Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Γ. Θωμάς: Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα γίνει συντεταγμένα και υπεύθυνα

Στην απολιγνιτοποίηση, τις ρυθμιστικές εξελίξεις και το νέο ΕΣΕΚ αναφέρθηκε ο υφυπουργός του ΥΠΕΝ, Γεράσιμος Θωμάς, κατά τη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του energypress.

Ο κ. Θωμάς τόνισε αρχικά ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίεις για να γίνει η χώρα μας πρωτοπόρος στην πράσινη ανάπτυξη. "Το Δεκέμβριο η Ελλάδα θα καταθέσει τον αναθεωρημένο ΕΣΕΚ. Η υπουργική επιτροπή έχει ξεκινήσει τις εργασίες της, το σχέδιο θα είναι φιλόδοξο. Θα αναπτύξουμε και έναν οδικό χάρτη για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική για το 2050", ανέφερε.


Σχετικά με την απολιγνιτοποίηση ο κ. Θωμάς υπογράμμισε ότι είναι φιλόδοξος στόχος, αλλά συμβαδίζει με τις εξελίξεις διεθνώς. "Η νέα Κομισιόν έχει ήδη εξαγγείλει το φιλόδοξο green deal. Υπάρχει βούληση για παραπάνω στόχους για το 2030", σχολίασε. 

Παράλληλα, ο κ. Θωμάς επισήμανε ότι η ΔΕΗ έχασε πέρυσι 200 εκατομμύρια ευρώ από τις λιγνιτικές μονάδες και το 2019 η ζημιά αναμένεται να είναι μεγαλύτερη. 


Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028 θα γίνει συντεταγμένα και υπεύθυνα με επίκεντρο την ενεργειακή ασφάλεια. "Υπάρχουν οικονομικοί και περιβαλλοντικοί λόγοι να γίνει. Να θυμηθούμε ότι έτσι κι αλλίως είχε δρομολογηθεί το κλείσιμο πολλών μονάδων στα επόμενα χρόνια. Η προετοιμασία για τη μεταλιγνιτική περίοδο είχε υστερήσει και πρέπει να καλύψουμε το κενό. Για τη Δ. Μακεδονία-Μεγαλόπολη θα υπάρξει master plan από όλη την κυβέρνηση", υπογράμμισε.


Παράλληλα, ο κ. Θωμάς δήλωσε ότι χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία για να γίνει πράξη η εξοικονόμηση ενέργειας. "Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προγράμματα όπως το Εξοικονομώ. Το βλέπουμε στα προϊόντα που προσφέρουν οι τράπεζες. Για τα δημόσια κτίρια έρχεται σύντομα στη Βουλή ρύθμιση για το πρόγραμμα Ηλέκτρα", δήλωσε.


Αναφορικά με τις ΑΠΕ, τόνισε το στόχο να ανέβει ο στόχος στο 35% ως το 2030 και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν νομοθετήματα στις επόμενες δύο εβδομάδες για την βελτίωση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Θα υπάρξει ιδιαίτερη μνεία στο repowering. Παράλληλα, υπάρχει η αποθήκευση και οι διασυνδέσεις. Θα κάνουμε στο τέλος του χρόνου διαβούλευση για τα υβριδικά συστήματα.


Στον τομέα του φυσικού αερίου, ο κ. Θωμάς δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να γίνει γρήγορη απολιγνιτοποίηση δίχως το αέριο. "Οι νέες μονάδες θα προχωρήσουν με νέα δυναμική και οι αποφάσεις μας για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ υποδομών θα δώσουν δυναμική για επενδύσεις στο δίκτυο", ανέφερε.


Σχετικά με τα δίκτυα, ο υφυπουργός χαρακτήρισε σημαντικές τις αποφάσεις για τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να γίνει η ψηφιοποίηση και μέσα στο επόμενο έτος θα παρθούν οι αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση.




 https://energypress.gr/news/thomas-i-aposyrsi-ton-lignitikon-monadon-tha-ginei-syntetagmena-kai-ypeythyna-entos-2-evdomadon

Αρχειοθήκη ιστολογίου