Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες με τη ρήτρα αναπροσαρμογής – Η κοινωνία χρειάζεται άμεσα προοδευτική πολιτική αλλαγή


Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες με τη ρήτρα αναπροσαρμογής – Η κοινωνία χρειάζεται άμεσα προοδευτική πολιτική αλλαγή

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τ/σ «BEST TV» (Θέμης Κανελλόπουλος)

«Όταν δεν πέφτουν οι τιμές, πέφτει η κυβέρνηση. Ο τόπος χρειάζεται μια προοδευτική πολιτική αλλαγή, ώστε τα πράγματα να πάνε άμεσα καλύτερα για την τεράστια κοινωνική πλειοψηφία», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «BEST TV» της Πελοποννήσου.



«Είναι η πρώτη φορά που ένα σπίτι με δύο εργαζόμενους, δεν βγάζει το μήνα. Είναι η πρώτη φορά που ένα σπίτι με δύο συνταξιούχους δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «το πρώτο πεντάμηνο του έτους η κυβέρνηση έχει εισπράξει 3 δισ. παραπάνω φόρους σε σχέση με αυτά που υπολόγιζε». «Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αρνηθεί να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, έχει αρνηθεί να μειώσει τον ΦΠΑ, ενώ κοροϊδεύει τους πολίτες ότι δήθεν καταργεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Στην πραγματικότητα, η ρήτρα αναπροσαρμογής ενσωματώνεται στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΡΑΕ είπε στη Βουλή ότι σε καμία περίπτωση δεν επιστρέφουμε σε τιμολόγια προ ρήτρας αναπροσαρμογής. Η κυβέρνηση λέει ψέματα», ανέφερε.

«Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα ο ενεργειακός πληθωρισμός “τρέχει” με ποσοστό άνω του 60%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 39%. Μιλάμε για λεηλασία της κοινωνίας και αυτή τη λεηλασία τη συντονίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», επισήμανε. «Μια κυβέρνηση που επιτρέπει η Ελλάδα να έχει τα πιο ακριβά καύσιμα σε σχέση με το εισόδημα, στην ευρωζώνη, επιτρέπει να έχουμε από τις χειρότερες αυξήσεις στο ρεύμα και να είναι η χώρα η μοναδική στην ευρωζώνη που έχει χαμηλότερο κατώτατο μισθό από αυτόν του 2010. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η κυβέρνηση αυτή πολλαπλασιάζει τις κρίσεις, δεν προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει. Με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, φτάσαμε να έχουμε από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα ήδη από τον προηγούμενο Αύγουστο», εξήγησε.

Όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τόνισε: «μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, είναι κάτι που αν εφαρμοζόταν για ένα χρόνο θα κόστιζε 1,5 δισ., μια δαπάνη απολύτως επιλέξιμη». «Θα έπρεπε επίσης να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, κατά 1 δισ.», συμπλήρωσε.

Αναφερθείς στα εργασιακά, σημείωσε: «για πρώτη φορά φέτος βλέπουμε να ξεκινά η τουριστική σαιζόν με 50.000 κενά στις θέσεις εργασίας, ενώ 5.000 άνθρωποι παραιτήθηκαν τον πρώτο μήνα». «Αυτό συμβαίνει γιατί –και στον τουρισμό- η ΝΔ έχει φτιάξει κάτεργα. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε μία βαλκανικού τύπου αγορά εργασίας, διαλύει οικονομικούς κλάδους και κάνει κακό, εκτός από τους ίδιους τους εργαζόμενους, και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος για τις εκλογές όποτε και αν επιλέξει να τις κάνει η κυβέρνηση, περιέγραψε βασικά σημεία της προγραμματικής πρότασης του κόμματος: «ρύθμιση, με διαγραφή ενός σημαντικού μέρους, του πανδημικού χρέους, για να σωθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ».

«Όταν το 2019 αυξήσαμε τον κατώτατο κατά 27% για τους κάτω των 25 ετών και 11% συνολικά, είδαμε ότι αυξήθηκε η κατανάλωση. Μία σημερινή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ θα δώσει ανάσα στους εργαζόμενους, ενώ θα υπάρξει συνολική οικονομική τόνωση», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες, επανέλαβε: «η χώρα μπορεί να έχει προοδευτική κυβέρνηση ήδη από την πρώτη κάλπη με απλή αναλογική». «Με βάση το πρόγραμμά μας, απευθύνουμε ένα κάλεσμα σε κάθε πολιτική δύναμη που αυτοπροδιορίζεται ως αριστερή ή προοδευτική». «Το κάλεσμα αυτό δεν έχει ούτε αποκλεισμούς, αλλά ούτε και προνομιακούς συνομιλητές», συμπλήρωσε.

«Θέλουμε η αυριανή κυβέρνηση να κάνει τις προσλήψεις που σήμερα λείπουν στα νοσοκομεία ή στα σχολεία, να καταργήσει το νόμο Κεραμέως, που πετάει παιδιά έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο έτσι ώστε να τα στείλει ως πελάτες στα ιδιωτικά κολέγια», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με οποιονδήποτε συμφωνεί σε ένα τέτοιο προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο», κατέληξε.​

Αρχειοθήκη ιστολογίου