Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Κύμα επιστροφής πελατών στη ΔΕΗ – Υπερδιπλασιάστηκε ο ρυθμός μετακίνησης από τους εναλλακτικούς παρόχους

energypress.gr

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Τάσεις αυξημένης κινητικότητας στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφονται τους τελευταίους μήνες της ενεργειακής κρίσης. Οι μετακινήσεις των καταναλωτών από εταιρία σε εταιρία πολλαπλασιάζονται όσο μεγαλώνουν οι αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και όσο φτάνουν όλο και περισσότεροι φουσκωμένοι λογαριασμοί στα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που τέθηκαν σε γνώση του energypress, οι μετακινήσεις πελατών από πάροχο σε πάροχο ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο αυξημένες 50% σε σχέση με τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, από τα επίπεδα του 1% έφτασαν το 1,5%. Τον Οκτώβριο όμως, όταν οξύνθηκε ακόμα περισσότερο η κρίση, το κύμα αυτό διπλασιάστηκε και οι αποχωρήσεις έφτασαν το 2% του πελατολογίου των εταιρειών.

Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο, είναι ότι για πρώτη φορά αυξήθηκαν ραγδαία οι επιστροφές πελατών από τους εναλλακτικούς παρόχους προς τη ΔΕΗ. Ειδικότερα το Σεπτέμβριο υπερδιπλασιάστηκε το ποσοστό των καταναλωτών που έφτγαν από τους ιδιώτες προμηθευτές και επέστρεψαν στη ΔΕΗ, ενώ τον Οκτώβριο η τάση αυτή πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Πηγές της αγοράς αποδίδουν την επιστροφή στη δημόσια εταιρία αφενός μεν στο γεγονός της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθεί η επιχείρηση και ιδίως του σταθερού τιμολογίου της που είναι ελκυστικό, αφετέρου, δε, στην εντύπωση που δημιουργήθηκε, με ευθύνη και της κυβέρνησης, ότι η ΔΕΗ ασκεί κοινωνική πολιτική και συνεπώς είναι πιο ασφαλής.

Στα χαρακτηριστικά της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από την κρίση, ξεχωρίζουν κι εκείνα της αναβλητικότητας των καταναλωτών να λάβουν τελικές αποφάσεις για τη σύναψη συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιώτες παρόχους. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς δεν προχωρούν σε συμφωνία και μεταθέτουν την επιλογή τους για αργότερα.

Αυτό το τελευταίο στοιχείο, λένε οι ίδιες πηγές, δυναμώνει τις εκτιμήσεις για μεγαλύτερο κύμα αποχωρήσεων και επιστροφής στη ΔΕΗ προς το πρώτο τρίμηνο του 2022, οπότε και το κύμα ακρίβειας θα έχει φουντώσει και πλήξει για τα καλά τα νοικοκυριά.

Παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο η προμήθεια να συγκεντρωθεί εκ νέου στον δεσπόζοντα παίκτη. Αν αυτό συμβεί τότε σειρά προσπαθειών που έγιναν για το άνοιγμα της αγοράς και την ενίσχυση του ανταγωνισμού θα πάνε χαμένες. Η αγορά, λένε πηγές, θα οπισθοχωρήσει και πλέον το άνοιγμα της αγοράς θα είναι δυσκολότερο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου