Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Φθηνή η Ελλάδα στη λιανική του ρεύματος, ακριβή στη χονδρική


 του Χάρη Φλουδόπουλου 

Για έναν ακόμη μήνα, τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει τιμές ρεύματος για τα νοικοκυριά λίγο κάτω από τα μέσα επίπεδα της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα που πραγματοποιεί ο HEPI σε 33 πόλεις της Ευρώπης η Αθήνα έρχεται στην 15η θέση όσον αφορά το ύψος των τιμών ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές. Για την ακρίβεια η μέση τιμή ήταν στα 0,30 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η μέση τιμή της Ε.Ε. διαμορφώθηκε στα 0,317 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι πιο ακριβές πόλεις με τιμές από 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα έως 0,54 ευρώ είναι οι Βρυξέλλες, η Πράγα, η Κοπεγχάγη, η Ρώμη, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ, το Δουβλίνο και το Λονδίνο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μεγαλύτερες οι μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στη Βιέννη (-39%), στο Βερολίνο (-19%), στη Ρώμη (-18%), στο Παρίσι (-11%), στις Βρυξέλλες (-8%) και στο Όσλο (-5%). Στην Αθήνα οι τιμές υποχώρησαν κατά -1%.

Ακριβή χονδρεμπορική

Την ίδια στιγμή η χονδρεμπορική αγορά ρεύματος της Ελλάδας παραμένει η ακριβότερη στην Ευρώπη . Συγκεκριμένα για τις πρώτες 5 ημέρες του Ιανουαρίου η μέση τιμή της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 239,65 ευρώ/MWh, όταν η δεύτερη ακριβότερη Βουλγαρία μαζί με τη Ρουμανία εμφανίζουν τιμή στα 123,76 ευρώ/MWh, ενώ ακολουθούν η Ουγγαρία με 123,11 ευρώ/MWh και η Σερβία με 123ευρώ/MWh.

Η χαμηλότερη όλων είναι η Γερμανία με 90,22ευρώ/MWh, τιμή που πλησιάζει τα προ κρίσης επίπεδα. Η βασική αιτία για την υψηλή τιμή στην Ελλάδα είναι το περίφημο φαινόμενο του ετεροχρονισμού, καθώς στη χώρα μας η τιμολόγηση του φυσικού αερίου γίνεται με βάση το μέσο όρο του προηγούμενου μήνα. Έτσι στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου η ελληνική αγορά ήταν η πιο φθηνή στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την τρέχουσα πτώση των τιμών που η χώρα μας είναι πιο ακριβή. 

www.capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου