Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Εφαρμογές μηχανικής μάθησης για την εξοικονόμηση ενέργειας θέλει να αναπτύξει το ΚΔΕΠ της ΔΕΗ

Γιάννα Παπαδημητρίου
Μια νέα ερευνητική δραστηριότητα επιδιώκει να εντάξει στον προγραμματισμό του το Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων της ΔΕΗ, στα πλαίσια της διαρκούς αναζήτησης πεδίων ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων για όλο το φάσμα δραστηριοτήτων του ενεργειακού τομέα.
Το νέο αυτό πεδίο είναι οι εφαρμογές μηχανικής μάθησης για την επισκόπηση της ενεργειακής κατανάλωσης και την εξοικονόμηση ενέργειας. 
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο Διευθυντής του ΚΔΕΠ/ΔΕΗ Κωνσταντίνος Σταματάκης, μιλώντας την Τρίτη στο ανοιχτό εργαστήριο που διοργάνωσε το ΥΠΕΝ για τον πρώτο μαραθώνιο καινοτομίας  Go 4.0 Green Crowdhackathon. 

Μάλιστα, ο κ. Σταματάκης κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην ανάπτυξη συγκεκριμένων λύσεων σε στα εξής τρία θέματα:
-Ανάπτυξη classification model βασισμένου σε μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό ανωμαλιών που προέρχονται από ασυνήθιστη ή υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Όπως εξήγησε ο κ. Σταματάκης, με το εργαλείο αυτό θα μπορεί να εντοπίζονται από απλές περιπτώσεις (π.χ. αν ο καταναλωτής έχει ξεχάσει μια συσκευή αναμμένη) μέχρι πιο σύνθετες όπως οι ρευματοκλοπές.
-Ανάπτυξη εφαρμογής για την επισκόπηση της ενεργειακής κατανάλωσης ενός έξυπνου σπιτιού.
-Ανάπτυξη μοντέλου μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό των συνηθειών ενός καταναλωτή και παραγωγή  προτάσεων για εξοικονόμηση ενέργειας.



Αρχειοθήκη ιστολογίου