Αιχμές άφησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος για την πολιτική της φορολόγησης των κερδών της ηλεκτροπαραγωγής.

Ο κ. Μυτιληναίος μιλώντας στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Mytilineos είπε πως δεν αποδέχεται τους χαρακτηρισμούς περί «σούπερ κερδών», «αισχροκέρδειας» και «ληστείας». Υποστήριξε πως «η εταιρεία έχει ελεγχθεί δέκα φορές από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του target model και έχει βρεθεί σύννομη. Δεν αποδέχομαι να μου ζητάνε να επιστρέψω αυτά που δήθεν λήστεψα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εισηγμένης «είναι άλλο θέμα να συζητήσουμε στο πώς θα βοηθήσουμε τον κόσμο». Πάντως, υπογράμμισε ότι η εταιρεία έχει πάρει τις σχετικές προβλέψεις για την πληρωμή της έκτακτης φορολόγησης και δεν κινδυνεύει.

Σε ερώτηση αναλυτών για το αν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις που είχε κάνει σχετικά με τον διπλασιασμό των καθαρών κερδών το 2022 σε σχέση με το 2020, ο κ. Μυτιληναίος διαβεβαίωσε πως τα καθαρά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 260 εκ. ευρώ έναντι 130 εκ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της εταιρείας σημείωσε ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην εταιρεία και από την εφαρμογή του νέου μηχανισμού παρέμβασης των τιμών από την 1η Ιουλίου.

Μίλησε για τις προκλήσεις που υπάρχουν όπως ο υψηλός πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία αδυνατώντας να κάνει προβλέψεις για την έκβαση τους. Πάντως διαβεβαίωσε για την ισχυρή ανθεκτικότητα της Mytilineos και τα μέτρα που έχει λάβει.

Ο κ. Μυτιληναίος τέλος σχολίασε και την έκθεση της BNP Paribas η οποία πρότεινε στους επενδυτές την πώληση του ομολόγου της εισηγμένης και την αγορά εκείνου της ΔΕΗ.

Όπως είπε υπάρχουν πολλές ανακρίβειες και έχει στείλει σχετική επιστολή στην τράπεζα αναμένοντας τις απαντήσεις της επί των θεμάτων που έθιξε η εισηγμένη.

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την καταβολή μερίσματος ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή