Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Λογαριασμοί ρεύματος: Στα 0,20 με 0,25 ευρώ/kWh τα χαμηλότερα τιμολόγια των παρόχων για τον Φεβρουάριο

 

Λογαριασμοί ρεύματος: Στα 0,20 με 0,25 ευρώ/kWh τα χαμηλότερα τιμολόγια των παρόχων για τον Φεβρουάριο – Οι ΑΠΕ ρίχνουν τις τιμές

Η μεγάλη πτώση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που ξεκίνησε μπαίνοντας στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και η συνεχιζόμενη υποχώρηση του φυσικού αερίου TTF δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη διαμόρφωση φθηνότερων λογαριασμών ρεύματος.

Και το πρώτο δείγμα θα είναι οι χρεώσεις για τις καταναλώσεις του Φεβρουαρίου. Οι πάροχοι θα προχωρήσουν σε ανακοινώσεις των τιμοκαταλόγων τους αύριο στις 20 Ιανουαρίου.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά επόμενης ημέρας έκανε και νέο ιστορικό χαμηλό. Για σήμερα είναι στα 58,44 ευρώ ανά Μεγαβατώρα όταν λίγες μέρες πριν ήταν στα 204,40 ευρώ. Να σημειωθεί βέβαια ότι οι πάροχοι για τη διαμόρφωση των τιμοκαταλόγων τους συνυπολογίζουν τη χονδρεμπορική τιμή περισσότερων ημερών.

Πάντως και ο Ιανουάριος μέχρι τώρα κινείται πτωτικά έναντι του Δεκεμβρίου.

Το φυσικό αέριο TTF, επίσης κινείται τις τελευταίες εβδομάδες στα επίπεδα των 55 με 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έχοντας σημειώσει μεγάλη βουτιά από τα επίπεδα των 150 ευρώ ανά Μεγαβατώρα του Δεκεμβρίου.

Τα χαμηλότερα τιμολόγια

Οι προαναφερόμενες συνθήκες οδηγούν τους παρόχους στην εφαρμογή μία ηπιότερης τιμολογιακής πολιτικής σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ιδιώτες πάροχοι αναμένεται να κινηθούν σε ένα εύρος ανταγωνιστικών χρεώσεων από 0,20 έως και 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αυτά αναμένεται να είναι και τα χαμηλότερα της αγοράς τιμολόγια.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα αλλά σαφώς σε πολύ χαμηλότερα σε σχέση με εκείνα του Ιανουαρίου. Πάντως οι ανταγωνιστικές χρεώσεις της θα είναι κλειδί και για τις επιδοτήσεις.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κινείται πάντα με γνώμονα τους τιμοκαταλόγους της δημόσιας εταιρεία και το ύψος των επιχορηγήσεων διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε η τελική τιμή να είναι στα 0,15 με 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι εκτιμήσεις θέλουν πως οι τελικές χρεώσεις των ανεξάρτητων προμηθευτών ρεύματος να πέφτουν και κάτω από τα 0,09 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου