Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη των λογαριασμών ρεύματος - Επιδότηση 39 ευρώ ανά λογαριασμό για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου

Γιώργος Φιντικάκης
 Τον υπερδιπλασιασμό της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αλλά και πακέτο μέτρων για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο και τις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από τη μέση τάση.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού το πακέτο μέτρων στήριξης των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας ανέρχεται πλέον στα 620 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος, η επιδότηση ανεβαίνει για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο στα 39 ευρώ ανά μήνα και για τις καταναλώσεις έως 300 Κιλοβατώρες.

Για τον Οκτώβριο διατηρείται η επιχορήγηση των 18 ευρώ. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η επιδότηση αυξάνεται στα 45 ευρώ ανά μήνα για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο από 24 ευρώ.

Εξάλλου, ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε και μέτρα οικονομικής ανακούφισης για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα αναστέλλεται η πληρωμή της ρυθμιζόμενης χρέωσης για το δίκτυο διανομής κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Έτσι ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 θερμικών μονάδων θα έχει έκπτωσης από 20 έως 40 ευρώ.

Για τις βιομηχανίες

Μέτρα όμως για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις αυξήσεις στην ενέργεια, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ και για τις βιομηχανίες.

Πιο συγκεκριμένα για τις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση και μέση τάση αλλά και για τους ενεργοβόρους καταναλωτές της μέσης τάσης της κατηγορίας «λοιπές χρήσεις» αναστέλλεται για πέντε μήνες από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο του 2022 η πληρωμή της ρυθμιζόμενης χρέωσης ΥΚΩ.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 63 εκ. ευρώ και σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα θα πληρωθούν από τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές ενέργειας.

Ο υπουργός έκανε λόγο για ένταση της ενεργειακής κρίσης καθώς και της ανησυχίας για την πορεία των τιμών. Σημείωσε δε, ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις δύο χώρες της Ε.Ε. που ανέλαβαν πρώτες πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των καταναλωτών.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Τον υπερδιπλασιασμό της κρατικής επιδότησης στο ρεύμα ανακοινώνει σήμερα το πρωί η κυβέρνηση με τις πληροφορίες να μιλούν για ενίσχυση περί τα 40 ευρώ το μήνα, από 18 που ισχύει σήμερα, για κάθε «ρολόι» στη χαμηλή τάση, δηλαδή σε σπίτια, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.

Στην πράξη τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες ανά καταναλωτή, που ίσχυαν για τις καταναλώσεις Οκτωβρίου πρόκειται να υπερδιπλασιασθούν στα επίπεδα των 120-130 ευρώ για τις καταναλώσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Σε επίπεδο συνολικής δαπάνης, τα 470 εκατ ευρώ που είχαν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεπεράσουν αισθητά τα 600 εκατ ευρώ.

Το ένα σκέλος στο οποίο θα αναφερθεί σήμερα στις 09.30 ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αφορά την επιδότηση στο ρεύμα. Το δεύτερο θα αφορά στο επίδομα θέρμανσης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι διευρύνεται σημαντικά, προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές φυσικού αερίου. Το επίδομα θα κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ και θα διατεθεί σε περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Το πλέγμα μέτρων κατά της ενεργειακής ακρίβειας συνοδεύεται από την θεσμοθέτηση μόνιμου μηχανισμού επιδότησης του ρεύματος που θα συνδέει το ύψος της επιδότησης με την χονδρική τιμή της κιλοβατώρας (στα 212,72 ευρώ / μεγαβατώρα η τιμή χονδρικής για σήμερα https://www.energylive.cloud), καθώς επίσης η διάθεση 40 εκατ. ευρώ για την επανασύνδεση του ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά.

Σημειωτέον ότι το νέο σημερινό πακέτο μέτρων θα έχει ελάχιστο δημοσιονομικό αποτύπωμα. Το μόνο που επηρεάζει τον προϋπολογισμό είναι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο καθώς χτυπάει τα φορολογικά έσοδα με ένα ποσό της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες παρεμβάσεις, όλα τα μέτρα, από την επιδότηση της τιμής στο ρεύμα μέχρι την αύξηση κατά 90 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι στον προϋπολογισμό του επιδόματος θέρμανσης, καλύπτονται από πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση να κρατά δημοσιονομικές εφεδρείες προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά νέα έκτακτα γεγονότα είτε από την ενεργειακή κρίση, είτε από το μέτωπο της πανδημίας είτε από την περιβαλλοντική κρίση.

Τα επιπλέον ποσά θα προέλθουν πιθανότατα από το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ, που ξεπερνά τα 150 εκατ ευρώ, όπως θα δείχνει και το δελτίο για τον Αύγουστο, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να δοθεί εντός εβδομάδας στη δημοσιότητα από τον ΔΑΠΕΕΠ. Σημαντικό τμήμα του πλεονάσματος, που «γεννούν», αφενός μεν οι ακριβές χονδρεμπορικές τιμές, αφετέρου δε τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των ρύπων, μπορεί κάλλιστα να κατευθυνθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, χωρίς να αποκλείεται - επειδή η κατάσταση είναι δυναμική-  να εξευρεθούν και πόροι από αλλού, όπως για παράδειγμα από το κρατικό προϋπολογισμό.

 

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου