Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

«Κατάπιαν» το κάρβουνο στη Βουλή, όμως τα δύσκολα της ΔΕΗ είναι μπροστά

Όποιος πριν τρία χρόνια έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε στη Βουλή νόμο για πώληση μονάδων της ΔΕΗ, δίχως να ανοίξει ρουθούνι, και με μια απεργία της ΓΕΝΟΠ που ουδείς την ένιωσε, θα τον περνούσαν για τρελό.
Αυτά ωστόσο ανήκουν στο παρελθόν. Και μπορεί οι 151 να «κατάπιαν» το κάρβουνο και να ψήφισαν «ναι» στη Βουλή, ωστόσο τα πραγματικά δύσκολα για τη κυβέρνηση είναι μπροστά.
Βασικότερο όλων φυσικά είναι το αν στο διαγωνισμό του Μαΐου θα εκφρασθεί επενδυτικό ενδιαφέρον και σε τι τίμημα. Καταρχήν, οι πάντες έχουν προεξοφλήσει ότι σε αυτόν δεν πρόκειται να εμφανιστεί καμία σημαντική
δυτικοευρωπαική εταιρεία. Εχει γίνει ήδη σαφές από τον Δεκέμβριο, όταν κανείς μεγάλος Ευρωπαίος παίκτης δεν συμμετείχε στο market test που διενήργησε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Επιτροπής (DG Comp) για να τεστάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Και μπορεί όντως να εμφανισθούν στον διαγωνισμό κάποιοι από τους εγχώριους παίκτες σε συμμαχία ή μη με Κινέζους, ωστόσο τα πάντα θα κριθούν από το πόσο βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη, και κυρίως από το τι θα ζητήσει η ΔΕΗ. Από το ποιος με άλλα λόγια θα είναι ο πήχης της αποτίμησης του ανεξάρτητου εκτιμητή που θα προσλάβει, ώστε να προσδιορίσει ένα δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας των μονάδων της (fair value range).
Ασφαλώς και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης θέλει «να τελειώνουμε με τη πώληση μονάδων». Το είπε προ ημερών στη Βουλή. Αφενός γιατί γνωρίζει καλά πως αν για παράδειγμα ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, θα επανέλθουν αυτόματα οι πιέσεις των Βρυξελλών για πώληση υδροηλεκτρικών, που οι πάντες στη κυβέρνηση ξορκίζουν. Αφετέρου γιατί αντιλαμβάνεται την ανάγκη «να γυρίσει σελίδα η ΔΕΗ, και να τελειώσει με τις υποχρεώσεις προς τις Βρυξέλλες», ώστε να ασχοληθεί με την επόμενη ημέρα της.
Τα μέλη του Δ.Σ.
Είναι όμως γραφτό να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα ; Απάντηση στο ερώτημα θα δώσουν τα τιμήματα που θα προσφερθούν το Μάιο. Και βέβαια, δύο ακόμη καθοριστικοί παράγοντες. Πρώτον, η στάση των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΗ, που γνωρίζουν πως αν υπογράψουν πώληση με χαμηλό τίμημα θα κινδυνέψουν να κατηγορηθούν από την επόμενη κυβέρνηση για απιστία κατά της επιχείρησης. Υπό αυτή την έννοια δεν θα συναινέσουν, ακόμη και αν πιεστούν.
Οι τράπεζες
 
Δεύτερον, οι τράπεζες. Και υψηλό να είναι το τίμημα, οι βασικοί πιστωτές της επιχείρησης θα θέσουν όρους, αφού πουλώντας μονάδες απομειώνεται η περιουσιακή της βάση, άρα τίθεται σε κίνδυνο η εξυπηρέτηση των υφιστάμενων προς αυτήν χρηματοδοτήσεων. Τυχαίο δεν είναι ότι η επιχείρηση διαπραγματεύεται με τις τράπεζες τη διάθεση των όποιων εσόδων που θα έχει από τη πώληση των λιγνιτικών της μονάδων, προκειμένου να της αναχρηματοδοτήσουν το κοινοπρακτικό δάνειο, ύψους 1,3 δισ ευρώ, που λήγει το 2019.
Είναι νωπή επίσης η περιπέτεια του 2017 για την εξασφάλιση από τη ΔΕΗ κοινοπρακτικού δανείου 200 εκατ. ευρώ, όταν λόγω απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, της επιβλήθηκαν από τις τράπεζες δυσμενείς όροι. Τότε και προκειμένου να της ανοίξουν μια νέα γραμμή χρηματοδότησης, οι πιστωτές της απαίτησαν και πέτυχαν, να τους εκχωρήσει μελλοντικά έσοδα μερικών από τους πιο καλοπληρωτές πελάτες της.
Τα χρονοδιαγράμματα
Τα πραγματικά δύσκολα είναι αυτά, και όχι το πως θα χρυσώσει ο κ. Σταθάκης το χάπι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δουλειά που αποδείχθηκε πολύ ευκολότερη απ’ όσο κάποιοι ήθελαν να πιστεύουν. Το "κλαίω, καταγγέλλω, αλλά υπογράφω", είχε προεξοφληθεί μήνες πριν.
Παγίδες όμως κρύβει και το διαδικαστικό σκέλος. Εντός ενός μηνός, δηλαδή ως τα τέλη Μαΐου, η ΔΕΗ πρέπει να έχει αποσχίσει τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία, χρονοδιάγραμμα που θεωρείται φιλόδοξο, αλλά εφικτό. Και να έχει συστήσει τις δύο θυγατρικές, μία του Βορρά (Φλώρινα) και μια του Νότου (Μεγαλόπολη), που θα διατεθούν προς πώληση στο διαγωνισμό. Σε κάθε μία θα περιέλθουν οι εγκαταστάσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από ορυχεία, καθώς και το σύνολο των σχετικών αδειών.
Τον παραπάνω διαχωρισμό θα αποτυπώνουν οι λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου οι οποίες και πρέπει να εγκριθούν μέχρι τέλος Μαΐου από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, συνεδρίαση όπου πιθανότατα θα επιχειρήσει να μπλοκάρει η ΓΕΝΟΠ. Στη συνέχεια θα δοθεί ένας μήνας για τυχόν προσφυγές πιστωτών (τράπεζες, κλπ) και αμέσως μετά θα ολοκληρωθεί και τυπικά η απόσχιση, με την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ. Και εδώ θα υπάρξει μάλλον παρέμβαση από ΓΕΝΟΠ.
Τον τελευταίο ωστόσο λόγο θα έχουν και πάλι οι τράπεζες. Σαν μεγάλοι πιστωτές της ΔΕΗ, εφόσον κρίνουν ότι τα τιμήματα που θα προσφερθούν στο διαγωνισμό, θέτουν σε κίνδυνο τις δανειοδοτήσεις τους, θα ζητήσουν από την επιχείρηση τα έσοδα από τις πωλήσεις ή άλλου είδους εξασφαλίσεις.
Στην απουσία βαθμών ελευθερίας της ΔΕΗ, επίτευγμα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λόγω της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών - απόρροια και της ατυχέστατης πολιτικής «δεν κόβουμε το ρεύμα σε όσους χρωστούν ως 1.000 ευρώ»- ο κ. Σταθάκης χθες στη Βουλή δεν αναφέρθηκε.

(liberal.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου