Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Χατζηδάκης: Να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός

Η ΔΕΗ βρισκόταν σε δεινή θέση επεσήμανε σε συνέντευξή στο CNN Greece, o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας πως το τριετές σχέδιο εξυγίανσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να καταστεί η επιχείρηση βιώσιμη και ανταγωνιστική. Για το προσφυγικό ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα γίνει «ρεσεψιονίστ» της Ευρώπης.
Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι πρώτα να εξυγιανθεί και στη συνέχεια να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.
Αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
σημείωσε πως θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας θα ευνοήσει και τη ΔΕΗ, καθώς θα καταστεί πιο ανταγωνιστική και βεβαίως θα ωφεληθεί και ο καταναλωτής.
Στον τομέα των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια, στόχος του υπουργείου είναι να διευκολύνει τέτοιες ενέργειες, απλοποιώντας το κανονιστικό πλαίσιο.
Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση υλοποιεί συγκεκριμένο σχέδιο και πως το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό.

«Δεν θα γίνουμε ‘ρεσεψονίστ’ της Ευρώπης αλλά δεν θα επιδείξουμε και ρατσιστική διάθεση», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, τονίζοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει ευρεία συναίνεση και γι’ αυτό το λόγο είναι ανοικτή να συζητήσει όλες τις προτάσεις. «Είναι ένα σοβαρό θέμα για το οποίο πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι οξύμωρο οι έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στις ευρωεκλογές και να μην έχουν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές κάλπες», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός τόνισε πως πρέπει να αποσυνδεθεί από τις εθνικές εκλογές, ενώ αναφορικά με το όνομα που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε πως θα είναι ένα πρόσωπο έχει το ήθος και το κύρος να υπηρετήσει το συγκεκριμένο πολιτειακό λειτούργημα. Στην ερώτηση αν υπάρχει κάποια συμφωνία με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, κ. Φώφη Γεννηματά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε πως είναι λογικό να πραγματοποιούνται συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ωστόσο διέψευσε τα περί «μυστικού» deal.


 energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου