕΗ και την κυβέρνηση του τιμολογίου Γενικού Προσωπικού, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, Τρίτη 21 Ιουνίου.

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, με το Συμβούλιο της Επικρατείας να αναμένεται να ανακοινώσει προσεχώς τη νέα ημερομηνία.

Αιτία της αναβολής αποτέλεσε το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν έχει ακόμα καταθέσει τις προτάσεις της για την υπόθεση, όπως και τις προηγούμενες φορές.

Η υπόθεση αφορά την κατάργηση στην ουσία από την πλευρά της κυβέρνησης του μειωμένου Ειδικού Τιμολογίου ρεύματος για το προσωπικό και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ, μετά την ψήφιση του νόμου 4643/2019 και την κατοπινή αποφάση του ΔΣ της ΔΕΗ που προχώρησε στην περικοπή της έκπτωσης του ειδικού τιμολογίου. 

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και η ΠΟΣ-ΔΕΗ έχουν προσφύγει στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι η περικοπή είναι ευθέως αντίθετη στην κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ αρχή της συλλογικής αυτονομίας (άρθρο 22 παράγραφος 2 Συντάγματος και άρθρο 11 της ΕΣΔΑ). 

Ως εκ τούτου, ισχυρίζονται ότι επιχειρείται με παράνομες μονομερείς ενέργειες από την πλευρά του κράτους και, κατ’ επέκταση, της ΔΕΗ (που προχώρησε στην περικοπή με απόφαση του ΔΣ της) να ανατραπούν συμφωνημένοι με ΣΣΕ όροι εργασίας. 


https://energypress.gr/news/nea-anavoli-stin-ekdikasi-apo-ste-tis-ypothesis-gia-eidiko-timologio-prosopikoy-tis-dei

Αρχειοθήκη ιστολογίου