Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Απόφαση να συνεχιστεί ο αγωγός ηλεκτρισμού προς Κύπρο και Ισραήλ

Τη συνέχιση των διεργασιών για κατασκευή και λειτουργία των τμημάτων Ισραήλ - Κύπρου και Κύπρου - Κρήτης του ηλεκτρικού αγωγού Euroasia Interconnector αποφάσισε ο φορέας υλοποίησης του έργου με έντονες παροτρύνσεις της Ε.Ε. και της κυπριακής κυβέρνησης, παρά την οριστική άρνηση της Ελλάδας να αποδεχθεί το τμήμα του αγωγού από Κρήτη προς Αττική ως μέρος του αγωγού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε μετά και την οριστική αρνητική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ότι θα στηρίξει οικονομικά, τεχνικά αλλά και πολιτικά τον ηλεκτρικό αγωγό και ήδη τον περιέλαβε στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, χωρίς το τμήμα Κρήτης - Αττικής.  
Μετά και τις εξελίξεις, οι διαγωνισμοί για την κατασκευή του Euroasia Inteconnector συνεχίζονται όπως είχαν προγραμματιστεί, με την κατάθεση προσφορών να λήγει στο τέλος Οκτωβρίου, ενώ μερικές εβδομάδες μετά θα γίνει και η κατάθεση θεμέλιου λίθου για τον πρώτο σταθμό του συστήματος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», γίνονται προσπάθειες όπως μέρος των €375 εκατ. που ήταν το υπολογιζόμενο μερίδιο της ευρωπαϊκής συνεισφοράς για το τμήμα Κρήτης - Αττικής του αγωγού, το οποίο ουσιαστικά αρνήθηκε η Ελλάδα επιμένοντας στην απόλυτα ανεξάρτητη «εθνική» κατασκευή του, να δοθεί για να καλύψουν το επιπλέον κόστος διασύνδεσης των δύο συστημάτων –Κύπρου - Κρήτης και Κρήτης - Αττικής.
Να σημειωθεί ότι στις διαπραγματεύσεις της Τρίτης στην Αθήνα αλλά και των Αναστασιάδη - Μητσοτάκη στο Κάιρο, η ελλαδική πλευρά αρνήθηκε και την τελευταία πρόταση από πλευράς Euroasia Interconnector. 

Η πρόταση προέβλεπε όπως η ελληνική εταιρεία του ΑΔΗΜΕ παραλάβει όλους τους τεχνικούς φακέλους που έγιναν από τον Euroasia Interconnector, με έτοιμες τις δαπανηρές και χρονοβόρες τεχνικές μελέτες -π.χ. βυθομετρήσεις, όδευση κ.τ.λ.- και να γίνει μεν εντελώς ανεξάρτητα ο αγωγός Κρήτης - Αττικής, αλλά να ενταχθεί στον σχεδιασμό του Euroasia Interconnector, ώστε να διατηρηθεί προς όφελος της Ελλάδας η συγχρηματοδότηση των €375 εκατ. της Ε.Ε. Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση, που είχε υποβληθεί γραπτώς απευθείας και στον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πάντως ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός χθες, δηλαδή την επομένη που έδωσε στο Κάιρο υπόσχεση στον Πρόεδρο της Κύπρου ότι θα πιέσει τη δική του πλευρά για ενέργειες μείωσης του κόστους διασύνδεσης, είχε επαφές στο γραφείο του προς αυτή την κατεύθυνση.
Να σημειωθεί ότι τον κύριο ρόλο του διαμεσολαβητή σε τεχνικό επίπεδο, έχει αναλάβει ο Διαχειριστής Ηλεκτρικών Δικτύων του Βελγίου, ένας από τους μεγαλύτερους και πλέον έμπειρους στην Ευρώπη, που υποστηρίζει έντονα τον Euroasia Interconnector και έχει συμβάλει και στην εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων.

(του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος Κύπρου)

Αρχειοθήκη ιστολογίου