Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Θέμα πρόσβασης ιδιωτών στην υδροηλεκτρική παραγωγή ανακινείται εκ νέου μετά την τάση επανόδου πελατών στη «δεσπόζουσα» ΔΕΗ


Θοδωρής Παναγούλης

Ως θρυαλλίδα που πυροδοτεί εξελίξεις δομικού χαρακτήρα στην αγορά ρεύματος, παρότι βρισκόμαστε σε μια απολύτως ιδιαίτερη περίοδο λόγω της εκτόξευσης των ενεργειακών τιμών, φαίνεται ότι είναι ικανή να αναδειχθεί η τάση επιστροφής πελατών στη ΔΕΗ.

Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι κάποιοι τουλάχιστον από τους ανεξάρτητους παραγωγούς και προμηθευτές ρεύματος, εμφανίζονται έτοιμοι να θέσουν και επίσημα στις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές θέματα λειτουργίας του ανταγωνισμού και συγκεκριμένα:

·         Ότι δεν υπάρχει ισότιμη πρόσβαση των παικτών της αγοράς στο μίγμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η ΔΕΗ έχει αποκλειστική πρόσβαση στους υδατικούς πόρους και στην υδροηλεκτρική παραγωγή.

·         Ότι τα κέρδη που έχει η ΔΕΗ από την αποκλειστική χρήση των «νερών» τα αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό για να ασκεί «επιθετική» εμπορική πολιτική και να «πουλάει κάτω του κόστους», επαναπατρίζοντας πελάτες και δημιουργώντας προϋποθέσεις να κλείσει εκ νέου η λιανική του ρεύματος.

Το θέμα της αποκλειστικής χρήσης των «νερών» από τη ΔΕΗ δεν είναι βεβαίως καινούργιο, ούτε τίθεται για πρώτη φορά. Αντίθετα υπήρξε ανέκαθεν στην ατζέντα της Κομισιόν, ειδικά την περίοδο των μνημονίων, οπότε και «συνόδευε» τα σχετικά reports, στα οποία ωστόσο πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η λιγνιτική παραγωγή και οι διευθετήσεις για αυτήν, όπως τα NOME, ή η πρόσφατη συμφωνία για διάθεση λιγνιτικών «πακέτων» από τη ΔΕΗ.

Φαίνεται ωστόσο ότι τα στοιχεία που αποτελούν τον «φάκελο υδροηλεκτρικά», κάποιοι τουλάχιστον εκ των θερμικών ανταγωνιστών της ΔΕΗ ετοιμάζονται να τα κοινοποιήσουν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., ζητώντας παρέμβαση.

Ίσως, δε, να περίμεναν την ευκαιρία για ανακίνηση του θέματος, ευκαιρία που δίνεται από τα αποτελέσματα της εμπορικής πολιτικής της ΔΕΗ κατά την παρούσα κρίση (το σταθερό τιμολόγιο My Home θεωρείται ως μη ανταγωνίσιμο), δηλαδή από την καταγραφόμενη τάση επανόδου πελατών, τη στιγμή που η ΔΕΗ έχει δεσπόζουσα θέση, αλλά και υποχρέωση να μειώσει τα μερίδιά της.

Στα πάγια επιχειρήματα των ιδιωτών παικτών έρχονται να προστεθούν:

·         Το γεγονός ότι η ΔΕΗ, μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, δεν είναι πλέον μια κατά πλειοψηφία δημόσια εταιρεία, και συνεπώς δεν πρέπει να καρπούται τα κέρδη από επενδύσεις που έχει κάνει το δημόσιο στο παρελθόν για τις υδροηλεκτρικές υποδομές, αλλά και να εκμεταλλεύεται τους υδατικούς πόρους που είναι δημόσιο αγαθό.

·         Το ότι εφέτος, με την εκτόξευση των τιμών στην προημερήσια αγορά, η ΔΕΗ έχει τεράστια κέρδη από την υδροηλεκτρική παραγωγή. Με βάση τα στοιχεία, στο 10μηνο Ιανουάριος – Οκτώβριος, η ΔΕΗ κέρδισε από τα «νερά» περί τα 450 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου τα μισά από τα αναμενόμενα EBITDA της χρονιάς.

Συνομιλητές του energypress από το χώρο της ηλεκτροπαραγωγής θυμίζουν ότι η Κομισιόν και συγκεκριμένα η DG Comp έχει ήδη πραγματοποιήσει έρευνα στο παρελθόν για τον τρόπο λειτουργίας των υδροηλεκτρικών μονάδων από τη ΔΕΗ, ενώ διατυπώνουν την εκτίμηση ότι, από τη στιγμή που ανοίξει εκ νέου το θέμα, είναι δύσκολο να μην καταλήξει σε μέτρα υποχρεωτικής πρόσβασης τρίτων στα «νερά», με τη μορφή NOME ή κάποιας ισοδύναμης μεθοδολογίας.

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου