Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

"Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή": Από 21 Ιουνίου ως 5 Ιουλίου η υποβολή αιτήσεων - 30 με 50% η επιδότηση, για έως 3 συσκευές

energypress.gr

Επιδότηση 30 ως 50% προβλέπει το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή”, για την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων οικιακών συσκευών, σύμφωνα με τον Οδηγό εφαρμογής του προγράμματος, που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στα πλαίσια του σχεδίου ενεργειακής εξοικονόμησης που είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από την  ερχόμενη Τρίτη 21 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου.

Ποιες συσκευές επιδοτούνται

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτούνται:

  1. Κλιματιστικά
  2. Ψυγεία
  3. Καταψύκτες

Ενώ για κάθε νέα συσκευή που επιχορηγείται, μια παλαιά συσκευή της ίδιας κατηγορίας θα πρέπει να ανακυκλώνεται, μέσω εγκεκριμένου

συστήματος εναλλαγής διαχείρισης αποβλήτων  ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές, που έχουν τοποθετημένη στην οικία του και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή.

Οι αιτήσεις αφορούν φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί πριν το 2005, διαθέτουν ΑΦΜ και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1) κατά το 2020.

Είδος και ύψος ενίσχυσης

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης δύναται να περιλαμβάνει κατά μέγιστο 3 συσκευές, ενώ τίθενται και τα ακόλουθα όρια ανά κατηγορία:

  • Έως 2 κλιματιστικά
  • 1 ψυγείο
  • 1 καταψύκτης

Μέσω του προγράμματος επιδοτείται ποσοστό της δαπάνης αγοράς κάθε νέας συσκευής. Συγκεκριμένα, κάθε ωφελούμενος λαμβάνει ισάριθμες επιταγές (vouchers), ανάλογα με τις συσκευές που θα επιλέξει, τις οποίες μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του, μειώνοντας το τελικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει για την αγορά τους. Ο Φορέας Πιστοποίησης και Πληρωμής του Προγράμματος καταβάλλει την αξία των επιταγών απευθείας στον προμηθευτή, σε χρόνο που έπεται της ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα υποβάλλονται αιτήσεις μέσω:

  • της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) του άρθρου 22 του ν. 4727/2020, ή
  • της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr.

Δείτε τον πλήρη Οδηγό στα συνοδευτικά αρχεία

Αρχειοθήκη ιστολογίου