Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Ποιες είναι οι τιμές ρεύματος στην κεντρική Ευρώπη και γιατί είναι χαμηλότερες συγκριτικά με την Ελλάδα

energypress.gr

Χρήστος Στεφάνου

Τις σημαντικές εκπτώσεις που απολαμβάνουν οι βιομηχανίες σε 5 χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αναδεικνύει ενδιαφέρουσα μελέτη της PWC για λογαριασμό του Βέλγου Ρυθμιστή (RAE) στην οποία παρουσιάζονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και του φυσικού αερίου τον Ιανουάριο του 2022 σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Αγγλία για διάφορες κατηγορίες καταναλωτών. Η ίδια μελέτη δείχνει ότι οι τιμές της ενέργειας στις εν λόγω χώρες είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα. 

Πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, η μελέτη αναδεικνύει ότι εφαρμόζονται σημαντικές μειώσεις τιμών, σε διάφορες συνιστώσες του ενεργειακού λογαριασμού για τις βιομηχανίες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η ανταγωνιστική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στις εν λόγω ευρωπαϊκές χώρες διαμορφώνεται στο 1/3 συγκριτικά με τις τιμές που ισχύουν στην Ελλάδα, 

Η σύγκριση για μια ακόμη φορά είναι αποκαλυπτική:  η ανταγωνιστική τιμή για όλη τη βιομηχανία μικρή και μεγάλη τον Ιανουάριο ήταν 88Ευρώ/MWH όταν στην Ελλάδα στις βιομηχανίες Μέσης Τάσης ήταν τον Ιανουάριο (μεσοσταθμική ΑΔΜΗΕ)  διαμορφώνεται τρεις φορές υψηλότερα στα 252 ευρώ/MWh.

Για τους οικιακούς και τους μικρούς επαγγελματικούς καταναλωτές η Γαλλία εμφανίζει το χαμηλότερο ετήσιο λογαριασμό καθώς το στάνταρ προϊόν για τους οικιακούς καταναλωτές ρυθμίζεται από την κυβέρνηση και δεν αντανακλά την αύξηση της αγοράς και του κόστους παραγωγής ρεύματος. Η Ολλανδία έχει το δεύτερο πιο χαμηλό λογαριασμό κυρίως εξαιτίας της μεγάλης έκπτωσης που υπάρχει στους φόρους.  Στον αντίποδα η Γερμανία είναι η χώρα όπου οι καταναλωτές πληρώνουν πιο πολύ και έχουν τα υψηλότερα τιμολόγια όχι μόνο για το ανταγωνιστικό σκέλος αλλά και για όλες τις υπόλοιπες συνιστώσες του λογαριασμού. Το Βέλγιο εμφανίζεται να είναι η δεύτερη πιο ακριβή χώρα πίσω από τη Γερμανία. 

Για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, όπως και για τους οικιακούς, η μεγαλύτερη αλλαγή σε σύγκριση με πέρυσι αφορά στην μεγάλη αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής σε όλες τις περιοχές και όλες τις χώρες που εξετάζει η μελέτη. Εάν συμπεριληφθούν όλες οι εκπτώσεις το χαμηλότερο κόστος βιομηχανικού ρεύματος εμφανίζεται στην Ολλανδία, η οποία είναι ελαφρά φθηνότερη από τη Γαλλία. Το Βέλγιο εμφανίζει πιο ακριβό κόστος, ενώ μακράν οι ακριβότερες τιμές για τη βιομηχανία παρουσιάζονται στη Μεγάλη Βρετανία. Τα αποτελέσματα για τη Γερμανία ποικίλουν. Ενώ το μέσο κόστος είναι συγκρίσιμο με αυτό του Βελγίου, όταν εφαρμόζονται οι εκπτώσεις και οι άλλες μειώσεις, οι Γερμανοί βιομηχανικοί καταναλωτές έχουν τις υψηλότερες τιμές προ εκπτώσεων. 

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι όταν μιλάμε για σύγκριση των χονδρεμπορικών αγορών της Ευρώπης με την Ελλάδα, είναι σαφές ότι στις χώρες της Ε.Ε. εκεί διαπραγματεύεται μόνο το 20 έως 50% της αγοράς. Πρακτικά στην κεντρική Ευρώπη οι τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές δεν περνούν 100% στις τιμές του τελικού καταναλωτή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά που συνοδεύεται με ρευστότητα στην προθεσμιακή αγορά. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου