Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών: Οι ανθρακικές περιοχές χρειάζονται και κρατικές ενισχύσεις

Οι ανθρακικές περιοχές της Ευρώπης θα πρέπει να λάβουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για να στηριχθεί η μετάβασή τους, όπως ανακοίνωσε η η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών χθες.
Παρόλα αυτά, η επιτροπή θεωρεί ότι η στήριξη αυτή δεν πρέπει να γίνει εις βάρος άλλων περιφερειών, τη στιγμή που ορισμένα κράτη-μέλη επιδιώκουν να περικόψουν τα σχετικά αναπτυξιακά κονδύλια.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν έχει προτείνει τη σύσταση ενός ταμείου δίκαιης μετάβασης και τη μείωση των πόρων περιφερειακής ανάπτυξης. Όπως δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Γκύντερ Έτινγκερ, το ταμείο δίκαιης μετάβασης πρέπει να πλαισιώσει τα κεφάλαια συνοχής. "Πρέπει να βρούμε φρέσκο χρήμα", τόνισε σχετικά σε συνέδριο που διοργάνωσε η επιτροπή.

Η σχετική γνώμη της επιτροπής για τα παραπάνω θέματα προετοιμάστηκε από τον Μαρκ Σπράιχ, γραμματέα ευρωπαϊκών σχέσεων του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και υιοθετήθηκε ομόφωνα.
Ο ίδιος δήλωσε πως "η κλιματική αλλαγή είνα μια πρόκληση για όλη την Ευρώπη. Η μετάβαση των ανθρακικών περιοχών είναι μια κρίσιμη συμβολή για την επίτευξη των κλιματικών στόχων μας. Άρα, η Ε.Ε. πρέπει να τη στηρίξει και πρέπει να παρέχει οικονομική ενίσχυση για την κοινωνικο-οικονομική μετάβαση στο επόμενο πολυετές οικονομικό πλαίσιο. Προκειμένου να τονωθούν οι νέες επενδύσεις, χρειαζόμαστε επίσης επαρκή χώρο σε ότι έχει να κάνει με τους κανόνες ανταγωνισμού στις εν λόγω περιοχές".
Ο Σπράιχ συνέχισε λέγοντας: "Εκτιμώ την πρόταση της νέας προέδρου της Κομισιόν για ένα ταμείο δίκαιης μετάβασης. Το ταμείο πρέπει να μετριάσει τις κοινωνικές, κοινωνικο-οικονομικές και περιβαλλοντικές επιδράσεις από μια δομική αλλαγή στις ανθρακικές περιοχές. Όμως, το ταμείο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από επιπλέον πόρους και όχι από αυτούς που προβλέπονται για το δομικό και το επενδυτικό ταμείο. Η χρηματοδότηση πρέπει να σχετίζεται στενά με την πολιτική συνοχής. Η πρόσθετη αυτή χρηματοδότηση θα μπορέσει μετά να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του ταμείου περιφερειακής ανάπτυξης και του κοινωνικού ταμείου για αυτές τις περιοχές στα επόμενα επτά χρόνια".
Σχετικά με το θέμα του ανταγωνισμού, η επιτροπή εκτιμά ότι οι κανόνες για κρατικές ενισχύσεις που λήγουν το 2020 θα πρέπει να αναθεωρηθούν για να εξασφαλιστεί ότι οι ανθρακικές περιοχές θα έχουν επαρκή ευελιξία.


Αρχειοθήκη ιστολογίου