Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Καλιφόρνια: Ιδιωτική εταιρεία έκοψε το ρεύμα σε 2 εκατ. αντί να συντηρήσει το δίκτυό της


Του Ανδρέα Κοσιάρη
Ένα εξαιρετικό παράδειγμα λειτουργίας της ιδιωτικής οικονομίας στον χώρο της ενέργειας έζησαν οι κάτοικοι της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όταν η εταιρεία παροχής ηλεκτρισμού PG&E έκοψε την προηγούμενη εβδομάδα το ρεύμα σε πάνω 2 εκατομμύρια ανθρώπους, γιατί την συνέφερε περισσότερο από το να συντηρήσει το δίκτυό της.
Η εταιρεία Pacific Gas and Electric είναι μία από τις τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες παροχής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην πολιτεία της Καλιφόρνια και η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ. Την προηγούμενη εβδομάδα, με την έναρξη της περιόδου ισχυρών ξηρών ανέμων στην Καλιφόρνια, η εταιρεία ανακοίνωσε την προληπτική διακοπή ηλεκτροδότησης σε μια σειρά περιοχών στα βόρεια της πολιτείας, ισχυριζόμενη ότι επιθυμεί να αποφύγει τον κίνδυνο δημιουργίας πυρκαγιών.

Φυσικά οι ανησυχίες της εταιρείας ήταν κάθε άλλο παρά περιβαλλοντικές. Η PG&E είχε πάθει τα προηγούμενα χρόνια, κι έμαθε. Στις καταστροφικές πυρκαγιές της Καλιφόρνια τον Οκτώβρη του 2017, τουλάχιστον δεκατρείς από τις συνολικά 250 πυρκαγιές προκλήθηκαν από το κακοσυντηρημένο δίκτυο της PG&E.
Τον Νοέμβριο του 2018, η επονομαζόμενη Camp Fire έγινε η πιο θανατηφόρα πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνια, αφού κατέκαψε μια σειρά από κοινότητες στην Butte County, προκαλώντας τον θάνατο 85 ανθρώπων και καταστρέφοντας σχεδόν 14.000 σπίτια. Οι ερευνητές της Πολιτείας βρήκαν ότι κύρια αιτία της πυρκαγιάς ήταν το δίκτυο της PG&E.
Η εταιρεία είναι ήδη υπόλογη, από την καταδίκη της σε βαθμό κακουργήματος για έκρηξη σε αγωγό αερίου το 2010. Οι αγωγές που έγιναν από θύματα της Camp Fire, διεκδικούσαν συνολικά περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση από την PG&E. Τον Ιανουάριο του 2019, η εταιρεία εισήλθε σε διαδικασία χρεοκοπίας, για να μπορέσει έτσι να αποφύγει την πληρωμή ολόκληρων των αποζημιώσεων.
Έτσι έμαθε να μην ξανακάνει τα ίδια λάθη. Όχι φυσικά να ασχοληθεί επιτέλους με τη συντήρηση του δικτύου της. Αλλά να αποφύγει την πρόκληση πυρκαγιών με επιλεκτικά μπλακάουτ. Η πρακτική αυτή, αν και προτιμάται συχνά τα τελευταία χρόνια από τις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροδότησης στις ΗΠΑ, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στο βαθμό και την έκταση που εφαρμόστηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ούτε με τόση προχειρότητα.
«Η έλλειψη προετοιμασίας της PG&E και η κακή της απόδοση είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές δεδομένου ότι, πριν το γεγονός, κορυφαία στελέχη της απάντησαν στις έρευνες και τις ερωτήσεις των πολιτειακών και τοπικών υπηρεσιών ότι η PG&E θα μπορέσει να χειριστεί ένα τέτοιο γεγονός περιορισμού ηλεκτροδότησης για τη δημόσια ασφάλεια», έγραψε ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.
«Ήταν άμεσο αποτέλεσμα δεκαετιών που η PG&E βάζει σε προτεραιότητα τα κέρδη της, πάνω από τη δημόσια ασφάλεια», έγραψε ο κυβερνήτης. «Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι η PG&E εφάρμοσε αυτό το ασυνήθιστο μέτρο με απίστευτη αμέλεια και έλλειψη προετοιμασίας».
Η εταιρεία αδυνατούσε να διαχειριστεί ηλεκτρονικά το κλείσιμο κομματιών του δικτύου, αναγκαζόμενη να στέλνει επίγεια συνεργεία για να το κάνουν χειροκίνητα. Επίσης, δεν προετοιμάστηκε για να αντιμετωπίσει την κατά 800% αύξηση της επισκεψιμότητας στον ιστότοπό της, ο οποίος έπεσε, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις, νοικοκυριά και (πιο σημαντικά) άνθρωποι που βασίζονταν σε ηλεκτρικές συσκευές για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, να μην μπορούν να ενημερωθούν για το πότε θα διακοπεί η ηλεκτροδότησή τους.
Ένας πολίτης βρήκε το θάνατο εντός δώδεκα λεπτών από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στη συσκευή οξυγόνου που χρησιμοποιούσε — αν και η αυτοψία δεν μπόρεσε να προσδιορίσει μία και μοναδική αιτία θανάτου για τον 67χρονο που έπασχε από μία σειρά ασθενειών.
H PG&E έχει κατηγορηθεί για την πρόκληση περισσότερων από 1500 πυρκαγιών από το 2014, και οι τοπικές αρχές ξεκίνησαν πλέον να σκέφτονται να ανακτήσουν τον έλεγχο του δικτύου ηλεκτροδότησης, καθώς εικόνες από την παραμελημένη συντήρησή του βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια.

 https://info-war.gr/kalifornia-idiotiki-etaireia-ekopse-to-reyma-se-2-ekat-anti-na-syntirisei-to-diktyo-tis/

Αρχειοθήκη ιστολογίου