Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Έλλειμμα 110 εκατ. ευρώ στο ταμείο των ΥΚΩ - Δεν θα μειωθούν για το 2021

 

Ελλειμματικός κατά 110 εκατομμύρια ευρώ για το 2021 αναμένεται να «κλείσει» ο Ειδικός Λογαριασμός Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ) σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, αρμόδιου για την διαχείριση του λογαριασμού και οι οποίες αποτυπώνονται σε απόφαση της ΡΑΕ.

Η τάση αυτή αναμένεται να ανατραπεί το 2022 χάρη στη λειτουργία της Φάσης Ι της διασύνδεσης της Κρήτης η οποία υπολογίζεται ότι θα απομειώσει σημαντικά το κόστος των ΥΚΩ για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Για τον ισοσκελισμό του Λογαριασμού, η απόφαση της ΡΑΕ ως προς την μεθοδολογία απόδοσης οφειλόμενων ανταλλαγμάτων προς τους προμηθευτές, προβλέπει την απομείωση του αντάλλαγματος σε καθέναν από τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με το ποσό που δικαιούται ο καθένας εάν δεν είχε προκύψει το έλλειμμα.

Να σημειώσουμε πως ο Λογαριασμός εκκαθαρίζεται σε μηνιαία βάση και αποδίδονται στη συνέχεια τα ανταλλάγματα στους προμηθευτές. Να προσθέσουμε ότι, σύμφωνα με την σχετική μεθοδολογία, το ποσοστό απομείωσης είναι κοινό για όλους τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και προκύπτει από το λόγο του ελλείμματος της Μηνιαίας εκκαθάρισης δια του συνολικού ανταλλάγματος ΥΚΩ που θα δικαιούντο όλοι οι Προμηθευτές εάν δεν υπήρχε έλλειμμα.

Οι ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) είναι το κόστος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ρεύματος προκειμένου να εξισορροπείται η διαφορά κόστους παραγωγής στο διασυνδεδεμένο σύστημα, δηλαδή στην ηπειρωτική χώρα και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, ώστε όλοι οι καταναλωτές να πληρώνουν τα ίδια ή ανάλογα (με δεδομένη πλέον την απελευθέρωση της αγοράς) τιμολόγια ρεύματος.

Δείτε εδώ την σχετική απόφαση της ΡΑΕ.

energypress.gr


Αρχειοθήκη ιστολογίου