Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Δυσαρέσκεια από τη βιομηχανία για τις καθυστερήσεις των διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΗ

Χρήστος Στεφάνου
Έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτος κύκλος επαφών της ΔΕΗ με όλους τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, των οποίων τα τιμολόγια προμήθειας έχουν λήξει από τα τέλη του έτους και εκκρεμεί η ανανέωσή τους.  Μάλιστα επειδή ακριβώς οι συμβάσεις αυτές έχουν λήξει, η ΔΕΗ είχε έδωσε εγγράφως στους πελάτες αυτούς δίμηνη παράταση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. 

Όπως έχουν ενημερωθεί οι μεγάλοι πελάτες της ΔΕΗ στην Υψηλή Τάση, η ανανέωση των
τιμολογίων, ειδικά στο σκέλος των εκπτώσεων όγκου και προφίλ, θα τεθεί εκ νέου προς έγκριση από την έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, η οποία ωστόσο έχει καθυστερήσει, καθώς στην ίδια ΓΣ θα ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για την αποεπένδυση των λιγνιτών. Καθώς λοιπόν απαιτείται η έγκριση του νομοσχεδίου για τους λιγνίτες από τη ΔΕΗ, η ΓΣ δεν αναμένεται να γίνει νωρίτερα από τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου.

Καθώς όμως η παράταση που είχε δοθεί αφορούσε στο πρώτο δίμηνο και ήδη πλησιάζει το τέλος του δεύτερου διμήνου, πηγές της βιομηχανίας θέτουν τον προβληματισμό τους για το πως θα τιμολογηθούν ο Μάρτιος και ο Απρίλιος. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να δοθεί ακόμη μία δίμηνη παράταση από πλευράς ΔΕΗ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

Εδώ πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι η νέα παραπομπή σε απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, του ζητήματος των τιμολογίων και των εκπτώσεων για την υψηλή τάση, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, τουλάχιστον από την πλευρά της βιομηχανίας. Κάποιες πλευρές μάλιστα επισημαίνουν ότι ο κώδικας αναφέρει ρητά πως η κατάρτιση των τιμολογίων θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με το προφίλ του κάθε καταναλωτή και μετά από διαπραγμάτευση. Επομένως, η παραπομπή των τιμολογίων σε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, συνεπάγεται υπό μία έννοια και παραβίαση τουλάχιστον του πνεύματος του κώδικα, καταλήγουν οι ίδιες πηγές. 

 https://energypress.gr/news/dysareskeia-apo-ti-viomihania-gia-tis-kathysteriseis-ton-diapragmateyseon-me-ti-dei

Αρχειοθήκη ιστολογίου