Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Ανακοίνωση Καταγγελία της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Σε όλες τις εταιρίες της πρώην ΔΕΗ έχουν γενικευτεί πλέον σε τεράστιο βαθμό οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η «εργολαβοποίηση». Όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει και οι διοικήσεις των εταιριών, υλοποιώντας στην ουσία την ίδια πολιτική, έχουν συνεισφέρει στο να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση που ζούμε καθημερινά. Ενδεικτικά αναφέρουμε: την έλλειψη τεχνικού προσωπικού, τις εθελούσιες σε όλο τον όμιλο, την υπoστελέχωση τμημάτων, την παραχώρηση τμημάτων της δουλειάς και των έργων σε εργολάβους, την πρόσληψη προσωπικού με 8μηνα, 2μηνα, μέσω εταιριών παροχής προσωπικού, με συμβάσεις έργου, μπλοκάκια κλπ. Όλα αυτά πάτησαν  πάνω σε αντιδραστικές αλλαγές στην εργατική νομοθεσία οι οποίες οδηγήσαν σε γιγάντωση και παγίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους όπως και στον δικό μας. Αυτή η πολιτική έχει ξεκάθαρο στόχο να κατακρεουργήσει όποια δικαιώματα έχουν παραμείνει και να μειώσει τους μισθούς στον όμιλο (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ).

Από τη μία σε όλες τις εταιρίες, παρά τις όποιες μικροδιαφορές, αντικαταστάθηκε ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων που συνταξιοδοτείται, από εργαζόμενους σε εργολάβους με δραματικά χειρότερες συνθήκες εργασίας. Ωράρια λάστιχο, κουτσουρεμένους μισθούς, ανασφάλεια και εργολαβοποίηση είναι μόνο μια πλευρά από την απαράδεκτη κατάσταση που έχει οδηγηθεί μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων. Ειδικά οι εργαζόμενοι στους εργολάβους του ΔΕΔΔΗΕ έχουν μεγάλη πείρα για το πού τους έχει οδηγήσει η πολιτική αυτή, με απληρωσιές και άθλιες συνθήκες εργασίας. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στους καταμετρητές, που πληρώνονται «με το κομμάτι» κλπ. Από την άλλη μεγάλο κομμάτι των μόνιμων εργαζομένων αντικαθίσταται από εργαζόμενους με ευέλικτες σχέσεις.

Στον ΔΕΔΔΗΕ τα τελευταία χρόνια με την τεράστια έλλειψη προσωπικού, τμήματα ειδικά (μετρητών, βλαβών, συντηρήσεων υποσταθμών) είναι συνεχώς  υποστελεχωμένα , προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος ώστε όλο και περισσότερα κομμάτια των εργασιών να περνάνε στους εργολάβους.

Φυσικά έχουν μπει και νομικά εμπόδια με το νόμο 4643/2019 που ορίζει ότι κανένας νέος εργαζόμενους στις εταιρίες του ομίλου δεν θα υπάγεται στον ΚΚΠ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» που οι εργαζόμενοι έχουν συμβάσεις εκτός ΚΚΠ και τις νέες προκηρύξεις του ΔΕΔΔΗΕ όπου γίνεται αναφορά στον ίδιο όρο, της εξαίρεσης δηλαδή των νέων προσλήψεων από τον ΚΚΠ. Σαν συνέπεια, οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν κατοχυρωμένα βασικά εργασιακά δικαιώματα όπως κανονικές άδειες, άδειες ασθένειας, άδειες λοχείας και ανατροφής  παιδιών, εκτός έδρας αποζημίωση, υπερωρίες, αποζημίωση απόλυσης κλπ. Η κατοχύρωση κάποιων από αυτά τα δικαιώματα γίνεται προφορικά και βασισμένη στην καλή πρόθεση χωρίς καμία εξασφάλιση. Η εμπειρία από τον ΟΤΕ όπου έχει προχωρήσει η πολιτική αυτή πριν αρκετά χρόνια, είναι ενδεικτική για το που θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα, με πολλές θυγατρικές με διαφορετικές συμβάσεις που είχε σαν αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, με εντατικοποίηση της δουλειάς μέσω «αξιολογήσεων».

Μεγάλη ευθύνη έχουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες στη ΓΕΝΟΠ που εκτός του ότι έχουν αφήσει την κατάσταση αυτή να γιγαντωθεί, μέχρι πρόσφατα δεν εγγράφανε καν τους εργαζομένους στα σωματεία. 

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Καταγγέλλουμε τις νέες διοικήσεις της ΔΠΑ και της περιοχής Αθήνας του ΔΕΔΔΗΕ που το μόνο που έχουν κάνει στον ένα χρόνο της διοίκησής τους είναι να δίνουν μεταθέσεις και μετακινήσεις σε όσους συναδέλφους έχουν διαφορετική πολιτική, επαγγελματική ή προσωπική άποψη.

