Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ "ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ" ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Με δεδομένη την παγιωμένη προβληματική λειτουργία τού ομολογουμένως απαρχαιωμένου εργοστασίου τής ΔΕΗ στη Μυτιλήνη και με αφορμή τα σημαντικά προβλήματα που παρατηρούνται πιο έντονα από ποτέ στο δημοτικό φωτισμό της Λέσβου το τελευταίο διάστημα, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, επισκέφτηκε χθες τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα και είχε συνάντηση με το γενικό διευθυντή Παραγωγής, Γιάννη Κοπανάκη.
Ο δήμαρχος, χωρίς περιστροφές, μίλησε στη συνάντηση ανοιχτά..
για την ταλαιπωρία που υφίστανται τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της Λέσβου και ζήτησε από μέρους τής ΔΕΗ -ως αναγκαιότητα πια- τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του εργοστασίου, αλλά και την επένδυση της εταιρείας για την αντικατάσταση των λαμπτήρων στους οικισμούς και τους δρόμους με λάμπες τύπου LED.
Τα «σκοτάδια» σε ολόκληρους δρόμους, αλλά και σε οικισμούς, που άφησε πίσω της η ΔΕΗ ειδικά τον τελευταίο μήνα, ήταν η αφορμή που πήρε ο δήμαρχος για να επισκεφτεί και την κεντρική διοίκησή της στο πλαίσιο της παρουσίας του αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, ο Σπύρος Γαληνός ζήτησε και συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή Παραγωγής τής ΔΕΗ, Γιάννη Κοπανάκη, αλλά και με εκπροσώπους της εταιρείας για την παροχή ρεύματος σε επίπεδο νήσων Αιγαίου, και έθεσε για πολλοστή φορά το ζήτημα της σημερινής προβληματικής λειτουργίας του εργοστασίου στη Μυτιλήνη.
Ρύποι, θόρυβος, ανταπόκριση
Ο δήμαρχος, θέλοντας να εξασφαλίσει από τους εκπροσώπους της εταιρείας το μεγαλύτερο δυνατό όφελος, απέφυγε να καταπιαστεί με την… πρακτικώς αδιέξοδη, εδώ και χρόνια, κουβέντα για τη μετεγκατάσταση του υπάρχοντος εργοστασίου και ζήτησε επιτακτικώς δράσεις για τον εκσυγχρονισμό του, για όσο χρόνο ακόμα χρειαστεί να λειτουργεί στην Επάνω Σκάλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διεκδικητικό πλαίσιο του δημάρχου στη συνάντηση με τους ανθρώπους τής ΔΕΗ ήταν ο άμεσος εκσυγχρονισμός των υποδομών του εργοστασίου προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι ρύποι. αλλά και ο θόρυβος που προκαλεί αυτήν τη στιγμή η λειτουργία των μηχανών του και η βελτίωση της γενικότερης ανταπόκρισης του εργοστασίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Επένδυση στις LED
Παράλληλα, όμως, ο δήμαρχος έθεσε και το ζήτημα του δημοτικού φωτισμού, ο οποίος εν πολλοίς παραλύει όταν βρέχει ή φυσάει λίγο παραπάνω, προκαλώντας πολλά παράπονα εκ μέρους των πολιτών.

Έχοντας πολύ πρόσφατα και τα δεκάδες προβλήματα σε όλο το δίκτυο της Λέσβου, ο δήμαρχος ζήτησε την επένδυση της ΔΕΗ στην αντικατάσταση των σημερινών λαμπτήρων στο οικιστικό δίκτυο, με λάμπες τύπου LED, οι οποίες είναι γνωστό πως είναι πολύ πιο οικονομικές σε ποσοστό έως και 60% σε σχέση με τις συμβατικές και έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Φυσικά, μία τέτοια επένδυση σαν αυτή που ζήτησε ο δήμαρχος, κοστίζει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, αλλά κατά τον ίδιο μία τέτοια εξέλιξη θα βγάλει κερδισμένους και το Δήμο και τους πολίτες, αλλά και την ίδια την εταιρεία, που σε βάθος χρόνου θα εξοικονομήσει ενέργεια.
Υπόμνημα με τα… προβλήματα
Η πλευρά τής ΔΕΗ σε πρώτη φάση δεν άνοιξε τα χαρτιά της για το πώς μπορεί άμεσα να ανταποκριθεί στα αιτήματα του Δήμου Λέσβου, ωστόσο, κατά την εκτίμηση και του δημάρχου, αναγνώρισε το δίκαιο των θέσεών του.

Έτσι, αυτό που συμφωνήθηκε, είναι μέσα στις επόμενες ημέρες ο Δήμος να καταθέσει γραπτώς υπόμνημά του με τις παρεμβάσεις που επιζητά. και να ξεκινήσει μία συνεργασία σε όλο το πλαίσιο που τέθηκε από το δήμαρχο στη συνάντηση.
«Ήταν μία συνάντηση που έχει μεγαλύτερη αξία να συζητήσουμε όταν θα καταλήξουμε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα», σχολίασε μετά το τέλος της συνάντησης ο δήμαρχος Λέσβου στο «Ε» και συνέχισε: «Ωστόσο, από τη μεριά μας ως Δήμος δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι στα προβλήματα που δεδομένα υπάρχουν από τη σημερινή λειτουργία του υπάρχοντος εργοστασίου.
Για όσο χρόνο κι αν μείνει το παρόν εργοστάσιο, η ΔΕΗ οφείλει να το εκσυγχρονίσει, να μειώσει τους ρύπους του και να συνδράμει για τη βελτίωση των υπηρεσιών του.
Θεωρώ ότι είχαμε μία θετική πρώτη επαφή. Τώρα θα αποστείλουμε τεκμηριωμένα και πιο συγκεκριμένα τα αιτήματά μας, για να ξεκινήσουμε μία προσπάθεια προς όφελος όλων των συμπολιτών μας».
emprosnet.gr,

Αρχειοθήκη ιστολογίου