Σάββατο 21 Απριλίου 2018

ΝΔ κατά κυβέρνησης: Το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ οδηγεί την επιχείρηση σε κατάρρευση


Σε κατάρρευση οδηγείται η ΔΕΗ από το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή και προβλέπει μια εντελώς πρόχειρη ιδιωτικοποίηση, όπως καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία.
Προφανώς η αξιωματική αντιπολίτευση είναι υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που θα έχει ως στόχο την αύξηση των επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τελικά την προσφορά χαμηλότερων τιμών ρεύματος στους καταναλωτές. Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη της ΝΔ, το σχέδιο της κυβέρνησης, υπό την πίεση όσων υπέγραψε με τους δανειστές, θα έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση της ΔΕΗ και εν τέλει την πλήρη κατάρρευση του μεγαλύτερου δημόσιου οργανισμού ενέργειας.
Στο νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση εγκληματικό, προβλέπεται
η ΔΕΗ να πουλήσει 3 μονάδες, στις περιοχές Μελίτη Φλώρινας και Μεγαλόπολη Αρκαδίας και μία άδεια παραγωγής ενέργειας στη Μελίτη. Σύμφωνα με τη ΝΔ, οι συγκεκριμένες μονάδες είναι οι πιο κερδοφόρες και ανταγωνιστικές της εταιρείας καθώς έχουν το μικρότερο μεταβλητό κόστος λειτουργίας ενώ ο αγοραστής θα της πάρει με ακόμα μικρότερο προσωπικό και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στη ΔΕΗ, χωρίς να εξασφαλίζεται σε καμία περίπτωση το καθεστώς εργασίας τους. Ταυτόχρονα τις δανειακές υποχρεώσεις των προς πώληση μονάδων δεν τις αναλαμβάνει ο ιδιώτης αλλά μεταφέρονται στην επιχείρηση επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση της.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη της ΔΕΗ από το 1δις ευρώ το καλοκαίρι του 2014 έχουν εκτιναχθεί στα 3δις και η χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης από τα 2,5 δις ευρώ το 2014 σήμερα ανέρχεται μόλις στα 600 εκ. ευρώ.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να θυμίσει τα όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν το 2014 η τότε κυβέρνηση προχωρούσε στη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ που θα απέφερε τριπλάσια έσοδα από το σημερινό κυβερνητικό εγχείρημα, τη μείωση του δανεισμού, νέες επενδύσεις και την εξασφάλιση των εργαζομένων στην επιχείρηση.   
Όπως αναφέρουν στελέχη της Πειραιώς «η ειρωνεία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που πολέμησε την πορεία της αποκρατικοποίησης της μικρής Δ.Ε.Η., φτιάχνει τώρα την κουτσή Δ.Ε.Η., οδηγώντας τη τελικά σε κατάρρευση».

Αρχειοθήκη ιστολογίου