Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Αρβανιτίδης: Η κυβέρνηση "μαρκάρει" τον ηλεκτρικό χώρο για όσους επιθυμεί και αφήνει έξω τους μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ


Χάρης Αποσπόρης

Επικριτικός απέναντι στις ενεργειακές επιλογές της κυβέρνησης και το νομοσχέδιο απλοποίησης της αδειοδότησης ΑΠΕ ήταν ο τομεάρχης ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

Όπως δήλωσε σήμερα στην ολομέλεια, παρά τις περσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης, παραμένει ζητούμενο το νεο ΕΣΕΚ, η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ως το 2023 αποσύρθηκε, ενώ το έργο υδρογόνου White Dragon "το εφαγε το μαυρο φιδι και ξέμεινε απο ευρωπαϊκή χρηματοδότηση". Ταυτόχρονα, αναζητείται ακόμα το πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά και την αποθήκευση.

"Δεν δικαιώθηκε καμία ενεργειακή επιλογή της κυβέρνησης, ενώ έχουμε επηρεαστεί περισσότερο από άλλες χώρες από την κρίση. Η επιλογή για αύξηση της εξάρτησης από αέριο εξέθεσε τη χώρα στο ράλι των τιμών, ενώ ψάχνουμε ακόμα πως θα τιμολογείται το ρεύμα", υπογράμμισε.

Ο κ. Αρβανιτίδης στάθηκε επίσης στα εμπόδια που τίθενται στα μικρά έργα ΑΠΕ που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σύντομα και να μειώσουν το ενεργειακό κόστος. Επίσης, ανέφερε ότι "δεν κάνατε καμία παρέμβαση στις στρεβλώσεις του χρηματιστηρίου ενέργειας και θυμηθήκατε ξαφνικά την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο". 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγαλύτερη λάθος προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ότι προέταξε τις αδειοδοτήσεις παρά το χωροταξικό των ΑΠΕ. Ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε απαράδεκτη την καθυστέρηση του χωροταξικού, η οποία έπρεπε να είχε προηγηθεί. Πρόσθεσε ότι το κόμμα του είναι σύμφωνο με την επιτάχυνση της αδειοδότησης, όμως όχι με εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, ο κ. Αρβανιτίδης στάθηκε στις διατάξεις με αναδρομικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, που είναι απαράδεκτες και απειλούν το επενδυτικό περιβάλλον στις ΑΠΕ. Επίσης, υπάρχει αναστολή αδειοδοτήσεων, έστω και προσωρινή, και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτείνει για υποσταθμούς με επιβεβαιωμένα περιθώρια ισχύος να μην ισχύσει. "Ο ηλεκτρικός χώρος είναι αγαθό με σπανιότητα και δεν πρέπει να αφήνουμε αδιαφανείς διαδικασίες", σχολίασε. Ένα ακόμη ζήτημα είναι τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία θα μπορούσαν να αυξάνονται αναλογικά με το έργο.

Με αφορμή και την πρόσφατη "κόντρα" μεταξύ ΥΠΕΝ-ΡΑΕ, ο κ. Αρβανιτίδης δήλωσε ότι χρειάζεται ρύθμιση για την προστασία του προσωπικού των ΕΔΑ.

Σχολίασε ότι "κάτι δεν πάει καλά. Ρωτάμε, είναι αυτή εικόνα του ενεργειακού τομέα εν μέσω κρίσης; Θα πληρώσουν περισσότερα οι καταναλωτές για τις διασυνδέσεις; Θα αποδυναμώσετε ακόμα περισσότερο τη ΡΑΕ;"

"Η λύση που προτείνετε για τα αδιέξοδα είναι τα μεγάλα έργα ΑΠΕ, δυσκολεύετε τους μικρούς παραγωγούς με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός παιχνιδιού", τόνισε ο κ. Αρβανιτίδης. "Μαρκάρετε τον ηλεκτρικό χώρο για όσους επιθυμείτε και αφήνετε έξω τους μικρούς επενδυτές".

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου