Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Αδειους λογαριασμούς βρήκε στη ΛΑΡΚΟ η ΔΕΗ

Κοροϊδεύει συστηματικά τον μεγαλύτερο πιστωτή της η ΛΑΡΚΟ, δηλαδή τη ΔΕΗ, και χρησιμοποιεί για άλλους σκοπούς κεφάλαια τα οποία προορίζονται για να αποπληρώνει το δυσθεώρητο προς εκείνη χρέος, ύψους 277 εκατ. ευρώ.
Ενώ σε αντάλλαγμα για να συνεχίσει να ηλεκτροδοτείται έχει συμφωνήσει να ενεχυριάζει στη ΔΕΗ εισπράξεις από τους βασικούς της πελάτες και να τηρεί γι' αυτόν τον σκοπό 3 εκατ. ευρώ κάθε μήνα σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, ο τελευταίος βρέθηκε σχεδόν... άδειος.
Και παρ' ότι ως τα τέλη Μαρτίου η μεταλλουργία όφειλε να έχει καταβάλει στη ΔΕΗ περίπου 50 εκατ. ευρώ, πρόσφατα το υπόλοιπο του ενεχυριασμένου τραπεζικού λογαριασμού βρέθηκε να έχει μόλις... 17.000 ευρώ! Κίνηση που συνιστά καταδολίευση του πιστωτή της, αφού προφανώς η
ΛΑΡΚΟ, αντί να δεσμεύει τις πληρωμές από τους πελάτες της για λογαριασμό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, διαθέτει τα ποσά για να ικανοποιήσει άλλες απαιτήσεις.
Ως φυσιολογικό επακόλουθο των παραπάνω, η ΔΕΗ απέστειλε προ ημερών, όπως αποκαλύπτει ο «Φ», εξώδικο στο μεγαλύτερο οφειλέτη της ότι αν ως τις 18 Μαΐου δεν εξοφλήσει το παραπάνω χρέος, θα της κόψει το ρεύμα. Απειλή που έρχεται να προστεθεί στις τόσες που έχουν μέχρι σήμερα προηγηθεί προς τη ΛΑΡΚΟ, και που πάντα, κατόπιν άνωθεν κυβερνητικών παρεμβάσεων, μένουν στα λόγια, με βασικό επιχείρημα τον κίνδυνο απώλειας των 1.200 θέσεων εργασίας.
Δίχως να γνωρίζει κανείς τι θα συμβεί αυτή τη φορά, το περιστατικό αποδεικνύει το πλήρες αδιέξοδο μιας βιομηχανίας που συσσωρεύει κάθε μήνα ζημιές, δουλεύει με κόστος πάνω από τη διεθνή τιμή του νικελίου, μισθολογική δαπάνη δυσανάλογη προς την πραγματικότητα μιας επιχείρησης, και παραμένει ανοιχτή εις βάρος της ΔΕΗ.
Τα όσα περιγράφει το εξώδικο της ΔΕΗ είναι αποκαλυπτικά για το πώς η μεταλλουργία συνεχίζει να φεσώνει συστηματικά τον μεγαλύτερο πιστωτή της, ο οποίος αν δεν ανήκε στο Δημόσιο θα της είχε κλείσει τη στρόφιγγα εδώ και χρόνια. Τον Ιούνιο του 2017, οι δύο πλευρές συνήψαν μια νέα σύμβαση προμήθειας ρεύματος, διάρκειας έως τον Δεκέμβριο του 2020, με την οποία συμφωνήθηκαν ευνοϊκότατοι όροι τιμολόγησης προς τη ΛΑΡΚΟ.
Τι προέβλεπε η συμφωνία
Εκείνη, ως αντάλλαγμα, δεσμεύθηκε να ενεχυριάζει κάθε μήνα μελλοντικές απαιτήσεις από πελάτες της, προκειμένου με αυτές να αποπληρώνει το χρέος προς τη ΔΕΗ. Δεσμεύθηκε συγκεκριμένα να ανοίξει λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου κάθε μήνα να εισρέουν σ' αυτόν απαιτήσεις από δικούς της πελάτες, ύψους τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία απαγορευόταν ρητά να «ακουμπήσει». Καθ΄ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, δηλαδή μέχρι και το τέλος του 2020, τα κεφάλαια αυτά έπρεπε να βρίσκονται στον συγκεκριμένο λογαριασμό, δίχως να μπορεί η μεταλλουργία να τα αγγίξει, προκειμένου να καλύψει δαπάνες μισθοδοσίας, άλλα λειτουργικά έξοδα ή οφειλές σε άλλους πιστωτές.
 
Πώς «αδειάζει» τον επίμαχο λογαριασμό
Αλλά η εταιρεία δεν τήρησε τη συμφωνία. Και επειδή στις 14 Φεβρουαρίου οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΛΑΡΚΟ είχαν ανέλθει στα 15 εκατ.ευρώ, με την τελευταία να έχει καταβάλει μόλις 1,57 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ ζήτησε από την Τράπεζα Πειραιώς να δεσμεύσει από τη μεταλλουργία τη διαφορά των 13,4 εκατ. και να τα μεταφέρει στον επίμαχο λογαριασμό.
«Οπως όμως με κατάπληξη ενημερωθήκαμε την 1η Μαρτίου 2018 από την Τρ. Πειραιώς, το υπόλοιπο του ενεχυριαζόμενου λογαριασμού σας ήταν 21.242,99 δολάρια μόνον (ήτοι 17.048,95 ευρώ), τα οποία η τράπεζα μετέφερε κατά τα ανωτέρω σε τραπεζικό μας λογαριασμό», αναφέρει χαρακτηριστικά το εξώδικο της ΔΕΗ. Ενώ, δηλαδή, με βάση τη συμφωνία των δύο πλευρών, η τελευταία όφειλε να έχει καταβάλει στη ΔΕΗ έως τις 31 Μαρτίου 2018 το συνολικό ποσό των 57,93 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο, πλέον τόκοι υπερημερίας), στον επίμαχο λογαριασμό βρίσκονταν μόλις... 17.000 ευρώ! Σημειωτέον ότι οι οφειλόμενοι από τη ΛΑΡΚΟ τόκοι αφορούν όλη τη μέχρι τώρα περίοδο της σύμβασης με τη ΔΕΗ, δηλαδή από την 1η/1/2017 έως και τις 31/1/2018.
Τι χρωστά
Συνολικά οι οφειλές της μεταλλουργίας προς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ανέρχονται στο δυσθεώρητο ποσό των 277,18 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, έχουν προβλεφθεί να τεθούν σε ρύθμιση τα 219,2 εκατ. ευρώ, υπό τους όρους να τροφοδοτεί κάθε μήνα η επιχείρηση τον ειδικού σκοπού τραπεζικό λογαριασμό με 3 εκατ. ευρώ και να εξοφλεί ανελλιπώς και εμπρόθεσμα τους τρέχοντες μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν συμβαίνει.
Δίχως αυτό να απαντά ποιος θα αναλάβει το φέσι προς τη ΔΕΗ, το βέβαιο είναι ότι ο χρόνος στη κλεψύδρα της ΛΑΡΚΟ τελειώνει. Η βιομηχανία δεν έχει πλέον παρά δύο επιλογές: την ιδιωτικοποίηση ή το λουκέτο. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει, μετά την πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωδικαστήριο για τη μη συμμόρφωση της χώρας στην απόφαση της Κομισιόν να ανακτήσει ως παράνομες τις κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ τις οποίες είχε πάρει στο παρελθόν η μεταλλουργία. Ηδη γίνονται διεργασίες και τα σενάρια για το μέλλον της εταιρείας ξαναγράφονται, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα και ο αρμόδιος υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκης.

(Φιλελεύθερος -Γ. Φιντικάκης)

Αρχειοθήκη ιστολογίου