Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Άγρια κόντρα στη Βουλή-Μητσοτάκης: Ζητάτε και τα ρέστα για τη ΔΕΗ, τη χρεοκοπήσατε, είστε ψεύτης -Τσίπρας: Την εκχωρήσατε


Μιλάτε για τη ΔΕΗ την οποία χρεοκοπήσατε για να κάνετε δήθεν κοινωνική πολιτική στην πλάτη των φορολογούμενων

«Η επιτροπή ανταγωνισμού είναι μια δραστήρια επιτροπή. Πείτε μας γιατί μας κατηγορείτε; Τι ισχύει; Εμπιστευόμαστε ή όχι την επιτροπή ανταγωνισμού; Εγώ προσωπικά την εμπιστεύομαι» είπε συνεχίζοντας την αναφορά του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο πρωθυπουργός, για να ανοίξει στη συνέχεια το θέμα της ΔΕΗ.

«Και έρχομαι τώρα στο ζήτημα της ΔΕΗ. Βλέπετε αυτό το διάγραμμα; Λέει ότι η αξία της μετοχής επί δικών σας ημερών ήταν 1 ευρώ. Ποια είναι η αξία σήμερα; Γύρω στα 9 ευρώ. Ποια η αξία των μετοχών του δημοσίου όταν κατείχε το 51%; 200 εκατομμύρια.

Σήμερα 1,2 δισ. Και τολμάτε να έρχεστε να μιλάτε για τη ΔΕΗ, την οποία χρεοκοπήσατε, για να κάνετε δήθεν κοινωνική πολιτική στην πλάτη των φορολογούμενων» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτώντας τον Αλέξη Τσίπρα, και συνέχισε.

«Είχατε δεσμευτεί, κ. Τσίπρα, ότι θα πουλήσετε μερίδιο, ναι ή οχι; Περιμένω ένα νεύμα σας; Κύριε Φάμελλε, είχατε δεσμευτεί; Προϋπολογισμός 2018, προβλεπόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 100 εκατ. μόνο. Μόνο 100; Για τι ποσοστό; Τελικά δεν πουλήσατε τίποτα. Γιατί ήρθε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, τον οποίο εσείς είχατε τοποθετήσει, και λέει ναι στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ και αν πουλάγαμε το 2018 δεν θα πιάναμε ούτε ευρώ…

Κι επειδή μας είπατε ότι έπαψε να είναι δημόσια επιχείρηση, επί δικών σας ημερών έπαψε να είναι επιχείρηση. Θα είχε χρεοκοπήσει και θα βρισκόμασταν τώρα σε τραγική θέση να πρέπει να συζητάμε σημαντικές ενισχύσεις για να κρατήσουμε όρθια την επιχείρηση».

Έπρεπε να πάρουμε απόφαση αν θα στηρίξουμε νοικοκυριά ή επιχειρήσεις και αποφασίσαμε τα νοικοκυριά

Συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η συμμετοχή του δημοσίου σε υπόλοιπες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ξέρετε ποια είναι; Η συμμετοχή του Ιταλικού 23,5%. Του γερμανικού 2,8%. Στη Γαλλία 23,6%… Εμείς κρατάμε το 34%. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα πέσουμε από αυτό. Ελέγχουμε απόλυτα την επιχείρηση με το ποσοστό αυτό και προσβλέπουμε στη δημιουργία και μεγαλύτερων υπεραξιών για τους μετόχους. Τα λεφτά που θα παίρνατε εσείς που θα πηγαίναν στους χαμηλοσυνταξιούχους ή στην αποπληρωμή του χρέους; Στο δεύτερο προφανώς.

Και κάτι τελευταίο: Επειδή δείξατε λογαριασμούς που αφορούν ως επί το πλείστον επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Αυτό που δεν είπατε όμως είναι ότι στο λογαριασμό υπάρχει και μια έκπτωση ενέργειας που κάνει η ΔΕΗ. Την κάνει αυτή την έκπτωση ακριβώς επειδή έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει. Έπρεπε να πάρουμε απόφαση αν θα στηρίξουμε νοικοκυριά ή επιχειρήσεις και αποφασίσαμε τα νοικοκυριά. Γι' αυτό και δεν δείξατε κανένα λογαριασμό χαμηλού νοικοκυριού» συμπλήρωσε.

«Εφόσον το φαινόμενο συνεχιστεί και εντός του 2022 θα διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητες στήριξης» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Και μία παρατήρηση στον κ. Βελόπουλο. Η απόφαση να φύγουμε από το λιγνίτη είναι απόφαση που δεν έχει επιστροφή για την κυβέρνηση όχι μόνο γιατί αυτό επιβάλλει η σωστή πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και από οικονομικής πλευράς. Οι λιγνίτες δεν είναι αυτοί που ήταν πριν 10-15 χρόνια. Σήμερα προστιθέμενο το κόστος δικαιωμάτων πάνω στο κόστος του λιγνίτη, ο λιγνίτης δεν είναι ανταγωνιστικός. Η φτηνότερη ενέργεια στη χώρα είναι οι ΑΠΕ. Επειδή διακινούνται διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για τη δήθεν επέλαση των αιολικών. Πείτε μας κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ποιο ενεργειακό μείγμα φαντάζεστε ότι θα έχει η χώρα τα επόμενα 10-15 χρόνια; Εγώ θα είμαι στην Κοζάνη με το επιτελείο την Παρασκευή. Τι λέτε για τις ανεμογεννήτριες; Που πρέπει να μπουν; Τι για το φυσικό αέριο; Τι για τα φωτοβολταϊκά; Μιλήστε συγκεκριμένα. Πείτε μας ότι η δική μας πρόταση είναι αυτή»…

Νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκηε εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία στη Βουλή για την κρίση ακρίβειας και την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όπως τόνισε, "ο πρωθυπουργός λέει για την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος τα ίδια που έλεγε για την πανδημία, ότι δηλαδή είναι παροδική". Σημείωσε ότι η κα Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, προεξοφλεί ότι το πρόβλημα της ακρίβειας ήρθε για να μείνει και ότι η άνοδος στις τιμές της ενέργειας θα διαρκέσουν περισσότερο από την πανδημία. 

Σχετικά με την επιτροπή ανταγωνισμού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η επίσημη απάντηση της αρχής ανταγωνισμού σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το ενεργειακό κόστος είναι ότι συστήνονται ομάδες εργασίας για τα τιμολόγια ρεύματος. "Δεν είναι απάντηση αυτή", σχολίασε.

Στα θέματα της ΔΕΗ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: "Ο κ. Παναγιωτάκης διέψευσε αυτά που αναφέρατε για την πώληση μεριδίου της ΔΕΗ και την ΑΜΚ. Στην ουσία του θέματος, οι καταναλωτές που πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς παίρνουν μέρισμα από τις μετοχές της ΔΕΗ; Αφού τόσο ανεβαίνει η αξία της ΔΕΗ γιατί δεν μπήκατε στην ΑΜΚ; Εμμέσως προκαλέσατε τεράστια ζημιά δημοσίου συμφέροντος".


Πηγή: www.iefimerida.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου