Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

K.Παπακώστα: «Ανεύθυνη Αντιπολιτευτική Πολιτική του 2008 οδήγησε στην σημερινή Εκποίηση Μονάδων της ΔΕΗ»


Η Βουλευτής Β’ Αθηνών, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, επικεφαλής της πολιτικής πρωτοβουλίας Ν.Ε.Ο, με αφορμή την σημερινή ψήφιση του σχεδίου νόμου για την εκποίηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ψηφίζεται σήμερα, εν μέσω πολλών αντιδράσεων, σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο προβλέπει την απόσχιση  ανταγωνιστικών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και εν συνεχεία την πώλησή τους.

Για μία ακόμη φορά, λόγω καθυστέρησης στην ρύθμιση βασικών ζητημάτων, έρχεται η Χώρα στο σημείο να νομοθετεί υπό πίεση, η οποία αφορά στην οικονομικά πολύ επιβεβαρυμμένη και χρεωμένη δημόσια ΔΕΗ, στις καταδικαστικές αποφάσεις της ΕΕ για την καθυστέρησή μας να άρουμε το
μονοπώλιο του λιγνίτη, και στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, οι οποίοι αγωνιούν για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Επιπλέον, οι τοπικές κοινωνίες, όπου βρίσκονται οι μονάδες, αγωνιούν για το οικονομικό τους μέλλον και επισημαίνουν την έλλειψη σχεδίου για την μεταλιγνιτική εποχή. Δεν θα βρισκόμασταν σήμερα σε αυτό το σημείο, αν το 2008 η τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν είχε αντισταθεί στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή, με τον οποίο είχαν ξεκινήσει οι συνομιλίες. Στόχος της εισόδου ενός στρατηγικού επενδυτή στην ΔΕΗ ήταν ο εκσυγχρονισμός της, η είσοδος νέας τεχνογνωσίας και τεχνολογίας και κατ’ επέκταση η ανάπτυξή της.

Αν εκείνη την εποχή, η Αξιωματική Αντιπολίτευση είχε κρατήσει υπεύθυνη στάση, σήμερα, 10 χρόνια αργότερα, δεν θα βρισκόμασταν ξανά μπροστά σε έναν πολιτικό διχασμό εξαιτίας μίας αμφιβόλου αποτελεσματικότητας εκποίησης. Εγείρονται δε ερωτήματα κατά πόσον θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των τιμών για τον καταναλωτή και για την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση της ΔΕΗ. Επιπλέον, εκκρεμεί ακόμη ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός, με τον οποίο να ορίζεται το ενεργειακό μείγμα το οποίο θα χρειαστούμε τις επόμενες δεκαετίες και ο οποίος αποτελεί οδικό χάρτη της Ενεργειακής Πολιτικής. Ο Ενεργειακός Σχεδιασμός είναι επιπλέον απαραίτητος για να μπορέσουμε να είμαστε εναρμονισμένοι στις διεθνείς υποχρεώσεις μας σε ότι αφορά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την μείωση των ρύπων, αλλά και στην υποχρέωση που έχουμε αναλάβει, κυρώνοντας την Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.»

Αρχειοθήκη ιστολογίου