Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Μια ακόμη παράταση ως την Παρασκευή στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές - Ποια μεγάλα ονόματα εκδηλώνουν ενδιαφέρον συμμετοχής

energypress.gr
Γιώργος Φιντικάκης

Την πέμπτη κατά σειρά φέτος παράταση πήρε η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές. Η νέα παράταση, που δόθηκε χθες το μεσημέρι, ενώ βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία, ορίζει την Παρασκευή ως νέα ημερομηνία και ζητήθηκε προφανώς κατόπιν αιτημάτων κάποιων εκ των πολύ μεγάλων ονομάτων που ακούγεται ότι θα διεκδικήσουν το έργο.

Το ενδιαφέρον λέγεται ότι είναι έντονο, προέρχεται από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία και «κυκλοφορούν» τουλάχιστον επτά ονόματα υποψηφίων μνηστήρων διεθνούς βεληνεκούς. Της αμερικανικής Honeywell, της γερμανικής Siemens, της γαλλικής Schneider Electric, της βρετανικής Sagemcom, της ιταλικής Itron, της σλοβενικής Iscra Emeco και φυσικά της ελβετικής Landis+Gyr, από τους leaders του κλάδου διεθνώς, η οποία έχει μεταφέρει τις γραμμές παραγωγής της στο εργοστάσιο της ελληνικής θυγατρικής στην Κόρινθο. Ενδιαφέρον λέγεται ότι υπάρχει και από ασιατικές εταιρείες.

Πόσοι εξ αυτών θα εμφανιστούν στο διαγωνισμό μένει να φανεί την Παρασκευή, εφόσον φυσικά δεν δοθεί και νέα παράταση. 

Αρκετοί πάντως από τους παραπάνω θα κατέβουν σε κοινοπραξίες από κοινού με ελληνικές εταιρείες, που είτε έχουν ήδη συσταθεί, είτε βρίσκονται σε φάση συγκρότησης. Σε αυτή την λογική, ακριβώς λόγω της σημασίας του διαγωνισμού και του σχετικού μεγάλου ενδιαφέροντος, η παράταση πιθανώς να ζητήθηκε επειδή δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι διεργασίες γύρω από τη συγκρότηση κάποιων εκ των σχημάτων που θα διεκδικήσουν το mega project.

Προς ώρας οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τους φακέλους τους την Παρασκευή 10 Ιουνίου, όσο για την ημερομηνία αποσφράγισης, αυτή μετατίθεται για τις 14 Ιουνίου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 830 εκατ. ευρώ, και αυτό θα υλοποιηθεί κλιμακωτά σε βάθος 8ετίας, με ορίζοντα περάτωσης το 2030. Εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τότε στο τέλος της δεκαετίας θα έχουν «κουμπώσει» στο δίκτυο περίπου 7,5 νέοι έξυπνοι μετρητές, αντικαθιστώντας τα παμπάλαια ρολόγια με τα οποία μετριέται ακόμη σήμερα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Βάσει σχεδίου προβλέπεται κάθε χρονιά να τοποθετείται καθορισμένος αριθμός μετρητών, χωρίς αυτό να σημαίνει και ότι θα τηρηθούν οι χρόνοι, αφού οι παρατασεις έχουν πάει πίσω το έργο.

Για φέτος, η αρχική πρόβλεψη του διαγωνισμού έκανε λόγο για εγκατάσταση 300.000 μετρητών (στόχος προφανώς που θα αναθεωρηθεί), ενώ ο αριθμός ανεβαίνει στους 500.000 για το 2023, στους 800.000 για το 2024, στο 1 εκατομμύριο για το 2025, όπως και το 2026, σε 800.000 για το 2027, επίσης 1 εκατομμύριο για το 2028 και το 2029, και σε 900.000 μετρητές για το 2030.

Τα χρηματοοικονομικά κριτήρια

Σχετικά με την χρηματοοικονομική ικανότητα των «μνηστήρων» απαιτούνται:

  • Μέση Ετήσια Καθαρή Θέση ίση ή ανώτερη των 100 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία (2018-2020).
  • Μέσος Ετήσιος Συνολικός Τζίρος ίσος ή ανώτερος των 200 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία (2018-2020).
  • Μέσο Ετήσιο EBITDA ίσο ή ανώτερο των 20 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία (2018-2020).

Τα ζητούμενα κριτήρια αρκεί να πληρούνται σωρευτικά κατά την τριετία.

Τι θα αφορούν οι τελικές προσφορές

Επίσης, με βάση πάντα τη σχετική πρόσκληση, οι τελικές προσφορές θα αφορούν την προμήθεια:

  1. Εξοπλισμού Πεδίου (δηλαδή τις μετρητικές μονάδες και τον εξοπλισμό επικοινωνίας τεχνολογίας point-to-point).
  2. Συστήματος Προηγμένης Μετρητικής Υποδομής– Advanced Metering Infrastructure System (συστήματα λογισμικού).
  3. Συστήματος Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων-Meter Data Management System (MDM System)
Κάθε προσφορά που θα υποβάλλεται για την ανάθεση των εν λόγω συμβάσεων θα αποτελείται από δύο προϊόντα, το «προϊόν 1» για Εξοπλισμό Πεδίου και AMI System και το «προϊόν 2» για MDM System.

Αρχειοθήκη ιστολογίου