Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Αύξηση κεφαλαίου ΔΕΗ: Στα χέρια προσφορές των 100 εκατ ευρώ από τουλάχιστον δέκα funds

 

Γιώργος Φιντικάκης

Αποστολή εξετελεσθη. Η χθεσινή υπερκαλυψη με προσφορές 3,2 δισ ευρώ της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ από την πρώτη κιόλας μέρα και μάλιστα στα 9 ευρώ, σημαίνει ότι η ΔΕΗ πέτυχε το μέγιστο που ηθελε. Η διοίκηση αντιμετωπίζει πλέον τον ευχάριστο πονοκέφαλο να έχει τη πολυτέλεια να επιλέξει σε ποια από τα περισσοτερα των 10 funds μεγάλου βεληνεκούς, έκαστο εκ των οποίων της ζητά άνω των 100 εκατ ευρώ, θα δώσει τα μεγαλύτερα πακετα. Ακριβώς επειδή δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλο αυτόν τον όγκο προσφορών, η ΔΕΗ βρίσκεται στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να μπορεί να επιλέξει τα funds που η ίδια θεωρεί ως πιο σοβαρούς και μακροπρόθεσμους επενδυτές. Σε αυτά θα δώσει όσα ζητούν, οι άλλοι θα πάρουν λιγότερα.

Το γεγονός ότι η αύξηση κεφαλαίου θα συγκέντρωνε μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Αυτό που δεν ήταν δεδομένο ήταν να υπερκαλυφθεί από τα πρώτα λεπτά το σύνολο των 1,35 δισ. ευρώ και οι επενδυτές να κάνουν ουρά προσφέροντας πάνω από τέσσερις φορές τα κεφάλαια που ζητούσε η ΔΕΗ (εξαιρουμένων όσων είχαν ήδη "κλειδώσει"). Και σημειωτέον ότι το βιβλίο θα μείνει ανοιχτό για δύο ακόμη ημέρες. Τούτο σημαίνει ότι τα 3,2 δισ άνετα μπορούν να φτάσουν τα 3,5 δισ. ή και παραπάνω.

Τι είδαν όλα αυτά τα funds στην συγκεκριμένη ΑΜΚ; Την προοπτική μέσα στην επόμενη πενταετία για υπεραξίες 100%. Στην παρούσα φάση και με EBITDA 900 εκατ ευρώ, η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται στα 9 ευρώ. Αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις του ενημερωτικού δελτίου της αύξησης, το 2026 η επιχείρηση θα «τρέχει» με 1,73 δισ EBITDA. Διπλάσια  λειτουργικά κέρδη σε έξι χρόνια από σήμερα, μπορεί να σημαίνουν και διπλάσια αξία της μετοχής. Από τα 9 ευρώ σήμερα, στα 20 ευρώ το 2026. Μπαίνοντας τώρα ένα fund στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, πιθανόν σε έξι χρόνια να έχει διπλασιάσει την αξία των επενδεδυμένων του κεφαλαίων. Την ευκαιρια αυτή λοιπόν, έτσι όπως απεικονιζεται στην σημερινή λογική αποτίμηση της επιχείρησης και κυρίως στα μεγέθη των επόμενων χρήσεων, είδαν οι ξένοι θεσμικοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το 2024 ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι για 1,314 δισ ευρώ EBITDA και καθαρά κέρδη 384 εκατ, με συνολικά έσοδα 4,88 δισ. Για το 2026, η πρόβλεψη είναι για 1,73 δισ ευρώ EBITDA, με καθαρα κέρδη 665 εκατ και έσοδα 5,3 δισ. ευρώ.

Στο δια ταύτα, σήμερα και αύριο, η διοίκηση της επιχείρησης δεν αναμένει κάποια τεράστια περαιτέρω αύξηση προσφορών. Οι μεγάλες εντολές έχουν δοθεί και το πολύ τα 3,2 δισ να φτάσουν ή να ξεπεράσουν οριακά τη Πέμπτη τα 3,5 δισ ευρώ.

Σε επίπεδο ονομάτων, αυτά θα γίνουν γνωστά μετά το κλείσιμο. "Κλειδωμένα" είναι τα CVC Capital (350 εκατ. για το 10%), EBRD (100 εκατ.) και Υπερταμειο (100 εκατ ευρώ). Αθροίζουν 550 εκατ.ευρω. Αφαιρώντας τα από τα 1,15 δισ. της διεθνούς τοποθέτησης (το 85% του συνόλου), απομένουν μόλις 600 εκατ ευρώ. Οι μεχρι χθες βράδυ προσφορές τα υπερκαλύπτουν κατά τέσσερις φορές, κάτι το αδιανόητο μέχρι πριν δύο χρόνια. Κάποιοι θα ικανοποιηθούν μερικώς

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου