Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Μυτιληναίος: Απαραίτητο να περιοριστεί στο 40% το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ώστε να υπάρξει πραγματικός ανταγωνισμός


Χάρης Αποσπόρης

Την δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρισμού αναγνωρίζει η Μυτιληναίος ως βασικό αίτιο της έλλειψης ανταγωνισμού και ζητεί σχετικές πρωτοβουλίες από πλευράς της ΡΑΕ για δραστικό περιορισμό της.

Όπως ανέφερε η επιχείρηση στη διαβούλευση της ΡΑΕ για τα τιμολόγια στη χαμηλή τάση, πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση σε επίπεδο μορφής ή περιεχομένου των τιμολογίων, χρειάζεται να εντοπιστούν τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων που ταλανίζουν την εγχώρια αγορά.

Ένα στοιχείο που αναδεικνύει η Μυτιληναίος ως ιδιαίτερα σημαντικό είναι η ευκολία αλλαγής προμηθευτή ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός. Σημειώνει σχετικά ότι στην Ελλάδα, παρά την πληθώρα των εναλλακτικών παρόχων, η οριζόντια κινητικότητα των πελατών και η αλλαγή εκπροσώπησης παραμένει φτωχή. Η μη ισότιμη πρόσβαση στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα παραγωγής (όπου η ΔΕΗ διατηρεί την αποκλειστική και προνομιακή πρόσβαση στην υδροηλεκτρική παραγωγή), σε συνδυασμό με την υπερδεσπόζουσα θέση του ιστορικού παρόχου στην προμήθεια, δυσχεραίνει σημαντικά την ανάπτυξη μιας υγιούς ανταγωνιστικής αγοράς και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας και των τιμών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον τελικό καταναλωτή.

Παράλληλα, παρά την αυξημένη συμμετοχή των ανεξάρτητων ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ η οποία εκπροσωπεί το 77,8% του συνολικού αριθμού παροχών σε Χαμηλή και Μέση Τάση στο διασυνδεμένο σύστημα και άνω του 63% της συνολικής κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, μόλις το 7,8% του συνόλου των πελατών Χαμηλής και Μέσης Τάσης του Διασυνδεδεμένου Δικτύου της Χώρας άλλαξε προμηθευτή κατά τη διάρκεια του 2020.

Η Μυτιληναίος θεωρεί ότι η οποιαδήποτε ρύθμιση προς την επιλογή συγκεκριμένων τύπων τιμολογίων (πχ σταθερό τιμολόγιο) οφείλει πάντα να εξετάζεται σε συνδυασμό τόσο με την τιμολογιακή πολιτική του εκάστοτε παρόχου, όσο και με τη γενικότερη αξιοπιστία του αναφορικά με τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Έτσι, προμηθευτές οι οποίοι χαρακτηρίζονται από αξιοπιστία στην τήρηση των υποχρεώσεων τους τόσο προς το Κράτος, τους Διαχειριστές όσο και προς τους καταναλωτές, εμφανίζονται τελικά ως πιο «ακριβοί» αναφορικά με τα προσφερόμενα τιμολόγια.

Με αφορμή τα παραπάνω, η εταιρεία παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν το σημαντικά χαμηλότερο σταθερό τιμολόγιο της ΔΕΗ σε σχέση με το συνολικό ενεργειακό κόστος που επωμίζονται οι προμηθευτές στη Χαμηλή Τάση. Καθώς οι περισσότεροι προμηθευτές αδυνατούν να ανταγωνιστούν τα συγκεκριμένα ύψη τιμών, η υιοθέτηση τέτοιων πολιτικών οδηγεί σε αυξανόμενη και εκ νέου επιστροφή/μετακίνηση καταναλωτών προς τη ΔΕΗ, έχοντας ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κλείσιμο της αγοράς και την περαιτέρω εξασθένιση του ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής.

Καταλήγοντας, η Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι στην παρούσα φάση ανάπτυξης ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, επιβεβλημένη προτεραιότητα της ΡΑΕ θα όφειλε να είναι ο μετριασμός της υπερσυγκέντρωσης ισχύος με δραστικό περιορισμό του μεριδίου στην αγορά προμήθειας σε επίπεδα οπωσδήποτε κάτω του 40% και συγχρόνως η διασφάλιση ενός ισόρροπου πεδίου ανταγωνισμού για όλους τους προμηθευτές (level playing field), ήτοι η άτεγκτη απαίτηση τήρησης εμπροθέσμως όλων των οικονομικών υποχρεώσεων των παικτών απέναντι στους διαχειριστές κλπ. Σε αντίθετη περίπτωση, η αγορά της προμήθειας στρεβλώνεται κατάφορα και οι απόπειρες ενίσχυσης της διαφάνειας μέσω της πλήρους πληροφόρησης των καταναλωτών προφανώς δεν έχουν καμία ουσία.

 

 https://energypress.gr/news/mytilinaios-aparaitito-na-perioristei-sto-40-meridio-tis-dei-stin-promitheia-oste-na-yparxei

Αρχειοθήκη ιστολογίου