Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Γιατί είμαστε έναντι στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ

του Δημάρχου Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη

Το  νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη βουλή  σχετικά με την πώληση μέρους του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ και συγκεκριμένα των μονάδων και των ορυχείων σε Μεγαλόπολη και Μελίτη, είναι μια εξαιρετικά δυσμενής για την περιοχή εξέλιξη. Και αυτό γιατί οδηγεί στην αποδυνάμωση της ΔΕΗ  και στην εκποίηση δημόσιου Εθνικού πλούτου.
Για δεκαετίες οι  φυσικοί πόροι της περιοχής μας διατέθηκαν απλόχερα για να στηρίξουν την ανάπτυξη της χώρας. Σήμερα, η τοπική κοινωνία πληρώνει τις συνέπειες και η κατάσταση θα χειροτερέψει  με μια αποδυναμωμένη ΔΕΗ , καθώς
θα γίνει δυσκολότερη η επίλυση των κοινών μας θεμάτων.
Ειδικά σε μια εποχή, που υπάρχουν σειρά ανοιχτών ζητημάτων και υποχρεώσεων απέναντι στην τοπική κοινωνία όπως η ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων, η  προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της περιοχής (εδάφη και νερά), η ομαλή και βιώσιμη λειτουργία των Τ/Θ, η αποκατάσταση και επαναπόδοση των εδαφών στην τοπική κοινωνία.
Υπάρχει  επίσης το μέγιστο ζήτημα της εργασίας καθώς και η  στήριξη της περιοχής για την προσαρμογή της σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα σέβεται την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της.
Ταυτόχρονα είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι στην αντικατάσταση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης ο οποίος ήταν στο 0,5% του τζίρου της ΔΕΗ από ειδικό τέλος ύψους 1,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα παραγόμενης από λιγνίτη ηλεκτρικής ενέργειας . Εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για μείωση του 30% με τα σημερινά δεδομένα.
Είναι επίσης φανερό πως με το προταθέν σχέδιο, και δεδομένου ότι για μια σειρά από λόγους η συμμετοχή του λιγνίτη θα μειώνεται, θα μειώνονται σημαντικά και τα έσοδα για την περιοχή μας .
Γίνεται σαφώς αντιληπτό λοιπόν πως το σχεδιαζόμενο τέλος ικανοποιεί σε μερικό βαθμό ένα πλαίσιο ανταποδοτικότητας από την εξόρυξη λιγνίτη, αγνοώντας όμως  τις ανάγκες και τα προβλήματα της περιοχής, που προκλήθηκαν εξαιτίας της μακροχρόνιας λιγνιτικής δραστηριότητας και που σήμερα έχουν φέρει τον τόπο σε δύσκολη θέση.
Θεωρούμε πως το ανταποδοτικό τέλος στις τοπικές κοινωνίες τα επόμενα χρόνια  θα πρέπει να είναι σταθερό και σε τέτοιο ύψος ώστε να στηρίξει την αναπόφευκτη μετάβαση, την οποία ο τόπος και οι άνθρωποί του έχουν να αντιμετωπίσουν, χωρίς φυσικά να ευθύνονται για αυτήν.
Παράλληλα  εκτιμούμε πως καθίσταται αναγκαία η αποδοχή της πρότασης των 5 ενεργειακών Δημάρχων για την κατεύθυνση μέρους των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στις δυο περιφέρειες, προκειμένου να υποστηρίξουν την προστασία, αλλά και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε  ξεκάθαρα αντίθετοι στην συρρίκνωση της ΔΕΗ και προσηλωμένοι   στην πάγια θέση μας πως έχουμε ανάγκη από μια βιώσιμη, σύγχρονη, αποδοτική ΔΕΗ, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες.
Τώρα που τα ψέματα τελείωσαν δεν έχουμε περιθώριο παρά να είμαστε ενωμένοι. Είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και στην προσπάθεια να έχει ο τόπος μας ένα βιώσιμο αύριο για μας και τα παιδιά μας.

του Δημάρχου Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη


Αρχειοθήκη ιστολογίου