Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Ο φόβος κατάρρευσης και οι αυξήσεις της ΔΕΗ έδιωξαν 60.000 πελάτες σε έναν μήνα

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει το energypress για την αποχώρηση πελατών της ΔΕΗ προς τους ανταγωνιστές της προμηθευτές, όταν κορυφώθηκε η ανησυχία για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της δημόσιας εταιρίας αλλά και όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της διοίκησης για τις αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τον Σεπτέμβριο από τότε που ίσχυσαν τα νέα υψηλότερα τιμολόγια της ΔΕΗ στην προμήθεια ρεύματος κι ενώ είχε προηγηθεί το δίμηνο της εκδήλωσης της δημόσιας ανησυχίας από την κυβέρνηση και τη νέα διοίκηση της εταιρίας για τη βιωσιμότητα της, χιλιάδες ήταν οι πελάτες της που αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο.

Πηγές αναφέρουν ότι τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου έφυγαν περί τους 60.000 πελάτες έναντι 37.000 τον Αύγουστο. Η αύξηση αυτή είναι μεγάλη και αν επιδιώξει κάποιος να την αντιπαραβάλλει με τα επίσημα στοιχεία των μετακινήσεων πελατών από εταιρία σε εταιρία, που παρουσίασε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο εξάμηνο μετακινήθηκαν 226.394 πελάτες προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.

 Ήτοι περίπου 37.7000 ανά μήνα. Πρέπει να σημειωθεί δε, ότι το μέγεθος αυτό δεν αφορά μόνο αποχωρήσεις πελατών της δημόσιας εταιρίας προς ανταγωνιστές της, αλλά έχει να κάνει και με αλλαγές από πάροχο σε πάροχο ρεύματος. Η σύγκριση αυτή, έστω και ως ένα βαθμό ανομοιογενής, αναδεικνύει πως οι αποχωρήσεις πελατών από τη δημόσια εταιρία, όπως πάντα αναφέρουν πηγές του energypress, ήταν σημαντικές.
Την ίδια περίοδο, τον περασμένο δηλαδή Σεπτέμβριο, οι ανεξάρτητοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκίνησαν δυναμική καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών ρίχνοντας στην αγορά προσφορές και άλλα εκπτωτικά προγράμματα επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να αποσπάσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο πελατολόγιο της δημόσιας εταιρίας.
Πάντως, παρά τα όσα προηγήθηκαν τους μήνες του καλοκαιριού, με τις δημόσιες αναφορές περί κινδύνου κατάρρευσης της ΔΕΗ, κάποιοι θεωρούν ότι το κύμα φυγής… των πελατών της δεν ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό. Παράγοντες της αγοράς, πιστεύουν ότι οι εκατομμύρια των καταναλωτών που ηλεκτροδοτούνται από τη δημόσια εταιρία, δύσκολα θα την αφήσουν μια και ακόμη σημαντικός αριθμός ιδιωτών προμηθευτών δεν έχουν πείσει αναφορικά με το ό,τι προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις.



Αρχειοθήκη ιστολογίου