Καταγγέλλουμε την τρομοκρατική διοίκηση της ΔΠΑ και της Περιοχής Αθήνας που με το παραμικρό οι συνάδελφοι δέχονται κλήσεις σε απολογία την μία μετά την άλλη, τις τιμωρίες, τις μεταθέσεις σε άλλες περιοχές και τις μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα.

Καταγγέλλουμε την διοίκηση της ΔΠΑ και της Περιοχής Αθήνας γιατί έχει σταματήσει τις συντηρήσεις στους υποσταθμούς πόλεως, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε καθημερινά από Παρ ολίγον ατυχήματα.

Καταγγέλλουμε την διοίκηση της Περιοχής Αθήνας που παρότι έχει δημιουργηθεί τομέας μετρητών στην περιοχή (υποστελεχομένος), έχει δοθεί εντολή στους τεχνίτες της αδιαλείπτου να αντικαθιστούν μετρητές χωρίς εκπαίδευση, με πατέντα, χωρίς να τοποθετούνται  στο νέο κιβώτιο σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δικτύου.

Καταγγέλλουμε την διοίκηση, την επιτροπή και τον εκπρόσωπο των εργαζομένων (πρόεδρο της ΤΔΕ-ΕΤΕ Περ.Αθήνας και εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ ΕΤΕ Περ. Αθήνας) στη διαδικασία ανάθεσης εργοδηγών στο εργοδηγείο της περιοχής Αθήνας γιατί δεν τηρήθηκαν οι οδηγίες ανάθεσης. Πρώτη φορά έχουμε αναθέσεις τεχνιτών απευθείας σε εργοδηγούς, πρώτη φορά έχουμε ανάθεση εργοδηγού στο εργοδηγείο που δεν έχει ούτε εμπειρία ούτε χειρισμούς στη Μέσης Τάση, πρώτη φορά δεν τηρείται η παλαιότητα και η εμπειρία. Κύριοι δεν είστε μόνο παράνομοι είστε και επικίνδυνοι!!!

Κύριοι σας καθιστούμε υπεύθυνους σε οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί.

Καλούμε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον Γενικό Διευθυντή Δικτύου και την Διεύθυνση εσωτερικού ελέγχου να ακυρώσει τις αναθέσεις αυτές.

Καταγγέλλουμε την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΤΔΕ-ΕΤΕ Περ.Αθήνας διότι δεν συνεδριάζει και δεν συμπληρώνει το προεδρείο της ΤΔΕ μετά την μετάθεση του συνάδελφου Απέργη Στέφανου από την 01-07-2021.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να εγγραφούν και να συσπειρωθούν στο σωματείο μας την ΕΤΕ-ΔΕΗ.

Μαζεύουμε υπογραφές για να προχωρήσουμε σε έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΤΕ-ΔΕΗ Περ. Αθήνας για συζήτηση των προβλημάτων και λήψη αποφάσεων για δράση με τα παρακάτω θέματα :

1.       Τήρηση όλων των μέτρων ασφάλειας στην εργασία.

2.       Τεράστια έλλειψη τεχνικού προσωπικού Τ4/α και Χειριστών Τ5

3.       Επείγουσα συντήρηση και καθαρισμό των υποσταθμών πόλεως.

4.       Αντικατάσταση όλων των παλαιών πινάκων Μ.Τ. Μεταλικές κυψέλες με μαχαίρια αέρος, χωρίς ιντερλόκ προστασίας. Αντικατάσταση της πρώτης γενιάς πίνακες Μ.Τ. με SF6. Αντικατάσταση όλων των πινάκων Μ.Τ. ΓΕΝΗΛ SF6 χωρίς ένδειξη αερίου.

5.       Να επανέλθει η ορατή διακοπή στους πίνακες Μέσης Τάσης με νέας τεχνολογίας και διακόπτες κενού.

6.       Αγορά νέου καλαθοφόρου μικρού για να κινείται στους δρόμους της Αθήνας, Βύρωνα, Ζωγράφου και Καισαριανής.

7.       Ανάθεση Εργοδηγών και Αρχιτεχνιτών σε όλη την Περιοχή.

8.       Να χορηγούνται στον σωστό χρόνο οι φόρμες εργασίας και ο ρουχισμός.

9.       Ανοιχτή έστω μία τηλεφωνική γραμμή σε κάθε γραφείο εργασίας και όχι μόνο στους προϊσταμένους.

10.   Τάμπλετ : προσωπικά δεδομένα και η χρήση από τους συναδέλφους.

11.   Χειρισμοί Χαμηλής Τάσης από εργαζόμενους του ανάδοχου εργολάβου χωρίς να τηρείται η διαδικασία εξουσιοδότησης.

12.   Αναπροσαρμογή αδειών τεχνιτών και αναθέσεων καθηκόντων σύμφωνα με το Π.Δ. 108/2013.


Αθήνα 10/11/2021

 

 

 

 

Αρχειοθήκη ιστολογίου