Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Ενημέρωση, για διάφορα ζητήματα, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ


Συνάδελφοι,
Τα δύο γεγονότα το τελευταίο διάστημα που μας αφορούν άμεσα είναι:
Α) Η έκδοση των ενημερωτικών σημειωμάτων και
Β) Η ανακοίνωση περίληψης πέντε αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με αντισυνταγματικότητα διατάξεων του Ν. 4387/2016.
1) Για το πρώτο θέμα δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε από αυτά που σας λέγαμε εδώ και δυόμισι χρόνια. Στις συγκεντρώσεις που κάναμε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις αλλά και στους συναδέλφους που πέρασαν από το γραφείο το παραπάνω διάστημα σας εξηγήσαμε πως θα γίνει ο επανυπολογισμός, τι είναι η προσωπική διαφορά και σε όσους βγάλαμε την προσωπική διαφορά στο γραφείο, θετική ή αρνητική είναι αυτή που εμφανίστηκε στα τελευταία ενημερωτικά.

Σημειώνουμε ότι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων με την υπ’ αριθμ. 1891/2019 απόφαση του ΣτΕ κρίθηκε συνταγματικός στη βάση που έγινε. Αντισυνταγματικοί κρίθηκαν οι συντελεστές αναπλήρωσης ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης που έχουμε. Δεν ξέρουμε τι θα κάνει η κυνέρνηση δηλ. στους καινούργιους συντελεστές αναπλήρωσης που θα είναι μεγαλύτεροι για τα περισσότερα χρόνια εάν θα συμπεριλάβει και τους παλιούς συνταξιούχους.
2) Από τις περιλήψεις των αποφάσεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτουν τα εξής:
α) Το άρθρο 96 του Ν. 4387/2016 κρίθηκε αντισυνταγματικό. Αφορά τις επικουρικές συντάξεις. Μετά απ’ αυτό και μέσα στο επόμενο εξάμηνο η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει και να φέρει νόμο στη Βουλή.
β) Δεν ξεκαθαρίζεται το θέμα των αναδρομικών που μας αφορά άμεσα. Ο νομικός μας σύμβουλος μας είπε να περιμένουμε τη δημοσίευση ολόκληρων των αποφάσεων για να δούμε τι λένε.
Εμείς σαν σωματείο λέμε ότι μέχρι στιγμής από τις αγωγές που εκδικάστηκαν δεν κέρδισε καμία ούτε ο ΕΦΚΑ ούτε το ΕΤΕΑΕΠ.
Μάλιστα είχαμε και τρεις εφετειακές αποφάσεις κυρίων συντάξεων που ως γνωστό είναι τελεσίδικες να δίνουν αναδρομικά για 3,5 χρόνια και όχι για 10 μήνες που μεθοδεύουν να δώσουν και αν δώσουν ανάλογα με τις δημοσιονομικές ανάγκες.
Θέλουμε επίσης να σας κάνουμε γνωστό ότι για τη μια εφετειακή απόφαση παρόλο που το ποσό δεν ξεπερνούσε τις 40.000 € κάνανε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ερώτημα: Εάν θέλανε να δώσουνε τα αναδρομικά γιατί σε τελεσίδικη απόφαση του εφετείου κάνανε αναίρεση;
Όσον αφορά τις αγωγές που κάναμε για τις επικουρικές συντάξεις οι αγωγές μας τρέχουν κανονικά από το 2016 έως σήμερα.
Από τις αποφάσεις που έχουν βγει έως σήμερα προκύπτει ότι θα πρέπει να επαναφέρουν τις συντάξεις μας στα επίπεδα του 2014 και να μας δώσουν πίσω τα ποσά που κόπηκαν με τους Ν. 4051/2012 και 4093/2012.
Τέλος, σας λέμε ότι προγραμματίζουμε συγκεντρώσεις στις οποίες όλα τα παραπάνω θα τα συζητήσουμε αναλυτικά.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Αναστάσιος Δημάκης Παναγιώτης Λόφτσαλης

Αρχειοθήκη ιστολογίου